Main Content

Adam Ružička sa ocitol medzi elitou. Pred draftom podstúpi pekelné fyzické testy

utorok, 30. máj 2017 16:16 | Autor: Dávid Lech

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: © TASR

Patriť medzi najlepšie dostupných mladíkov pre draft do NHL nie je med lízať. Presvedčí sa o tom aj Slovák Adam Ružička, ktorý cez víkend v Buffale podstúpi pekelnú fyzickú záťaž. To všetko pred očami predstaviteľov klubov NHL.

138 hokejových nádejí sa v sobotu stretne v Buffale a podstúpi fyzické záťažové testy pod drobnohľadom špičkových lekárov a odborníkov a taktiež samotných predstaviteľov klubov. Medzi nimi si našiel miesto aj Slovák Adam Ružička. Opora slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov na tohtoročných MS U18 sa dostane na rad v čase 8:30 s prideleným testovacím číslom 108.

18-ročný talent Sarnie Sting by mal byť podľa predpovedí expertov draftovaný v druhom kole. Počas víkendu sa zúčastní podujatia nazývaného NHL Scouting Combine, kde bude taktiež priestor na nezáväzné rozhovory jednotlivých klubov s vyhliadnutými talentmi.

Na mladíkov čakajú fyzické záťažové testy ako napríklad skok do diaľky, skok do výšky, špeciálne cviky na výbušnosť, bench press, kde sa ráta počet opakovaní s hmotnosťou 70-80% váhy samotného hokejistu. Potom nasledujú zhyby a na záver si pre talenty pre draft pripravili skutočne exkluzívne a najťažšie testy – najprv sa hokejisti behom 30 sekúnd snažia vyvinúť na stacionárnom bicykli čo najvyššiu rýchlosť. Všetko to napokon „zaklincuje“ test zvaný V02, kde sa testuje maximálna výdrž hokejistov. Hráč dostane špeciálnu masku, ktorá v 1-2 minútových intervaloch zvyšuje spotrebu kyslíka, medzitým sa hráčom sleduje ich srdcová frekvencia.

Mnohí hokejisti si môžu vďaka dobrým výsledkom na testoch vylepšiť renomé, iní pre zmenu môžu odradiť kluby od ich draftovania. Poradím na drafte by ale nijak výrazne zamávať nemali.