Main Content

Žijeme v ére Realu Madrid!

nedeľa, 4. jún 2017 15:19 | Autor: Filip Chudý

Žijeme v ére Realu Madrid!
Žijeme v ére Realu Madrid! | zdroj: © TASR

Madridský Real si vo finále Ligy majstrov nasadil kráľovskú korunu, ktorá symbolizuje nielen jeho tohtosezónnu dominanciu, ale aj to že žijeme v jeho futbalovej ére.

Komentár Filipa Chudého

Nie tak dávno bola za najsilnejšie svetové mužstvo považovaná FC Barcelona. Hrala dominantný futbal, vyhrávala čo sa dalo a trvalo niekoľko rokov, kým sa našla na jej tiki-taku účinná protizbraň. Nadvládu tohto klubu umocňovali úspechy španielskej reprezentácie, ktorá chodila na šampionáty len po tituly, pričom netreba snáď pripomínať, že základná kostra La Furie Roja bola takmer čisto barcelonská. Lenže tieto časy sú už dávno preč.

Nosní hráči katalánskeho klubu odišli na dôchodok, resp. sú už za zenitom, pričom zostal len Messi a s ním predražený útok známy ako MSN. Síce najlepší na svete, lenže za akú cenu? Stred poľa a defenzíva katalánskeho klubu sú priemerné, ak to porovnávame s inými veľkoklubmi. No keď traja hráči si rozdelia najväčší kus koláča, pre ostatných zvýšia omrvinky a za tie svetové esá nehrajú...

Real Madrid musel dlho trpieť posmešky, že zaostáva za svojim úhlavným nepriateľom. Robil čo mohol, ale nestačilo to. Zhodou okolností, problém sa volal Galácticos, čiže skupovanie najhviezdnejších hráčov, ktorí fungoval maximálne v začiatkoch, keď hviezd na jednej kope nebolo ešte toľko. Neskôr ich bolo až príliš, pričom tí si rozdelili na platoch značnú časť rozpočtu, na čo doplatili odchodom viacerí dôležití hráči, bez ktorých hviezdy nemohli fungovať. Chybu si v kráľovskom klub uvedomili a začali mužstvo skladať inak, hoci trvalo niekoľko rokov, kým si všetko sadlo.

Keď sa dnes pozrieme na Real Madrid, vidíme vyvážené mužstvo. Hviezdy síce zostali, nie iba do ofenzívy, sú proste všade. Nikto nemá lepší káder ako „biely balet“, pričom ten fungoval ako skutočný tím, a tak nebol dôvod pochybovať o tom, kto je najlepší.

Niektorí síce hovorili, že Juventus Turín vyhrá, lebo má lepšiu obranu, lenže je to vôbec pravda? Systémovo možno áno, ale menami hráčov ťažko. Marcelo je minimálne o triedu lepší ako Alex Sandro, Carvajal voči Alvesovi detto, stopéri sú možno vyrovnanejší, ale ani tam Real minimálne nestráca. V strede poľa je jasne lepší Real, čo samotné finále ukázalo a navyše je tu najdôležitejší faktor menom Cristiano Ronaldo. Takého hráča „stará dáma“ nemá, ale to vlastne ani nikto ďalší.

Real Madrid vyhral tretíkrát za štyri roky Ligu majstrov, čo hovorí asi najlepšie o tom, akú má aktuálne silu. Aj preto sa začína hovoriť, že by mohli prísť jeho roky dominancie, podobné tým barcelonským. No tu treba dodať, že čakať na ne nemusíme, tie roky už tu sú!

Ak si kráľovský klub udrží súčasnú prestupovú politiku a nebude robiť žiadne harakiri rošády v realizačnom tíme, potom nielen súčasnosť, ale aj najbližšie roky budú patriť práve Realu Madrid, bez pochybností, najlepšiemu klubu súčasnosti!