Main Content

Sú v nominácii 21-tky na ME naozaj len tí najlepší?

streda, 7. jún 2017 13:42 | Autor: Filip Chudý

Sú v nominácii 21-tky na ME naozaj len tí najlepší?
Sú v nominácii 21-tky na ME naozaj len tí najlepší? | zdroj: © TASR

Svetlo sveta uzrela záverečná nominácia slovenskej reprezentácie do 21 rokov na európsky šampionát, pričom hneď vzbudila polemiky. Vybral si Hapal správne?

Komentár Filipa Chudého

Nominácia reprezentácie do 21 rokov na ME v Poľsku je známa. Tréner Pavel Hapal na jej zverejnenie čakal takmer do poslednej chvíle. To by malo byť znakom toho, že si dal na nej skutočne záležať, ale aj tak sa nestalo, že by s ním verejnosť súhlasila.

Brankársku otázku vyriešil už dopredu, keď Matúša Hrušku nahradil Adam Jakubech. Dá sa to chápať z toho pohľadu, že prvý menovaný na jar veľmi nechytal, ale v celej sezóne mal suverénne najmenšiu minutáž Adrián Chovan. Bolo by ale nečakané, ak by kvalifikačnú jednotku nenominoval. Pri brankároch je otázkou skôr to, kto bude chytať na európskom šampionáte, resp. kto bude mať aké postavenie. No ak ide Jakubech len ako trojka, potom na čo je dobrá jeho nominácia? Maximálne iba na zvýšenie ceny... Ak sa Jakubech nedostane do brány, potom nemal do Poľska ani cestovať, Hruška by si to zaslúžil oveľa viac a tiež by bola zachovaná kvalifikačná chémia.

V defenzíve žiadne prekvapenie nie je, hoci chýba klasický pravý obranca. No možností na zostavenie obrannej formácie je dosť. Vyradenie Martina Králika sa viac-menej čakalo, ďalšieho stopéra nepotrebujeme, navyše nominovaní hráči, ktorých teoreticky mohol vytlačiť, sú oveľa univerzálnejší, čo je dôležitý faktor na záverečných turnajoch. Tu len treba dodať, že Ružomberčan Dominik Kružliak, veľká opora najlepšieho mužstva jari, by si bol zaslúžil aspoň o ME zabojovať na záverečnom sústredení.

Najväčšie polemiky vznikli nad nomináciou stredopoliarov a ofenzívnych hráčov. Samozrejme, netýka sa to seniorských reprezentantov a tých, čo mali veľkú zásluhu na postupe a v záverečnej nominácii sa nachádzajú, preto rovno prejdime na otáznikové mená.

Jedným sa nepozdáva nominácia Tomáša Huka, ale treba povedať, že potrebujeme aj taký typ hráča. Je to totiž jediný defenzívny stredopoliar v kádri, pričom taký sa nám môže v nejakom moment zísť, navyše je využiteľný aj v defenzíve. Doplatil sa na to síce na jar dobre hrajúci Miroslav Káčer, ale treba priznať, že Lobotka, Hromada a Bénes sú na tom aktuálne výkonnostne asi lepšie a ďalší podobný hráč na lavičke by nám bol skôr zbytočný. Ďalší vynechaný Michal Faško hral síce na jar tiež dobre, ale ako už bolo spomenuté pri Káčerovi, nebolo proste cez koho sa do Poľska dostať.

Najväčším nominačným faux pas je bez pochýb vynechanie Tomáša Briganta. Bol pri tomto tíme stále, vždy sa ukázal ako jeho platný člen, pričom si dovolíme povedať, že nebyť jeho skvelého výkonu v druhom polčase domáceho zápasu proti Holandsku, ktorý nastavil kvalifikáciu na dobrý smer, možno by sme sa dnes ani nebavili o nejakej nominácii na ME...

Ak sme pri niektorých menách predtým nevideli, že cez koho by sa dalo ísť do Poľska, pri Brigantovi je to jasné. Teraz nemyslíme Lukáša Haraslína, pretože ten má naozaj výbornú formu a cez nehrajúceho Mihalíka môže (mal by) ísť rovno do základnej zostavy. No každého by asi zaujímalo, že na základe čoho bol uprednostnený Nikolas Špalek?

Ak by táto zmena prišla na jeseň, nikto by nemohol ani ceknúť, Špalek hral výborne, podobne ako celá Žilina, kým Brigant sa v Myjave trochu trápil, lenže jar bola úplne opačná. Špalek bol neraz akoby neviditeľný, kým Brigant v Senici žiaril. Kto našu ligu sleduje, ten vie, kto má momentálne lepšiu formu. Keď k tomu pripočítame zásluhy na postupe a fakt, že Brigant je trochu iný typ krídla ako zvyšok tímu, čo by mala byť výhoda, aby sme nemali len hráčov na jedno kopyto, potom naozaj niet jediného dôvodu, aby Brigant nešiel. No tréner Hapal sa rozhodol inak, pričom my len dúfajme, že na to nedoplatíme, pretože Brigant ako žolík po naskočení do hry vedel zmeniť dej zápasov.

Niektorých trochu prekvapila aj nominácia útočníka Tomáša Vestenického, keďže sa tiež nemôže pochváliť dokonalou minutážou, no po dlhodobom zranení Adama Zreľáka to zmysel dáva, pričom ani nebol ďalší hráč v ponuke, keďže Róbert Polievka nemal takú fazónu, aby musel ísť na ME. Navyše Vestenický na záverečných mládežníckych turnajoch už žiaril.

Treba rešpektovať, že Pavel Hapal sa rozhodol pre tento 23-členný káder, nakoniec, je za to aj platený, no tiež si zaň ponesie zodpovednosť. My len verme, že sa trafil a bude oslavovaný, čo sa stane iba vtedy, keď sa naša 21-tka vráti z Poľska v čo najneskoršom termíne.