Main Content

Nový Zéland dostal od FIFA zákaz praktizovať svoj tanec Haka

sobota, 17. jún 2017 08:44 | Autor: Jakub Vaverka

futbalová lopta
futbalová lopta | zdroj: © TASR

Dnes štartuje Pohár konfederácií 2017, na ktorom sa ako zástupca Oceánie zúčastní aj Nový Zéland. All Whites sú známi svojím národným tancom Haka, ktorým vzbudzujú u rivalov rešpekt. Vedenie federácie FIFA im však pred zápasmi turnaja, ktorý sa koná v Rusku, tanečnú vložku nepovolilo.

FIFA nepovolila Novému Zélandu pred zápasmi Pohára konfederácií praktizovať tanec Haka, ktorý túto oceánsku krajinu preslávil po celom svete. „Je to pre FIFA viac-menej logistický problém, pretože pred zápasmi je program striktne určený,“ prehovoril reprezentačný obranca Michael Boxall pre novozélandské ​rádio.

„Musíte ísť na ihrisko šesť minút pred úvodným výkopom, pričom štyri minúty pred začiatkom zápasu sú na programe hymny oboch krajín,“ vysvetľuje Boxall. Logicky teda neostáva čas na národný tanec, ktorý priaznivci poznajú predovšetkým z reprezentačných zápasov ragby.

„Nový Zéland sa týmto tancom preslávil po celom svete. Bolo by to pre nás niečo unikátne a veľmi špeciálne. Čas FIFA je však limitovaný a žiaľ nám to nepovolili,“ zakončil bek reprezentácie, ktorá patrí medzi najväčších papierových outsiderov tohto turnaja.