Main Content

Ako to má tých mladých tešiť?

nedeľa, 25. jún 2017 09:33 | Autor: Jakub Mihálik

Ako to má tých mladých tešiť?
Ako to má tých mladých tešiť? | zdroj: © TASR

To, ako sa organizuje vrcholný turnaj v rámci mládežníckeho futbalu, naznačuje, že pre funkcionárov je mládežnícky futbal len na periférii.

Komentár Jakuba Mihálika

Myslel som si, že mládežnícky futbal má byť čisto o športovej radosti. Bez špekulácií, unfair-play, bez politiky, športovej diplomacie a iných čachrov. Vyslovene o tom, že keď je niekto lepší, vyhrá, postúpi, uspeje. Bez ohľadu na vonkajšie okolnosti. 

Najmä z toho, čo sa udialo v predošlých rokoch slovenskej reprezentácii do 21 rokov, mám pocit, že to až tak nie je. Najprv nás v priamom prenose v súboji proti „veľkému“ Taliansku zarezal škótsky rozhodca, po ktorom odvtedy už ani pes neštekne. A teraz, čerstvo, nezmyselný systém UEFA. 

Samozrejme, odmietam teóriu o tom, že by to bolo naschvál, len, aby hrali semifinále ME U21 štyri futbalovo najväčšie tímy. Taký ublíženecký postoj si nepotrebujeme osvojovať. Tým jediným dôvodom je, jednoducho, že UEFA to až tak nezaujíma. 

Ak by vrchol mládežníckeho futbalu v Európe UEFA zaujímal, nemohol by odklepnúť to, aby tímy, ktoré bojujú v konfrontácii nadiaľku o postup, hrali v rozmedzí troch dní. Aby mohli postupovať tímy len na základe toho, aké písmenko v abecede bolo pridelené ich skupine. 

Ale nielen my sa môžeme cítiť ukrivdení. Ako sa má cítiť Portugalsko, ktorému pridelia na zápas rozhodcu z tej krajiny, proti ktorej nadiaľku bojujú? Môžeme sa čudovať, že sa sťažovali, keď im na postup chýbal jeden gól a daný rozhodca im udelil kontroverznú červenú kartu?

Toto by sa na seniorskej úrovni stať nemohlo. Lenže mládež podľa UEFA zrejme nie je až tak podstatná. Učí ju, že až pokým nie si profesionál na najvyššej úrovni, tak o tvojom úspechu či neúspechu môžu rozhodovať všakovaké nezmysly z diela „kravaťákov“, ktorí o futbale rozhodujú matematicky, nie futbalovo. Ako ich to potom môže baviť?

Nám ostáva veriť, že tých našich, ktorí bojovali v Poľsku to baviť naďalej bude. A že len tú čistú radosť z hry si vezmú aj tí, ktorí sa doma dívali a s loptou v ruke snívali, že aj oni jedného dňa budú hrať futbal. Čistú radosť z hry, nie trpký pocit v ústach z predajných rozhodcov, nefér tímov, ktoré radi prehrávajú a neschopnej UEFA, ktorá to celé zastrešuje.