Main Content

Martinské hokejové béčko: Skvelá šanca pre mladé talenty alebo minuté peniaze

pondelok, 26. jún 2017 09:00 | Autor: Jakub Vaverka

Martinské hokejové béčko: Skvelá šanca pre mladé talenty alebo minuté peniaze
Martinské hokejové béčko: Skvelá šanca pre mladé talenty alebo minuté peniaze | zdroj: © TASR

V minulej sezóne sme boli svedkami novovzniknutého tímu MHC Martin „B“. Jednalo sa o celok prepojený s martinským hokejovým áčkom, v ktorom nastupovali talentovaní tamojší hokejisti doplnení o hokejistov po zranení či hráčov, ktorí nedostávali v prvom tíme dostatok príležitostí.

Martin B bol prihlásený pred ročníkom 2016/2017 do druhej najvyššej súťaže, pričom na rozdiel od mládežníckeho projektu SR 20, štartoval v rámci konkurencie. Mladí Martinčania obsadili posledné deviate miesto, pričom si zapísali šestnásť bodov a na postupovú ôsmu priečku do bojov o play-off v konečnom dôsledku strácali priepastných sedemnásť bodov. Objavili sa kuvičie hlasy, že existencia tohto celku bola zbytočná, a že iba odčerpala financie. Pravda je však komplexnejšia, ako len toto tvrdenie. „Podľa mňa bolo martinské béčko dobrý nápad, bol to rozdiel oproti juniorskému hokeju, predovšetkým vo fyzickej či taktickej pripravenosti. Vyspelosť hráčov je na úplne inej úrovni. Bolo dobré to zažiť, pretože v juniorskom hokeji nie je až taká kvalita. Keď hráte proti skúsenejším hráčom, získavate skúsenosti aj vy,“ prehovoril jeden z obrancov výberu Denis Harvan, ktorý bol v doteraz poslednom vystúpení tohto mužstva kapitánom celku.

Body, postup do play-off či víťazstvo v celej súťaži neboli primárnym cieľom tohto projektu. V kádri MHC „B“ si zahralo niekoľko talentovaných hokejistov, pričom veľkú časť tvorili hráči martinskej juniorky. Tí dostali šancu zmerať si svoje sily s ostrieľanými hokejistami zo Skalice, Detvy či Prešova.  „Pôsobenie v 1.lige seniorov mi dalo skutočne veľa skúsenosti a ukázalo mi v čom musím zlepšovať svoju hru. Keďže som prechádzal z dorastu do juniorky, zo začiatku bolo veľmi ťažké naskočiť do mužského hokeja . Predsa len je to hokej na vysokej úrovni a liga ma veľmi veľa kvalitných a skúsených hráčov, ktorí majú odohraté množstvo zápasov v Extralige či v zahraničných ligách,“ vysvetlil iba 18-ročný obranca Filip Lednický, ktorý si vyskúšal súboje s hráčmi ako Kokavec, Vaic či Říha.

Vzhľadom na to, že juniorský tím MHC štartoval v druhej najvyššej súťaži a bol o niekoľko tried lepší, ako väčšina celej súťaže, mladíci z Turca dostávali v B mužstve, ktoré im malo priblížiť mužský hokej stále viac príležitostí. Bola to pre nich dobrá škola. „Projekt martinského béčka hodnotím pozitívne. Umožnilo nám to rozvíjať sa ako po hokejovej, tak aj po mentálnej stránke. Veľkým prínosom bol vysoký počet zápasov, ktorý sme odohrali. Mužské zápasy mi dali naozaj veľa, hráč musí konať omnoho rýchlejšie, dôkladnejšie a precíznejšie, skúsení súperi dokázali využiť aj drobné zaváhania. Za seba môžem teda povedať, že tento projekt mal určite zmysel a bolo by len dobré pre martinský hokej, keby v tomto trende pokračoval. Je to možnosť pre mladých hráčov rozvíjať svoje schopnosti a pričuchnúť bližšie k mužskému hokeju,“ myslí si nádejný útočník Ján Struharňanský, ktorý má momentálne devätnásť rokov.

Momentálne nie je jasné, akým smerom sa bude hokej v Turci uberať a či vôbec v nasledujúcom ročníku uvidíme na hokejovej mape martinský mužský tím. Projekt béčka však potvrdzuje, že ľudia v Martine sa snažili slovenskému hokeju poskytnúť niečo nové a možno načrtnúť ako takú cestu aj pre ostatné kluby, ktoré často svojich mladých hráčov vo veľkej miere nevyužívajú a tí následne vo viacerých prípadoch v útlom veku so začínajúcou kariérou končia. „Bol to pre nás zážitok byt na ľade s hráčmi, na ktorých sme sa ako malé deti pozerali v televízii alebo na zápasoch Extraligy . Sezónu hodnotím pozitívne, aj keď podľa výsledkov to tak možno nevyzeralo. Mali sme veľmi mladé mužstvo, ktoré dokázalo vo viacerých zápasoch hrať vyrovnanú partiu s tímami zo špice tabuľky,“ zakončil talentovaný obranca Lednický.