Main Content

Zaveďte opatrenia, aby sa v takej miere neskloňovali rozhodcovia

utorok, 25. júl 2017 12:48 | Autor: Filip Chudý

Zaveďte opatrenia, aby sa v takej miere neskloňovali rozhodcovia
Zaveďte opatrenia, aby sa v takej miere neskloňovali rozhodcovia | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé kolo nového ročníka Fortuna ligy, po ktorom sa najviac rozoberajú rozhodcovia z väčšiny štadiónov. Ako túto situáciu riešiť?

Komentár Filipa Chudého

Máme za sebou prvé kolo nového ročníka Fortuna ligy, ktoré prinieslo viacero zaujímavých okamihov, ale nič prevratné, všetko beží po starom. Ale čo sme mohli čakať, že sa za pár letných voľných dní a rýchlom konci v pohárovej Európe niečo radikálne zmení k lepšiemu? Divácky priemer na jedno stretnutie len necelých 2500 ľudí naznačuje mnohé. Pritom išlo o prvé kolo v dobrom počasí, čo tradične býva jedno z tých najnavštevovanejších. Čo máme teda čakať postupom času? Slovenskú realitu ...

Nový ročník začal v Nitre. Niekto môže povedať, že prekvapivým výsledkom, no nie je to tak. Prekvapením by totiž bolo to, ak by sa v úvodnom kole nezrodilo už tradičné prekvapenie, no a práve pod Zoborom bola najväčšia šanca na to, že sa zrodí. Dobrá atmosféra a odhodlaný nováčik, to je kombinácia s akou mávajú favoriti problém všade vo svete. Otázkou je potom už len to, či majú dostatok kvality na to, aby ju dokázali prekonať. Žilina v sobotu nemala, preto zaslúžene prehrala.

Zo zvyšných zápasov tipérov nepotešil zrejme len výsledok zo Zlatých Moraviec, ale kto trochu myslí v širších súvislostiach, pre toho to prekvapenie nie je. Ružomberok splatil prvú splátku za európsky postup, pričom zopár ich ešte príde.

Čo je najhoršie, najviac sa hneď po prvom kole hovorí o chybách rozhodcov na viacerých štadiónoch. No a to imidžu súťaže v chorom slovenskom prostredí diplomaticky povedané nepomáha.

Trnava dala s najväčšou pravdepodobnosťou jediný gól duelu z ofsajdu, Dunajská Streda asi z vymysleného priameho kopu, proti Slovanu sa možno mala kopať penalta, Žilina ju zas teoreticky mohla kopať. Ako to v skutočnosti bolo, na to dá odpoveď rozhodcovská komisia, my spolu s futbalovou verejnosťou môžeme len špekulovať a dohadovať sa. Lenže práve takého dohady a „zaručené“ reči, ktoré sa šíria vďaka elektronickej dobe rýchlosťou blesku uberajú z imidžu našej lige, keďže Slováci ako národ za všetkým niečo hľadajú. Pritom víťazi daných štyroch zápasov sú zaslúžení, lenže to ťažko vysvetlíte porazeným, česť výnimkám.

V každom prípade to nie je pre celú Fortuna ligu ideálny štart do nového ročníka, ak sa až v štyroch zápasoch zo šiestich dostali v dôležitých momentoch duelov na pretras rozhodcovia. Potom sa nemožno čudovať, že viac vo verejnosti rezonuje toto a nie pozitíva, ako napr. hetrik hneď v prvom kole, dve slušné atmosféry, dobré naskočenie niektorých mladíkov a pod.

Takýmto spôsobom potrebné pozitívne emócie, ktorým by sa prilákali ďalší diváci na tribúny, nie len tí s hrošou kožou, ťažko dosiahneme. Chce to od kompetentných rázne riešenia. Ak rozhodcovia nechybovali, treba ich rozhodnutia obhájiť, ak chybovali, treba ich potrestať. Navyše by nebolo od veci aspoň v televíznych zápasoch, kde je viac kamier, zaviesť videorozhodcu, to by verejnosť ocenila a mohlo by to vývoju nášho ligového futbalu len pomôcť. Určite viac ako povinné turnikety a kamerový systém na tribúnach ...