Main Content

Belasá cesta do pekla, či za krajšou budúcnosťou?

nedeľa, 30. júl 2017 16:10 | Autor: Filip Chudý

Belasá cesta do pekla, či za krajšou budúcnosťou?
Belasá cesta do pekla, či za krajšou budúcnosťou? | zdroj: © TASR

Slovan sa na prestupovom poli rozbehol, pričom opäť vsadil na zahraničnú kartu. Prečo sa tak deje a čo od toho možno očakávať?

Komentár Filipa Chudého

Bratislavský Slovan sa rozbehol, minimálne na prestupovom poli určite. V priebehu siedmich dní odohral nielen dva víťazné ligové zápasy, ale priviedol aj tri zahraničné posily, teda toto slovo v pravom význame slova sa ukáže až neskôr, zatiaľ je asi lepšie hovoriť o nových hráčoch v kádri nášho najslávnejšieho klubu.

Nie je nič prekvapujúce, že belasí angažovali defenzívneho stredopoliara, stopéra a ľavého obrancu, keďže práve na tieto tri posty mali nedostatok hráčov. Prekvapili len mená, pretože Lukáša Droppu, Vasila Božikova a Diamantisa Chouchoumisa verejnosť nečakala. Hoci asi nikoho nešokovalo, že ide o zahraničných hráčov. Slovan toto leto angažoval šesť futbalistov, z toho je päť legionárov (ešte Mareš a Rabiu), výnimkou je iba Filip Hološko. Prečo Slovan vsádza na zahraničnú kartu?

Vec sa má totiž tak, že je preň ťažké získať slovenských hráčov takej kvality, akej by potreboval. To už totiž hovoríme o hráčoch reprezentačného rangu. Keď ani náš národný tím nemá klasického ľavého obrancu, potom sa nečudujme, že sa ťažko hľadajú. Kubíka už Slovan má, potom dvaja adepti sú v Žiline, lenže si ťažko predstaviť, že by jedného žlto-zelení pustili belasým. Na stopéra chcel Slovan Šatku, ale ten logicky uprednostnil pozíciu kľúčového hráča DAC-u pred len bojom o miesto v Slovane. No a iní naši kvalitní stopéri sa z cudziny ťažko vrátia, najskôr asi až v Salátovom veku. Kvalitných defenzívnych stredopoliarov má síce slovenský futbal dostatok, ale prestupom do Slovana si mohol teoreticky polepšiť snáď len Kiss, lenže arabské petrodoláre voňajú inak...

V každom prípade, to je iba poľahčujúca okolnosť a belasé prestupové zlyhania v ostatných rokoch to v žiadnom prípade neobhajuje. Ak by totiž Slovan pri prestupovej politike myslel dopredu, potom mu hráči ako Hromada, Šatka, ktorí sa vrátili zo zahraničných akadémií do našej ligy, či ich odchovanec Haraslín (hoci oňho sa zaujímali), Lesniak a pod. nemuseli ujsť. Samozrejme, nezískal by zrejme všetkých, ale aj jeden by bol lepší ako zahraničné omyly. Ak sa mi ťažko získavajú Slováci reprezentačného rangu, potom sa zameriam aspoň na takých, ktorých na to stačí trochu dobrúsiť. Mimochodom, podobne zaujímavých hráčov so slovenským pasom nájdeme v zahraničí stále dostatok...

Belasým by sa zišiel ešte skúsenejší brankár a rozdielový krídelník. Veľmi kvalitných ochrancov troch žrdí má Slovensko dostatok aj za hranicami a niektorí vzhľadom na ich situáciu by sa určite radi vrátili domov a vôbec sa netreba ani báť, ak nemajú dokonalú zápasovú prax. Veď sa pozrime napr. na Hrošša, v Česku doplácal na to, že v tamojších kluboch preferovali domáce koníky, veľa tam neodchytal, no aktuálne je najlepší brankár našej ligy. Čo sa týka krídelníkov, zo Slovákov by aspoň teoreticky prichádzal do úvahy snáď len Stoch, keďže iba on spĺňa prívlastok rozdielový a zároveň sa môže riešiť jeho klubová budúcnosť. Len je otázkou, či by na Slovensko prišiel a Slovan ho dokázal zaplatiť. No v každom prípade, Slovan má počtovo krídelníkov dosť, preto ak nemá prísť veľký kaliber, nech nechodí radšej nikto.

Slovan má aktuálne v kádri 14 legionárov, čo je na európske pomery normálne číslo, ale na slovenské je to príliš veľa, zvlášť, ak iba časť z nich spĺňa podmienky, že musia byť lepší ako domáci. De Kamps, Sekulič, Čavrič (zatiaľ ale v tejto sezóne bez formy) a čiastočne Savičevič, Rundič (no obaja sa musia zlepšiť) a Mareš to spĺňajú. No čo zvyšných osem? Niektorí síce potenciál majú, ale čo oni, to zahrajú aj Slováci a hlavne odchovanci klubu ľavou zadnou.

Hlavne na príklade toho, že Ligeon je uprednostňovaný pred Kotulom možno povedať, že táto belasá cesta s legionármi vedie do pekla. Ak budú aj tri najnovšie posily, či stále zranený Rabiu na úrovni tých, čo v belasom drese len zaberali miesto, potom na nový štadión príde len zberba preplácaných darmožráčov a nie silný Slovan, aká je vízia funkcionárov. Tí musia silno dúfať, že teraz zohnali skutočné posily, pretože prechod na nový štadión by potom pripomínal niečo na štýl Trnavy, kde veľké očakávania rýchlo schladila realita.

Nemáme nič proti tomu, ak prichádzajú do našej ligy legionári, lenže každý z nich musí byť lepší ako domáci, inak je to škodlivé. Veď aj najlepší klub na svete Real Madrid má v základnej zostave dokonca až deväť legionárov, pričom iné veľkokluby sú na tom podobne, lenže rozdiel je v tom, že kým tam sú zahraniční hráči skutočne rozdieloví, u nás len z veľkej časti zaberajú miesto domácim.

Ak sa Slovan tentoraz pri posilách trafil, čaká ho krajšia európska budúcnosť, ak nie, bude vypadávať na úvodných prekážkach naďalej a navyše to slovenskému futbalu minimálne nepomôže.