Main Content

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (7.): Na čele hráči Red Wings

piatok, 26. marec 2010 16:56 | Autor: TASR

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (7.): Na čele hráči Red Wings
TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (7.): Na čele hráči Red Wings | zdroj: SITA

Máme tu v poradí už siedme pokračovanie našej rubriky Top 10 hráčov za posledný týždeň v NHL. Dlhá základná časť sa nám prehupla do svojej poslednej fázy a k dispozícii je už len niekoľko voľných miest, ktoré zabezpečujú postup do play off.

Poďme sa spolu pozrieť, ktoré tímy a hlavne hráči, to už majú tak povediac v suchu a ktoré sa budú triasť do posledného zápasu, aj so svojimi najväčšími hviezdami.

10. Teemu Selanne - Anaheim Ducks

Vo svojej prvej sezóne v NHL, sa Selannemu podaril doslova husársky kúsok, keď nastrieľal neuveriteľných 76 gólov v 84 zápasoch. Už vtedy bolo všetkým nad slnko jasnejšie, že sa nám zrodila nová kanonierska osobnosť. A teraz sa presuňme do súčastnosti. Fínsky veterán má za sebou presne 1179 zápasov a v nich dokázal bodovať 1249 krát. Pekne čísla, hlavne keď si uvedomíte, že Teemu je pôvodom učitel z materskej škôlky. Minulý týždeň odohral bronzový medailista z Vancouveru štyri zápasy a v nich dovedna päť krát bodoval. Síce sa mu podarilo streliť len jeden gól do siete Colorada, ale bol hneď víťazný a nie len to. Teemu Selanne pokoril týmto gólom pre niekoho nepredstaviteľnú hranicu 600 gólov v NHL. Podarilo sa mu to iba ako tretiemu európanovi v histórii a osemnástemu hráčovi celkovo. Teemu už je síce viacmenej na konci svojej kariéry, ale nejaký ten gólik ešte určite strelí. Srdečne mu blahoželáme a želáme ešte veľa pekných momentov v najlepšej hokejovej lige sveta.




9. Michael Del Zotto - New York Rangers

Vstup do sezóny prežil vo veľkom štýle a okamžite sa o ňom začalo hovoriť ako o kandidátovy na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika. Potom, ale prišiel útlm podobne ako u celého mužstva Rangers. Tento ešte iba 19 ročný obranca, sa v závere ročníka znovu rozbieha a stále je najproduktívnejším bekom svojho tímu. Posledných sedem dní sa mu viac než vydarilo, keď v troch stretnutiach dokázal päť krát bodovať. Jeho dva góly a tri asistencie sú na obrancu viac než slušné. Zaujímavý je určite aj fakt, že keď Del Zotto v zápase boduje, bilancia Rangers vyzerá nasledovne : 16 výhier, 6 prehier a 4 prehry po predĺžení, čo ukazuje pomerne veľkú platnosť pre svoj tím. V bodovaní nováčikov je tento mladý Kanaďan na siedmom mieste zo ziskom 34 bodov a určite je dobrým prísľubom do budúcnosti.

8. Henrik Lundqvist - New York Rangers

Lundqvist a Marián Gáborík. To je dvojica, na ktorú spolieha celý New York. Teda, čo sa aspoň hokeja týka. Blueshirts sú v meste veľmi obľúbení a ľudia by asi len veľmi ťažko zniesli, keby sa sezóna na Manhattane skončila už pred polovicou apríla. Lenže Rangers majú od ideálu a pokojného spánku pekne ďaľeko. Na posledné postupové miesto strácajú stále tri body a k dispozícií majú už len osem zápasov. Dalo by sa povedať, že svoj šprint do play off už New York začal tento týždeň. Najskôr prišla prehra s priamym konkurentom z Bostonu, ale posledné dva zápasy proti mestským rivalom Islanders a Devils dokázali vyhrať hokejisti z Madison Square Garden. Jednotka švédskej reprezentácie si v troch zápasoch udržala fantastický priemer 1.65 gólu na zápas a 94,8 % úspešnosť zásahov. V derby proti ostrovanom vychytal král Henrik svoje tretie čisté konto v aktuálnom ročníku a 23 v kariére. Rangers proste potrebujú vyhrať úplne všetky ostávajúce zápasy a Lundqvist bude práve tým jazýčkom na váhach, ktorý určí, či bude táto sezóna úspešná, alebo nie.

7. Antoine Vermette - Columbus Blue Jackets


Útočník Blue Jackets zaznamenal tento týždeň, presne 23. marca už svoj štrnásty zápas v tejto sezóne, v ktorom sa mu podarilo dosiahnuť viac ako jeden bod. Okrem toho práve končiaci ročník je pre toto šikovné ľavé krídlo určite najlepším v doterajšej kariére. Vermettove bodové maximum zo sezony 07 / 08 je už dávno prekonané a tento týždeň pokoril aj svoj rekord v počte strelených gólov. V posledných desiatich zápasoch zaznamenal Antoine rovný tucet bodov, z toho polovicu dosiahol v práve skončenom týždni. V štyroch dueloch strelil tri góly a na rovnaký počet prihral, čím sa vyšvihol na samotný vrchol klubovej produktivity. Rozhodne mu tak prospel odchod z Ottawy a Blue Jackets môžu stavať na jeho kvalitách, aj v budúcej sezóne. Len pre zaujímavosť, Vermette za pôsobenie v Ottawe dosiahol priemer bodu na zápas 0,465 zatiaľ, čo od príchodu do Columbusu si drží skoro dvojnásobne hodnoty, konkrétne 0,789 bodu na jedno stretnutie. Tomu sa hovorí pokrok.

6. Kristian Huselius - Columbus Blue Jackets

Občas sa to proste stáva. Mužstvo ktoré stratí aj teoretickú šancu na postup do play off, začne hrať v pohode a kradnúť body tímom, čo ich veľmi potrebujú. Columbus vyhral štyri zo svojich posledných šiestich zápasov a vo veľmi dobrom svetle sa ukazuje švédske ľavé krídlo. V štyroch zápasoch vydoloval Huselius šesť bodov a to ešte 20. marca proti Nashvillu nebodoval vôbec. Tento už 31 ročný útočník navyše našiel svoju stratenú streleckú mušku, keď v posledných desiatich dueloch dal až sedem zo svojich 23 gólov. Dnes v noci si Blue Jackets doslova vyšliapli na lídra západnej konferencie a Chicago vyprevadili s výpraskom 8 : 3. Kristian v tomto stretnutí dva krát skóroval a od 19. novembra, to bol jeho prvý dvojgólovy zápis. Nuž tu je pekne vidno, že ak z hráčov opadne tlak a zodpovednosť, tak aj slabší tím vie dobre zahrať a potrápiť aj ďaleko silnejšie a vyššie postavené mužstvá.

5. Brian Elliott - Ottawa Senators

Tento kanadský brankár urobil v poslednom týždni veľmi dôležitý krok k tomu, aby sa Senators prebojovali do nadstavbovej časti sezóny. Nielenže dobre chytal, ale za 134 minút, čo strávil na ľade, nedostal ani jediný gól zo 61 striel. V poradí prvý zápas už síce nezachránil, keď nastúpil až v tretej tretine a jeho tím podľahol Dallasu 4 : 5. V nasledujúcich dvoch už tak povediac dominoval a Montreal aj Philadelphiu vychytal na nulu. Pripísal si tak štvrté a piate čisté konto v sezóne. Pre Elliotta je to v podstate iba druhá sezóna v NHL a tak je logické, že si v play off ešte nezachytal. Rozhodne, ale dokazuje, že by v budúcnosti mohol byť stabilnou oporou v ktoromkoľvek mužstve v lige. Uvidíme či neskúsenosť z vyraďovacích bojov sa nepostará o rýchly koniec Ottawy napríklad už v prvom kole, alebo sa naopak zrodí nová brankárska hviezda, ktorá potiahne senátorov ďaleko.

4. Ilya Kovalchuk - New Jersey Devils

Celú svoju doterajšiu kariéru, bol ikonou jedného klubu a zároveň jeho najväčšou hviezdou. Až prišla uzávierka prestupov a Kovalchuk sa ocitol v New Jersey Devils. Adaptácia na nové prostredie mu síce chvíľu trvala, ale teraz je to už ten starý známy Kovalchuk, čo predovšetkým strieľa góly. V práve skončenom meranom období, si účastník troch posledných olympiád, zahral tri krát. V prvom zápase sa bodovo nepresadil a jeho tím prehral so St. Louis 0 : 1. V nasledujúcom stretnutí ,to už ale boli pre Kovalchuka priam bodové hody, keď na konci zápasu svietil v jeho kolónke zápis 1 + 3. Dnes v noci síce ešte strelil gól, ale v napínavom zápase sa nakoniec musel skloniť pred New Yorkom Rangers, ktorý tuho bojujú o play off. V troch zápasoch teda pozbieral ruský útočník päť bodov, ale čo je pre tohto ostrostrelca oveľa dôležitejšie je to, že sa nemusí báť, či si zahrá v nadstavbovej časti. Mimochodom v play off odohral Ilya v doterajšej kariére len štyri chudobné zápasy a tak môžme kľudne prehlásiť, že táto jednotka draftu z roku 2001 bude vo vyradovačke novinkou…

3. Ryan Miller - Buffalo Sabres


Momentálne asi najlepší brankár prebiehajúceho ročníka, drží svoje mužstvo bez hviezd aj s našim Andrejom Sekerom bezpečne v postupových vodách. Buffalu by už nemalo ujsť víťazstvo vo svojej severovýchodnej divízií a malo by tak do play off postúpiť minimálne z tretieho miesta. Počas celej sezóny hrajú Sabres proste dobre a Miller to všetko istí na tom najdôležitejšom mieste - v bránke. Stále iba 29 ročný Američan v minulom týždni neprehral ani jeden z troch duelov a priemer gólu na zápas si udržal 1.98. V poslednom zápase to už vyzeralo, že Buffalo podľahne Montrealu, keď ešte dve minúty pred koncom prehrávalo 0 : 2, ale pri následnej hre bez brankára dokázalo vyrovnať. Zápas dospel až do samostatných nájazdov a tam sa už o všetko postaral Ryan Miller, ktorý nepustil ani jeden pokus Canadiens za svoj chrbát. Šable sa radovali z výhry 3 : 2 a mohli oslavovať ďalšie dôležité body. Millerove kvality dokazujú konieckoncov aj čísla. Gólman draftovaný v roku 1999 odohral doteraz 326 zápasov, no len v 101 prípadoch okúsil trpkosť prehry v riadnom hracom čase. V skutku pekná štatistika, čo poviete.

2. Valtteri Filppula - Detroit Red Wings

Tento fínsky reprezentant, si zobral najlepší príklad od svojho kolegu z útoku Zetterberga  a zažil naozaj vydarený týždeň. Filppula navyše dokázal svojich osem bodov (4+4) získať len v troch zápasoch, keď 19. marca proti Edmontonu vyšiel bodovo naprázdno. Naopak v poslednom odohratom zápase zaznamenal 26 ročný útočník víťazný gól svojho tímu a s bilanciou 1+2 sa stal treťou hviezdou zápasu. Tento prvý fínsky držiteľ Stanley Cupu v drese Red Wings pritom zažíva určite svoju najlepšiu sezónu. Doterajšie maximum útočníka, ktorý tento týždeň oslávil narodeniny je 40 bodov z minulej sezóny, ale spotreboval na to rovných 80 stretnutí. Dnes má na konte v 46 zápasoch už 34 bodov a kľudne tak môže atakovať svoj osobný rekord. V play off odohral Filppula už 63 duelov a tak pri účasti svojho tímu vo vyraďovacích bojoch, bude určite oporou a prínosom. Len, aby sa tam Detroit dostal...



1. Henrik Zetterberg - Detroit Red Wings

Kto by to bol pred sezónou povedal, že sa Detroit bude desať zápasov pred play off  triasť o nadstavbovú časť. Najúspešnejší klub posledného obdobia, tuho bojuje o ôsmu priečku v západnej konferencii namiesto toho, aby okupoval jednu z popredných priečok celej NHL. Pritom to dlho vyzeralo, že Red Wings budú vo vyraďovacích bojoch chýbať, ale s tým sa ťažko zmierujú niektorí hráči, medzi ktorých patrí určite aj Henrik Zetterberg. Jeden z najúspešnejších švédskych hokejistov súčastnosti síce nezažíva práve najlepšiu sezónu, ale na play off je tak povediac zvyknutý a robí všetko preto, aby sa ho zúčastnil. Henrik vie jednoducho zapnúť v ten pravý čas presne tak, ako to ukazuje teraz. Zetterberg odohral v poslednom týždni štyri duely a pripísal si skvelých osem bodov. Jeho štyri góly a rovnaký počet asistencií zabezpečili Detroitu tri víťazstvá a momentálne to vyzerá tak, že Hockeytown predsa len zažije atmosféru bojov o Stanleyho pohár.