Main Content

Posily, posily, posily: Everton skladá tím do boja o anglický titul

streda, 5. júl 2017 12:55 | Autor: Jakub Vaverka

Posily, posily, posily: Everton skladá tím do boja o anglický titul
Posily, posily, posily: Everton skladá tím do boja o anglický titul | zdroj: © TASR

Už teraz vieme, že súboj o majstrovský titul v anglickej Premier League ponúkne v nasledujúcom ročníku strhujúce divadlo. Chelsea, manchesterské celky, Liverpool, Tottenham či Arsenal. Ľudia by však nemali zabúdať na Everton, ktorý robí na prestupovom trhu veľmi zaujímavé ťahy.

Deväťnásobný šampión anglickej histórie nechce byť v budúcej sezóne v Premier League na vedľajšej koľaji. Karamelky si udržali kvalitného holandského kormidelníka Ronalda Koemana, ktorý dostal dostatok financií na to, aby káder vhodne posilnil. Všeobecne sa očakáva, že klub opustí Romelu Lukaku, ktorého transfer do Chelsea je na spadnutie, pričom na tomto presune by mal EFC zarobiť približne sto miliónov libier.

Toto leto je však z pohľadu celku z Goodison Parku o posilňovaní. Modrý dres v nasledujúcom ročníku oblečú viaceré zaujímavé mená. Z holandského Ajaxu Amsterdam prišiel 27-miliónový trénerov krajan Davy Klaassen, z Malagy pricestoval odchovanec FC Barcelona Sandro Ramirez, v bráne by mal dostať priestor talentovaný reprezentant do 21 rokov Jordan Pickford, ktorý opustil Sunderland. Dôležitým prestupom je príchod Michaela Keana z Burnley FC, ktorého vo veľkom lanáril aj Manchester United. Karamelky ukázali, že vedia na prestupovom trhu zápoliť aj bohatšími rivalmi.

Koemana potešilo, že mu klub poskytol peniaze na 20-ročný nigérijský talent z belgického Eupenu Henryho Onyekurua, ktorý by mal patriť medzi hviezdy budúcnosti (najbližšiu sezónu strávi na hosťovaní v Belgicku).  Stratou je odchod Gerarda Deulofeua, ktorý sa vrátil do Barcelony, no stále prevládajú pozitíva. Everton navyše na prestupovom trhu nepovedal posledné slovo. Do konca týždňa vraj bude oznámený očakávaný návrat ikonického útočníka Waynea Rooneyho, ktorého angažmán v Manchestri United sa vraj blíži ku koncu.

Ak príde Rooney, Everton stúpne na sile, či už po hernej alebo marketingovej stránke. Reporty z Veľkej Británie taktiež hlásajú, že Karamelky chystajú dvadsať miliónov libier na Oliviera Girouda z Arsenalu, ktorého Wenger už nepotrebuje, no Francúz nechce opustiť Premier League. Hráča si vyhliadol do kádra samotný Koeman, ktorý má preňho pripravenú vedúcu úlohu v ofenzíve.

Pri detailnejšom pohľade na súpisku menej slávneho liverpoolskeho klubu dostaneme jednoduchú odpoveď – Everton môže v budúcej sezóne seriózne prehovoriť do boja o Ligu majstrov, možno dokonca o samotný titul. Brankársky post je dokonale pokrytý trojicou Pickford, Stekelenburg, Robles, v obrane sú oporami Williams, Jagielka či Coleman doplnení o mladíkov Keana, Holgatea a ďalších, v zálohe je spoľah na Bolasieho, Lennona, Mirallasa, Barryho, Daviesa, Barkleyho či Gueyeho.  

Ofenzíva bude záležať od toho, či Romelu Lukaku odíde a ak áno, tak kto zaňho príde.  Ak by totiž Belgičan odišiel a na jeho miesto by boli angažovaní Rooney a Giroud, nedalo by sa hovoriť, že by sa Everton oslabil. Pri analýze toho, čo sa deje toto leto v Goodison Parku, nasledujúci ročník môže byť pre Koemanovu družinu veľmi zaujímavý.