Main Content

Postupová matematika: Postúpiť do semifinále môžeme, no bude to veľmi ťažké. Tu sú alternatívy ...

utorok, 20. jún 2017 11:51 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika: Postúpiť do semifinále môžeme, no bude to veľmi ťažké. Tu sú alternatívy ...
Postupová matematika: Postúpiť do semifinále môžeme, no bude to veľmi ťažké. Tu sú alternatívy ... | zdroj: © TASR

Jedna prehra znamená pri formáte, akým sa hrajú majstrovstvá Európy do 21 rokov, výrazne komplikácie. Slovensko už nemá osud len vo vlastných rukách, no stále môže postúpiť do semifinále. Pozreli sme sa, aké má na to alternatívy.

Majstrovstvá Európy do 21 rokov sa hrajú v pomerne netradičnom formáte 3 základných skupín po štyroch, z ktorých sa postupuje priamo do semifinále. Istú miestenku medzi štvoricou najlepších tímov majú traja víťazi základných skupín a najlepší tím z reprezentácií, ktoré sa umiestnia vo svojich skupinách na druhom mieste.

Slovensko má na postup do semifinále ešte dve možnosti:

1. postúpi z prvého miesta
2. postúpi z druhého miesta ako najlepší tím z tých mužstiev, ktoré sa umiestnia vo svojich skupinách na druhom mieste

V oboch prípadoch platí, že pre Slovákov to nebude vôbec jednoduché.

Postup z prvého miesta

Varianta A: Aby sme postúpili z prvého miesta ideálny scénar pre nás je, že porazíme v poslednom zápase skupiny Švédsko a Anglicko nevyhrá s Poľskom. V tom prípade 100% postúpime do semifinále.

Varianta B: Druhou, omnoho komplikovanejšou alternatívou postupu z prvého miesta by bola situácia, ktorá by nastala v prípade ak Slovensko remizuje so Švédskom a Poľsko porazí Anglicko. V tom prípade by Slovensko, Poľsko a Anglicko mali v tabuľke A-skupiny zhodne po 4 body.

Aby sa rozhodlo o tom, kto bude z tejto trojice v tabuľke prvý, musela by sa vytvoriť „minitabuľka troch”. V nej by mali všetci s určitosťou po 3 body (Slovensko za výhru nad Poľskom, Poľsko za výhru nad Anglickom a Anglicko za výhru nad Slovenskom).

O poradí by preto museli rozhodnúť ďalšie kritéria: najprv skóre a potom prípadne vyšší počet strelených gólov.  Keďže Slováci už nebudú hrať s Poľskom ani Anglickom, je isté, že by mali v tejto minitabuľke 3 body a skóre 3:3. Z prvého miesta by postúpili teda v prípade, ak by Anglicko a Poľsko mali rozdielové skóre tiež 0 a nemali viac strelených gólov ako Slováci. Zjednodušene z toho vychádza, že Slovensko by postúpilo z prvého miesta ak Poľsko porazí Anglicko 1:0 (Slováci by mali skóre 3:3, Poľsko a Anglicko by mali skóre 2:2, čiže obaja by mali nižší počet strelených gólov ako Slováci).

Postup z druhého miesta

Už sme spomínali, že z druhého miesta postúpi do semifinále len najlepší tím z mužstiev, ktoré skončia v základných skupinách na 2. mieste. Rozhodne o tom minitabuľka troch mužstiev z druhých miest.

Pre Slovákov nehrá príliš do karát skutočnosť, že v skupinách B a C sú po dvaja veľkí favoriti – v B-čku Španieli a Portugalci a v C-čku Nemci a Taliani. Je dosť pravdepodobné (veštia to už doterajšie výsledky), že druhé tímy z týchto dvoch skupín budú mať na konte 6 a dokonca možno až 7 bodov. V prípade, že by mal aspoň jeden druhý tím sedem bodov, postupové šance Slovenska by boli zmarené. V prípade, že by mali bodov 6, Slováci by museli poraziť Švédov a dúfať, že budú mať v tejto tabuľke najlepšie skóre (v prípade rovnosti skóre by rozhodoval vyšší počet strelených gólov).

Keď to zjednodušíme postup z 2. miesta by začal byť pre Slovensko reálny, ak by sme porazili Švédsko ideálne čo najvyšším gólovým rozdielom a ideálne keby Portugalci, Nemci, Taliani a Španieli postrácali nejaké body s outsidermi svojich skupín. Čím zamotanejšie budú skupiny B a C, tým bude šanca Slovenska na postup z 2. miesta väčšia.