Main Content

Kladné a záporné prestupové póly našej ligy

sobota, 1. júl 2017 14:50 | Autor: Filip Chudý

Kladné a záporné prestupové póly našej ligy
Kladné a záporné prestupové póly našej ligy | zdroj: © TASR

Prestupový kolotoč sa naplno rozbieha aj na Slovensku. Futbalových fanúšikov stihol už pozitívne a aj negatívne šokovať. Na ktorej strane nakoniec skončí?

Komentár Filipa Chudého

Na začiatku tohto týždňa sme počúvali správy od našich českých susedov, ako Sparta a Slavia sa pretekajú v tom, kto prestupom viac zaujme. Sparťania sa rozhodli, že zapôsobia peniazmi, preto urobili najdrahší prestup českej histórie. Za údajných 2,9 milióna eur kúpili Izraelčana Tal Ben Haima. Nie toho stopéra, ktorý si urobil meno v Anglicku, hoci práve jeho tvár nevedno prečo použili renomované české médiá, ale krídelníka, ktorý hrával doteraz len vo vlasti a vo futbalovej spojitosti sa jeho meno často píše Tal Ben Haim II. Slavisti sa rozhodli zaujať menami a angažovali futbalových výslúžilcov vo veku 33-35 rokov, pričom všetci traja (Danny, Halil Altintop, Rotaň) oslávia ešte počas jesene narodeniny, čiže ich vekový priemer bude čoskoro 35 rokov.

Niektorí na Slovensku pri oznamovaní týchto transferov ticho závideli s tým, že u nás sa nič nedeje, lenže to nie je pravda a ani nebola, viď Filip Hološko. Navyše na rozhraní starej a novej futbalovej sezóny, hoci zo slovenského pohľadu už naplno fičí tá nová, aj keď vo vyspelých futbalových krajinách ešte skôr žúrujú po tej starej, sa odohrali v našej najvyššej súťaži dva prestupy, ktoré sa vymykajú z normálu.

Najprv si v Slovane asi povedali, že treba aj na Slovensku urobiť rekordný prestup, preto do sveta vytrúbili, že Ibrahim Rabiu je historicky prvým naším nákupom na úrovni sedemmiestnej sumy v eurách. Fanúšik Fortuna ligy sa potešil, že konečne sme sa niekam posunuli v tejto oblasti, veď o tomto prestupe sa písalo aj ďaleko za našimi hranicami, lenže pozitívna reklama nám dlho nevydržala. Najlepší hráč našej ligy z minulej sezóny Filip Hlohovský sa totiž rozhodol, že odíde, na čom by nebolo nič zvláštne, ak by jeho cieľovou destináciou nebola druhá kórejská liga.

Najvyšší predstavitelia Fortuna ligy a tiež viacerí ľudia, ktorí v nej pôsobia, radi opakujú frázy, že treba ukázať to, že naša liga nie je slabá a má svoju kvalitu. Čo znamená odchod oficiálne najlepšieho hráča slovenskej najvyššej súťaže do druhej kórejskej ligy, na to si odpovedzte radšej každý sám.

No optimistický pohľad na to by mohol byť taký, že Hlohovský má aspoň dobré šance zvýšiť počet hráčov, ktorí sa po prestupe z našej ligy v minulých povedzme troch rokoch dokázali v zahraničí presadiť. Koľko takých je, to hravo spočítate na prstoch jednej ruky nešikovného rezbára.

Nenachádza sa medzi nimi Rabiu, ktorý sa teraz vracia na naše trávniky. Pritom mal nedávno podobný status ako Hlohovský, keďže bol jedným z hlavných, ak nie rovno hlavným strojcom zisku slovenského titulu. Belasým preto určite môže pomôcť týmto smerom, či aj na európskej scéne, na to dá odpoveď budúcnosť.

V každom prípade ponúkol tento týždeň v slovenskom klubovom futbale prestupy z oboch pólov, pritom pre Fortuna ligu sa ešte kladné a aj záporné transfery pečú. Treba nám len veriť, že tých plusových bude výrazne viac, inak sa naša najvyššia súťaž nikam neposunie, tobôž nie v kontexte európskych výsledkov.