Main Content

Erik Černák urobil ďalší krok k NHL. Tréner si ho nevie vynachváliť

pondelok, 29. máj 2017 15:43 | Autor: Dávid Lech

Erik Černák urobil ďalší krok k NHL. Tréner si ho nevie vynachváliť
Erik Černák urobil ďalší krok k NHL. Tréner si ho nevie vynachváliť | zdroj: © TASR

Erik Černák sa vlani rozhodol po sezóne ostať trénovať v USA a tento krok postupne prináša viditeľné ovocie. Výrazne sa približuje vysnívanej NHL.

Slovenský talentovaný obranca Erik Černák sa po premiérovej sezóne za morom 2015/2016 rozhodol celé leto stráviť v Kalifornii, kde na sebe tvrdo pracoval v spolupráci s rozvojovým tímom Los Angeles Kings. A výrazne mu to pomohlo v hokejovom napredovaní. „Vždy bol dobrým hráčom. No myslím si, že tento rok urobil obrovské kroky vpred. Myslím, že to malo súvislosť s jeho sebavedomím mimo ľad i v šatni. Minulý rok rozprával anglicky, no nebol schopný viesť dlhšiu diskusiu s chlapcami. Keď sa vrátil po kempe v LA na začiatku sezóny, bol oveľa istejší a pyšný na to, ako dobre vie po anglicky,“ tvrdí tréner Černáka Kris Knoblauch z Erie Otters.

Košický odchovanec dostával v uplynulej sezóne na ľade množstvo priestoru. Tréner do neho vkladal veľkú dôveru a Černák sa za to odplácal výbornými výkonmi. Bronzový medailista z juniorských MS 2015 ale priznal, že začiatky za morom boli veľmi náročné: „Minulý rok bol môj prvý rok v Amerike a bolo to pre mňa ťažšie, pretože všetko bolo pre mňa nové: nový jazyk, noví spoluhráči. Teraz sa cítim skutočne dobre, moja angličtina je omnoho lepšia, rozumiem všetkému. Môžem sa rozprávať s chlapcami, vďaka čomu si to viac užívam a som tu skutočne šťastný,“ povedal pre iihf.com 20-ročný mladík.

Všetko ale nasvedčuje tomu, že od novej sezóny draftová 43-jka z roku 2015 zmení pôsobisko. Hrať by mal v tíme Syracuse Crunch, ktorý je farmárskym tímom Tampy Bay Lightning. Floridský celok ho získal pred prestupovou uzávierkou spolu s krajanom Petrom Budajom v rámci výmeny za brankára Bena Bishopa.

Bolo to pre mňa niečo nové, no som skutočne šťastný, že som súčasťou organizácie Tampy Bay. Myslím si, že mám dobrú šancu dostať sa do NHL. Rozprával som sa s Cirellim a Raddyshom (taktiež prospekty Tampy Bay pozn. red.) a povedali mi, čo všetko sa dá robiť v Tampe Bay a ako to tam funguje,“ srší spokojnosťou slovenský hokejista, ktorý po prestupe chvíľu rozprával aj s generálnym manažérom Steveom Yzermanom.

Knoblauch je presvedčený, že jeho zverenec je stopercentne pripravený pre ďalší krôčik v kariére v podobe odchodu do AHL: „Myslím si, že je jednoznačne pripravený pre pôsobenie v Syracuse. Je len otázka času, kedy bude pripravený pre NHL. Je silný, vyhráva súboje o puk – medzi Taylorom Raddyshom a Erikom – myslím si, že v našej lige nie sú lepší hráči, ktorí vyhrajú súboj jeden na jedného vďaka veľkej sile a rýchlosti,“ chváli slovenského beka a ofenzívnu hviezdu Otters populárny tréner.

Spomínaná hráčska dvojica s trénerom Knoblauchom síce nedosiahla na zisk Memorial Cupu, no je za nimi veľmi úspešná sezóna. Získali titul v Ontario Hockey League a Erie Otters si splnila ciele – dopomôcť mladým talentom k napredovaniu v kariére – minimálne u Erika Černáka to stopercentne vyšlo. Mladý obranca urobil ďalší významný krok na ceste do najlepšej hokejovej ligy sveta.