Main Content

5 hráčov Chicaga, ktorí by mohli opustiť organizáciu Blackhawks

streda, 14. jún 2017 15:08 | Autor: Dávid Lech

5 hráčov Chicaga, ktorí by mohli opustiť organizáciu Blackhawks
5 hráčov Chicaga, ktorí by mohli opustiť organizáciu Blackhawks | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks má veľké problémy s platovým stropom a klub bude musieť opustiť jedna z opôr tímu. Predstavujeme 5 kandidátov, ktorých možný odchod z organizácie je najreálnejší.

Reportéri televíznej stanice TSN v minulom týždni prišli s informáciou, že vedenie Chicaga Blackhawks sa dohodlo s nováčikom z Las Vegas Golden Knights na prepustení obrancu Trevora Van Riemsdyka na expanznom drafte, ak v rámci výmeny Vegas získa aj Marcusa Krugera. Generálny manažér Stan Bowman tak chce výrazne odľahčiť platový strop klubu, no ani tento krok nebude stačiť. Tím z veterného mesta bude musieť prehltnúť ďalšiu horkú pilulku v podobe odchodu jednej z opôr klubu.

Podobné problémy riešia v tíme „jastrabov“ prakticky každý rok. Vlani sa z tímu pobral Bryan Bickell spoločne s fínskym talentom Teuvom Teräväinenom. Tento ročník okrem spomínanej dvojice Van Riemsdyk – Kruger bude v hre odchod ešte lukratívnejšieho mena.

Zámorské stránky csnchicago.comthehockeynews.com prišli so zoznamom hráčov, ktorí sú najviac ohrození odchodom zo Chicaga. A kompletne sa zhodli v menoslove hokejistov:

Brent Seabrook – azda najohrozenejším hráčom je robustný pravoruký obranca. 32-ročný skúsený veterán odohral v tíme „jastrabov“ 12 sezón, klubu výraznou mierou pomohol získať 3 Stanley Cupy, no jeho 6,875-miliónový cap hit výrazne zaťažuje platový strop zamestnávateľa. V jeho osobe má tím veľkého lídra, ktorý je v šatni jedným z najhlučnejších hráčov a častokrát je to práve on, kto okrem kapitána Jonathana Toewsa prehovára hokejistom do duše.

Arťom Anisimov – v Chicagu pôsobí len dve sezóny, no s Patrickom Kaneom a Artemim Panarinom stihol vytvoriť jednu z najobávanejších útočných formácií zámorskej profiligy. Ročne poberá 4,55 miliónov amerických dolárov a vďaka kvalitným výkonom by o jeho služby bol medzi konkurenciou záujem. „Menším“ problémom je jeho klauzula o nevymeniteľnosti.

Marián Hossa – o jeho osobe možno hovoriť ako o ikone klubu. Od jeho príchodu výkony Blackhawks výrazne stúpli, čo viedlo k zisku trom Stanley Cupom. V 38 rokoch stále patrí medzi výborných hráčov so slušnou produktivitou a nenahraditeľnou defenzívnou prácou. Posilniť by mohol klub, ktorý potrebuje vzor pre mladých hráčov. Po boku Slováka vyrástli z Kanea či Toewsa nielen hokejové superhviezdy, ale taktiež zrelé osobnosti.

Artemi Panarin – kvalita súpisky by výrazne utrpela, no to i pri odchode vyššie spomínaných hráčov. Panarin má podpísanú vcelku výhodnú dvojročnú zmluvu so 6-miliónový ročným príjmom. Získať hráča Rusových kvalít by bolo pre mnoho tímov veľmi lákavé – a tím Chicaga by sa konečne vmestil do platového stropu.

Niklas Hjalmarsson – o tomto mene sa zmienilo len CSN Chicago, no aj jeho odchod je reálny. Patrí medzi najlepších defenzívnych obrancov NHL, za čo poberá vzhľadom k výkonnosti veľmi prijateľných 4,1 miliónov USD. Jeho odchod by fanúšikovia i samotný klub zrejme ešte dlho oplakával.

Tak či onak, Chicago musí preťať gordický uzol. Už teraz je jasné, že to organizáciu Blackhawks bude bolieť. Posledné roky ukázali, že azda najväčšou slabinou amerického celku je platový strop, kvôli ktorému celok rok čo rok prichádza o kvalitných hráčov. Inak tomu nebude ani tento rok.