Main Content

Cibulková do 2. kola dvojhry žien v Wimbledone

streda, 22. jún 2011 19:30 | Autor: TASR

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata štvrtá zvíťazila v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (20. júna - 3. júla, celková dotácia 14,6 milióna libier, tráva) nad Chorvátkou Mirjanou Lučičovou v ich premiérovom vzájomnom dueli za 113 minút 3:6, 6:3, 8:6.

V druhom sete pritom mala manko brejku, takže sa reálne črtala jej prehra. Zápas odložili z utorka pre tmu.

Dvadsaťdvaročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne 24. vo svetovom rebríčku WTA, v prvých dvoch gemoch na príjme proti Lučičovej (91., bola aj na 32. priečke) nezískala ani fiftín, ale za stavu 2:2 mala dva brejkbaly. Zostalo však pri nich a skúsená 29-ročná chorvátska semifinalistka Wimbledonu 1999 sa presadila na returne v ôsmej hre. Následne sa "odpodávala" presvedčivo na 15.

Nad vyhliadkami Cibulkovej sa začalo zmrákať, keď si neudržala servis v piatej hre druhej časti - 2:3 čistou hrou. Slovenka však vtedy zapla a premenila tretiu šancu na okamžitý rebrejk. Navyše, pridala ešte tri gemy, čo znamenalo, že dokázala súboj posunúť do rozhodujúceho setu. V ňom prerazila servis balkánskej súperky v treťom geme a potvrdila na 3:1, po chvíli bolo 3:3. Nasledoval tzv. Tildenov gem, v ktorom Cibulková znova získala podanie Lučičovej a vzápätí zvýšila na 5:3.

Mečbalovú šancu v deviatej hre však nezužitkovala a vypomstilo sa jej to. Vždy nepríjemnú úlohu podávať na triumf totiž nezvládla - 5:5. V trinástej hre si však Cibulková vypracovala náskok 40:15, premenila hneď prvú brejkbalovú možnosť a tentoraz už dokázala aj zavŕšiť.

Ak by Cibulková neuspela, znamenalo by to jej druhý nezdar hneď v 1. kole na vrcholnej úrovni počas necelého mesiaca. Zverenkyňa Lučičovej krajana Željka Krajana totiž prehrala 24. mája na antuke vo francúzskej metropole v 1. kole s Američankou Vaniou Kingovou i vlastnou žalúdočnou indispozíciou.

Foto: SITA/APDvojnásobná finalistka dvojhry z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková hrá v singli v All England Lawn Tennis and Croquet Clube piaty raz. Na ostatných dvoch edíciách zhodne bola v 3. kole. Vlani medzi najlepšími 32 nestačila na úradujúcu miestnu šampiónku Serenu Williamsovú z USA (0:6, 5:7).

Teraz už má zo singlovej súťaže na adrese SW19 Church Road istotu 100 bodov do renkingu a šeku na 20 125 libier. Predstaví sa aj vo štvorhre po boku českej ľaváčky Petry Kvitovej. V 2. kole dvojhry zmeria sily s úspešnou zo zápasu Polona Hercogová (Slovin.) - Johanna Larssonová (Švéd.). Proti obom by to bol prvý vzájomný súboj.

Lučičová síce rovnako ako semifinalistka parížskeho Roland Garros 2009 Cibulková už bola vo štvorke na "Majors", ale odvtedy sa iba raz na niektorom z vrcholných podujatí prebojovala za 2. kolo (Roland Garros 2001 - 3. kolo). Na prípravnom turnaji na tráve v anglickom Birminghame bola vo štvrťfinále. Zaujímavosťou je fakt, že v osemfinále vtedy vyradila Talianku Robertu Vinciovú, minulý piatok Cibulkovej semifinálovú premožiteľku na zelenom podklade v holandskom Hertogenboschi.

Foto: SITA/APRybáriková si natiahla väzy v kolene

Slovenskej tenistke Magdaléne Rybárikovej po vyšetrení magnetickou rezonanciou diagnostikovali natiahnutie vnútorných väzov ľavého kolena, bez záťaže bude približne 3-4 týždne.

"Našťastie, nie je to natrhnuté. Doba liečby takýchto zranení je individuálna. Uvidíme, ako to bude reagovať. Možno už po nejakých desiatich dňoch by Magda mohla začať aspoň plávať. V tomto období neobhajovala prakticky žiadne body, takže mohla ísť v rebríčku nahor. Škoda... Dnes večer cestujeme domov. Samozrejme, budeme sa snažiť urobiť pri rehabilitácii všetko pre čo najskorší návrat na dvorce, ale zároveň sa nehodláme unáhliť," povedal pre agentúru SITA Rybárikovej tréner Martin Hromec.

Držiteľka dvoch titulov z okruhu WTA Rybáriková, teraz 66. vo svetovom rebríčku, sa zranila už počas úvodného fiftínu utorňajšej dohrávky zápasu 1. kola Wimbledonu s favorizovanou Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou. Na kurt nastúpili za stavu 4:6, 2:3 a 40:30 pri podaní 22-ročnej piešťanskej rodáčky. "Neuveriteľné, že sa to stalo hneď pri prvom fiftíne. Ak by nešlo o dohrávku, asi by sme vytvorili nejaký rekord. Bola to len druhá lopta vo výmene, Magda išla do protipohybu, šmykla sa jej noha a už to bolo. Predtým nepociťovala absolútne žiadne problémy, na rozohrávke panovala dobrá nálada, bola to úplne náhla záležitosť," skonštatoval Martin Hromec.


Stále prší, začiatok naplánovaný na 15.30 h SELČ

Začiatok stredajšieho programu na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone presunuli pre dážď z 13.00 h SELČ predbežne na 15.30 h SELČ. Na londýnskej tráve sa momentálne hrá iba na centrálnom dvorci, ktorý už tretí rok má zaťahovaciu strechu.

© WEBNOVINY