Main Content

Minulý rok to bolo fiasko. Tento rok šanca na úspešný draft pre Slovákov

piatok, 23. jún 2017 16:41 | Autor: Jakub Mihálik

Minulý rok to bolo fiasko. Tento rok šanca na úspešný draft pre Slovákov
Minulý rok to bolo fiasko. Tento rok šanca na úspešný draft pre Slovákov | zdroj: © TASR

Po tom, čo minulý rok si Slováka nevybral ani jeden tím NHL, nám tento rok odborníci pred víkendovým draftom predpovedajú veľkú žatvu.

Žiadna výrazná jednotka 

Už v piatok a v sobotu 23. respektíve 24. júna sa uskutoční kompletný draft nádejí NHL pre rok 2017. Po tom, čo pred dvoma rokmi z prvého miesta Edmonton siahol po generačnom talente, Connorovi McDavidovi, ktorému sekundoval Jack Eichel a po minuloročnej „bitke“ nadiaľku, keď sa rozhodovalo medzi Patrickom Lainem a Austonom Matthewsom, ktorého si Toronto z prvého miesta nakoniec aj vybralo, to tento rok opäť vyzerá na súboj dvoch hráčov, ktorým skauti zámorských klubov dávajú v prognózach najväčšie šance. Jeden z dvojice Kanaďan Nolan Patrick a Švajčiar Nico Hischier by nakoniec mali zakotviť v organizácii New Jersey Devils, ktorá si tento rok vyberá prvá. „Celkovo je však draft veľmi vyrovnaný, aj preto, že mu chýba výrazná osobnosť,“ hovorí český skaut Jakub Bažant z organizácie ISS Hockey, ktorá každoročne vytvára preddraftové rebríčky na základe referencií svojich skautov. 

Práve Česi by sa mali, napriek nevýrazným výkonom svojich mládežníckych reprezentácií, tento rok dočkať prvokolového výberu. Veľké šance sa dávajú Martinovi Nečasovi, ktorý v mladom veku žiaril v drese majstra českej najvyššej súťaže, Komety Brno. Odborníci radia vysoko aj Filipa Chytila, ale aj Ostapa Safina, obaja takisto hrajúci v českej seniorskej extralige. 

Draftové hody pre Slovákov?

Hoci nie s tak výraznou šancou na prvé kolo, ako českí hráči, no aj pre slovenských hokejistov by mal byť podľa prognóz tento rok draftu veľmi úspešný. Minulý rok nesiahol žiaden klub z NHL po hráčovi zo Slovenska, čo sa stalo už tretíkrát za ostatných deväť rokov Už v prvom rebríčku skautov, ktorý vyšiel v októbri minulého roku, sa v menoslove mladých nádejí objavilo 17 hráčov. Vydarené sezóny viacerých hokejistov za morom i v Európe, a najmä pozitívne hodnotený domáci šampionát 18-ročných, spôsobil, že v tom záverečnom ich figurovalo až dvadsať. Svedčí to o tom, že si naši mladíci udržali (a ešte vystupňovali) svoju výkonnosť dlhodobo.  

 

Traja brankári a sedemnásť korčuliarov spod Tatier tak tento víkend budú svoj zrak upierať na výber zámorských klubov, ktoré si v siedmich kolách po 31 vyberú celkovo 217 hráčov. Najvyššie hodnoteným z našich je Adam Ružička, ktorému medzi zámorskými korčuliarmi patrila v preddraftovom renkingu 37. priečka, čo by zodpovedalo výberu v druhom kole, ak by kluby vyberali podľa odporúčaní. Za ním nasledujú Marián Studenič a Samuel Buček zo severoamerických korčuliarov. Jakub Lacka z českého Třinca, Vladimír Vybíral z Liptovského Mikuláša a Martin Bodák, ktorý sa stal najmladším Slovákom v histórii fínskej najvyššej súťaže, majú takisto viac ako slušnú šancu predstaviť sa medzi draftovanými a figurujú najvyššie medzi európskymi korčuliarmi. 

Pritom, ďalšie opory našej osemnástky ako Martin Feherváry, Miloš Roman či Adam Liška sú kvôli veku  k dispozícii až pre budúcoročný draft. „Začínajú nás brať vážne a to je dobré,“ povedal ešte v apríli pre Denník N skaut New York Rangers, Ján Gajdošík po tom, čo sa tento draftový ročník dlhšiu dobu teší pozornosti zámorských klubov. 

Zastúpené všetky posty

Pozitívnou správou je aj to, že zastúpenie v preddraftových prognózach majú všetky posty. Dávid Hrenák, Juraj Sklenár a Juraj Ovečka reprezentujú slovenských brankárov. Prvý menovaný sa medzi draftovaných nezmestil počas minuloročného výberu, no túto sezónu mal za morom pomerne úspešnú. Juraj Sklenár odchytal slušné zápasy na šampionáte 18-ročných, druhý Juraj, Ovečka, je medzi európskymi brankármi hneď za Sklenárom na trinástom mieste. 

Spomínaný Feherváry je defenzívnym lídrom tejto generácie, no na draft sa dostane až o rok, a tak najväčšou nádejou medzi bekmi je Martin Bodák. Už v najbližšej sezóne by sa mal predstaviť medzi fínskymi seniormi, čo by mu mohlo otvoriť cestu do NHL, aj v prípade, že po ňom kluby NHL siahnu vo štvrtom či piatom kole draftu. Medzi obrancami Bodákovi robia spoločnosť v preddraftovom renkingu aj Tomáš Hedera, Marek Korenčík, Samuel Fereta či Martin Kupec.

Zoznam Slovákov, ktorí sa dostali do preddraftového renkingu:

PostMenoKlubRenking
BrankárDávid HrenákGreen Bay Gamblers24. (Zámorie)
BrankárJuraj SklenárSVK U1812. (Európa)
BrankárJuraj OvečkaHK Skalica13. (Európa)
ObrancaMartin BodákTappara71. (Európa)
ObrancaTomáš HederaSlovan Bratislava82. (Európa)
ObrancaMarek KorenčíkLulea91. (Európa)
ObrancaSamuel FeretaSlovan Bratislava112. (Európa)
ObrancaMartin Kupec Banská Bystrica127. (Európa)
ÚtočníkAdam RužičkaSarnia Sting37. (Zámorie)
ÚtočníkMarián StudeničHamilton Bulldogs 101. (Zámorie)
ÚtočníkSamuel BučekShawinigan Cataractes171. (Zámorie)
ÚtočníkJakub LackaTřinec52. (Európa)
ÚtočníkVladimír VybíralLiptovský Mikuláš68. (Európa)
ÚtočníkPatrik HrehorčákTřinec75. (Európa)
ÚtočníkFilip KrivošíkHPK Häämenlina84. (Európa)
ÚtočníkErik SmolkaDukla Trenčín119. (Európa)
ÚtočníkMatúš HavrilaDukla Trenčín120. (Európa)
ÚtočníkMiloš FafrákSVK U18122. (Európa)
ÚtočníkJakub Urbánek SVK U18128. (Európa)
ÚtočníkMiloš KelemenHKM Zvolen129. (Európa)

Najväčšiu silu má Slovensko prirodzene v útoku. Adam Ružička je typom moderného hokejistu, ktorý vie zahrať na všetkých postoch v útoku, so 194 centimetrami je výborne stavaný, má šikovné ruky a prehľad v hre. Vo svojej prvej sezóne za morom nazbieral 46 bodov v 61 zápasoch a hoci sa ešte pred rokom špekulovalo, že by to mohlo vyjsť aj na prvé kolo, realistickejšie vychádza predpoveď druhého kola. Spolu s ním preddraftové „menu“ Slovákov ponúka 12 útočníkov, medzi ktorými sú technicky vysoko vyspelí Marián Studenič, Samuel  Buček či Patrik Hrehorčák, ale aj obojsmerní hráči ako Filip Krivošík či Miloš Fafrák, ktorý zaujal na šampionáte „osemnástok“. Nedá sa predpokladať, že by sa do draftového výberu zmestili všetci z nich, no aj výbery v piatom, šiestom či siedmom kole môžu pre mladíkov znamenať zvýšenie šancí presadiť sa.

Asi nejsilnejší ročník za ostatné desaťročie ponúka veľkú variabilitu hokejistov, čo zvyšuje šance na to, aby sme prekonali najlepší výsledok za ostatné desaťročie, ktorý dosiahli s piatimi draftovanými hokejistami draftové ročníky 2009 (Pánik, Tatar, Illo, Janus, Viedenský) a 2015 (Černák, Tomek, Jaroš, Bondra, Húska). Draftom však celé úsilie len začína...