Main Content

Črtá sa katastrofický scenár: Všetky naše kluby o rok nenasadené?!

sobota, 22. júl 2017 15:54 | Autor: Filip Chudý

Črtá sa katastrofický scenár: Všetky naše kluby o rok nenasadené?!
Črtá sa katastrofický scenár: Všetky naše kluby o rok nenasadené?! | zdroj: © TASR

Koeficienty našich klubov v pohárovej Európe sa nebezpečne znižujú. Pozrite sa na to, ako to vyzerá pred budúcou sezónou, radostne teda nie...

Zlé výsledky slovenských klubov v tomto ročníku európskych pohárov znamenajú zlú správu aj do blízkej budúcnosti. Pozreli sme sa totiž na predbežné koeficienty našich klubov v budúcej sezóne a nevyzerá to ružovo.

Od roku 2018 sa mení systém výpočtu koeficientov, keď už budú rozhodovať iba získané body každého klubu za päť rokov bez pripočítaných 20 % z národných koeficientov. Alebo sa použije pätina z národného koeficientu, ale len vtedy, ak je tá vyššia ako koeficient klubu. Lenže to sa týka prakticky len tých najúspešnejších krajín a ich klubov, ktoré sa dostanú do pohárovej Európy po dlhšej pauze, čiže si predtým nenazbierali sami body, keďže európske poháre nehrali. Aktuálne by sa koeficienty našich klubov zvýšili pomocou toho národného len vtedy, ak by Ružomberok vyhral Európsku ligu, resp. sa dostal do jej záverečných kôl...

Ak sa teda nestane malý futbalový zázrak koeficienty slovenských klubov v budúcej sezóne európskych pohárov budú nasledovné:

ŠK Slovan Bratislava – 5,000
AS Trenčín – 5,000
MŠK Žilina – 3,500
Spartak Trnava – 3,500
Všetky ostatné kluby – 2,425 (pätina z národného koeficientu 12,125)

A hoci sa od budúcej sezóny mení aj systém Ligy majstrov a Európskej ligy, aj tak by sme potrebovali veľké šťastie, aby náš majster bol pred prvým európskym dvojzápasom nasadený. Pričom len Slovan a Trenčín majú na to zrejme teoretickú šancu, ak si to porovnáme s koeficientmi klubov iných krajín. Zlé je aj to, že ani v Európskej lige to nevyzerá na nasadenie našich klubov už pred prvými súbojmi, teda s výnimkou Slovana a Trenčína. Zvyšné naše kluby budú zrejme nenasadené pri každom jednom žrebe v hocakej súťaži. Čiže by sa nestretli s futbalovými trpaslíkmi, ale hneď na úvod by ich čakali vážne previerky.