Main Content

Potlesk pre Slovan, Ružomberok a Trenčín, ale stále niet čo oslavovať!

piatok, 7. júl 2017 11:53 | Autor: Filip Chudý

Potlesk pre Slovan, Ružomberok a Trenčín, ale stále niet čo oslavovať!
Potlesk pre Slovan, Ružomberok a Trenčín, ale stále niet čo oslavovať! | zdroj: © TASR

Prvý krok slovenským pohárovým zástupcom síce vyšiel, ale skutoční súperi ich ešte len čakajú. Na európsky úspech pritom ešte ani nevidieť, pretože je stále ďaleko.

Komentár Filipa Chudého

Štvrtkový podvečer urobil v slovenskom klubovom futbale aspoň na okamih dobrú náladu, ale v žiadnom prípade nie je dôvod na eufóriu. Je síce pozitívne, že žiadnemu slovenskému zástupcovi sa nevystavila stopka už v prvom predkole, ako sa to pred rokom pritrafilo Myjave, ale stále sa môže stať to, že aspoň jeden náš zástupca vyletí už na prvej prekážke. Mimochodom, zopakovalo by sa to už ôsmykrát za sebou. Naposledy každý náš klub prešiel cez prvého súpera v sezóne 2009/10. Či sa pozitívne prepíšu dejiny, o tom rozhodne dvojzápas Žilina – FC Kodaň.

No to ani náhodou neznamená, že Slovan, Ružomberok a Trenčín už majú fajront, práve naopak, skutočné skúšky ich ešte len čakajú, pričom úspechom v dnešnej pohárovej Európe je zo slovenského pohľadu len postup do skupinovej fázy, pričom od toho sú skutočne ešte poriadne ďaleko.

Slovan a Trenčín dostali vzhľadom na nasadenie naozaj len súperov na rozohratie, čo výsledkami potvrdili. Belasí okrem pár hluchých fáz, keď iba držali loptu a neútočili, presvedčili aj hrou. Trenčania si sami sebe zdvihli prst, že s herným prevedením spokojní nie sú. Naozaj mali veľa hluchých miest, za ktoré by ich lepší súper potrestal. Výsledok odvety a čiastočne aj prvého zápasu je klamlivý.

Liptáci potešili, že vyradili nasadeného súpera, ale kto videl oba zápasy, ten vie, že Vojvodina Nový Sad bola silnejšia na papieri. Reálne to bolo len priemerné mužstvo, ktorému vyšli iba dve strely ich najlepšieho hráča v úvode dvojzápasu. To dalo Srbom náskok, ale Ružomberčania ho trpezlivou, vyzretou hrou zaslúžene otočili. V tomto dvojzápase určite boli lepší a zaslúžene postúpili. Teší to o to viac, že to dokázali aj v novom zložení.

V každom prípade, ak chceme, aby naše kluby mali dôstojnejšie miesto na európskej pohárovej mape, potom je postup cez prvé predkolo len splnenou povinnosťou, nič viac. Podobne treba vnímať aj druhé predkolo, pretože toho sa čo i len širšia európska špička ani len nezúčastňuje. Kluby z najlepších líg sú v hre až od tretieho predkola.

Ak chceme stúpať v poradí koeficientov, treba vyhrávať od budúceho týždňa aj proti súperom ako FC Kodaň, Lyngby Kodaň, Brann Bergen a Bnei Jehuda Tel Aviv. A to už budú trochu iné previerky, ale všetko hrateľné. Cesta do vyšších poschodí európskeho klubového futbalu nevedie cez outsiderov. Zatiaľ vyzerá slovenská pohárová sezóna sľubne, ale treba robiť všetko preto, aby toto konštatovanie platilo aj o dva týždne. Vtedy sa začína aj nový ligový ročník, tak nech sa v tom čase rozpráva o tom, že máme v hre ešte kvarteto zástupcov.

Pozitívne správy môžu nášmu futbalu len pomôcť, preto sme za päť víťazstiev zo šiestich radi, ale ešte musí prísť veľa ďalších víťazstiev a postupov, aby sa tento pohárový ročník dal zo slovenského pohľadu označiť za dobrý.