Main Content

...a prečo by to nemohlo vyjsť?

streda, 19. júl 2017 10:46 | Autor: Jakub Vaverka

...a prečo by to nemohlo vyjsť?
...a prečo by to nemohlo vyjsť? | zdroj: © TASR

MŠK Žilina dnes nastúpi na odvetu druhého predkola Ligy majstrov na pôde dánskeho šampióna FC Kodaň. Úvodné stretnutie vyhralo severské mužstvo na slovenskej pôde 3:1 a nášmu zástupcovi prakticky zahatalo cestu do ďalšej fázy. Je to však futbal, lopta je guľatá a odpísať žlto-zelených pred dnešným duelom by bola veľká chyba.

Komentár Jakuba Vaverku

Šošoni zanechali v domácom meraní síl s dánskymi Levmi dobrý dojem. Prvý polčas vyhrali 1:0 po góle Nikolasa Špaleka a mohli aj výraznejšie, no vypracované príležitosti nepremenili. Zlomovým momentom bola červená karta pre Miroslava Káčera za filmovanie v úvode druhej časti hry. Ak by vtedy hlavný arbiter miesto vylúčenia volil pokutový kop pre MŠK, žlto-zelení mohli byť na ceste do tretieho predkola. Nad tým je však zbytočné lamentovať, rovnako nad tým, že po zákroku na Vavra mal byť vylúčený hosťujúci futbalista.

Skúsená Kodaň početnú prevahu využila, troma gólmi sa blysol Pavlovič. Kto však zápas detailne sledoval, všimol si, že MŠK Žilina hral stále do plných. Nezáležalo, či náš majster hral s desiatimi alebo jedenástimi hráčmi, nešlo ani o to, či vyhrával alebo prehrával. Adrián Guľa sa svojím zverencom už nejaký ten čas snaží vštepiť istú futbalovú filozofiu a minulotýždňový zápas ukázal, že sa mu to darí. Nehľadiac na výsledok a okolnosti, Žilina je futbalová a prezentuje sa ofenzívne.

Pohárová matematika pred dnešným zápasom je neúprosná. Šošoni musia skórovať na štadióne Parken minimálne trikrát. Ak vyhrajú 3:0, postúpia ďalej, v prípade víťazstva 3:1 nasleduje predĺženie, vyššie dvojgólové víťazstvo a celkovo vyššia výhra posúva do tretieho predkola slovenský tím. Akýkoľvek iný výsledok znamená postup Kodane.  S trojgólovým mankom by mali v pohárovej Európe problém aj ďaleko vyspelejšie a kvalitnejšie kluby ako Žilina, ale v žlto-zelenom tábore badať, že majster Fortuna ligy posledné slovo ešte nepovedal.

Či už hovoril tréner Adrián Guľa, strelec Nikolas Špalek, brankár Aleš Mandous alebo kapitán Michal Škvarka, všetci sa zhodli, že v dnešnom zápase už Žilina prakticky nemá čo stratiť, a preto bude hrať na hranici rizika. Prakticky vzaté, či už ten jeden gól náš tím dostane alebo nie, situácia sa príliš nezmení, a teda kým Kodaň skóruje, MŠK sa môže prezentovať vysoko ofenzívnym futbalom. Kvalita slovenskému klubu nechýba, odhodlanie je taktiež obrovské a dôležitá je taktiež sebadôvera.

Zo žilinskej kabíny nepočuť žiadne klišé a ani frázy typu „ideme si to užiť“ . MŠK vie, že postup ďalej je len v rovine teórie, no pred naším majstrom leží deväťdesiat minút, počas ktorých je možné všetko. Veď si len spomeňme ako Trenčín trápil Steauu Bukurešť, či ako Žilinčania skórovali trikrát za polhodinu do siete Bilbaa. Vo futbale je možné čokoľvek, čo vedia aj hráči Žiliny na čele s Adriánom Guľom. Položme si preto otázku, prečo by im to dnes v hlavnom meste Dánska nemohlo vyjsť?