Main Content

Kto je najdrahším brankárom futbalovej histórie?

sobota, 3. jún 2017 13:46 | Autor: Jakub Vaverka

Kto je najdrahším brankárom futbalovej histórie?
Kto je najdrahším brankárom futbalovej histórie? | zdroj: © TASR

Prestupový kolotoč sa rok, čo rok roztáča do závratných otáčok. Každoročne sme svedkami väčšieho míňania a veľkého množstva prestupov. Transfery sa týkajú aj mužov medzi troma žrďami – brankárov. Ktorý z nich bol doposiaľ najdrahší?

Portál  90min.com sa zameral na najdrahších brankárov v histórii, pričom niektoré mená v zozname britskej stránky rozhodne prekvapili. Desiatku najdrahších uzatvára Fraser Forster, ktorý v roku 2014 vymenil Celtic Glasgow za anglický Southampton. The Saints museli zaplatiť desať miliónov libier. Hneď za ním nasleduje Petr Čech, ktorý v roku 2015 prestúpil z Chelsea do Arsenalu za 10,9 milióna. Na ôsmom mieste sa nachádza brankárska jednotka Atlética Madrid Jan Oblak. Slovinec stál Rojiblancos 12,6 milióna libier.

Ďalší v zozname je Holanďan Jasper Cillessen, za ktorého Barcelona vyplatila Ajaxu Amsterdam čiastku na úrovni 12,8 milióna. Pred ním je Angelo Peruzzi, ktorý bol svojho času najdrahším brankárom sveta. Keď v roku 2000 opustil Inter Miláno a za 15,7 milióna libier zamieril do AC Parma, bolo z toho veľké haló. Na piatom mieste sa nachádza gólman Manchestru City Claudio Bravo, ktorý minulé leto zamieril z Barcelony do Manchestru City za rovných 17 miliónov.

Štvrtý je David De Gea, jeden z najžiadanejších gólmanov súčasnosti. Španiel z Atlética Madrid odišiel do Manchestru United za 18 miliónov libier, pričom momentálne za jeho služby Real Madrid ponúka astronomických 60 miliónov. Na bronzovej pozícii sa umiestnil Manuel Neuer, podľa viacerých najlepší brankár na svete. Schalke svojho času za jeho služby zinkasovalo od Bayernu 19 miliónov.

Druhým najdrahším brankárom histórie sa iba pred pár dňami stal Brazílčan Ederson, ktorého Manchester City kúpil z Benficy Lisabon za 35 miliónov libier. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú o niečo vyššiu čiastku a tvrdia, že práve niekdajšia jednotka portugalského šampióna je najdrahším gólmanom v histórii.

Podľa portálu transfermarkt však naďalej ostáva najdrahším brankárom v histórii futbalu legendárny Gianluigi Buffon, ktorého transfer z Parmy do Juventusu Turín v roku 2001 dodnes nik neprekonal. Buffon odišiel do Turína za astronomických 44,95 milióna libier, čo v prepočte na eurá prinesie závratnú čiastku 52,88 milióna. Nutné dodať, že Juve zrejme z tejto sumy neľutuje ani jeden cent.