Main Content

Prestupové čiastky: Buduje sa bublina, ktorá v jednom momente exploduje?

sobota, 5. august 2017 10:36 | Autor: Jakub Vaverka

Prestupové čiastky: Buduje sa bublina, ktorá v jednom momente exploduje?
Prestupové čiastky: Buduje sa bublina, ktorá v jednom momente exploduje? | zdroj: © TASR

Posledné dni sa vo futbalovom svete nehovorí prakticky o ničom inom, ako o prestupe brazílskeho útočníka Neymara z FC Barcelona do Parížu Saint-Germain. Transfer vo výške 222 miliónov eur je historický, no na druhej strane aj znepokojujúci.

Športový riaditeľ talianskeho AS Rím Monchi patrí medzi najšikovnejších mužov vo svetovom futbale. Počas svojho pôsobenia v FC Sevilla niekoľkokrát dokázal, že vie získať kvalitných futbalistov za nízke čiastky a následne ich draho predať ďalej. To bol jeden z dôvodov, prečo ho angažoval taliansky vicemajster z večného mesta.

S megalománskym prestupom Neymara sa však trh deformuje a získať kvalitu za nízku cenu už nemusí byť také jednoduché, ako v minulosti. „Som vystrašený a zároveň som neistý. Neviem totiž, kam sa až môžu vyšplhať prestupové čiastky,“ priniesol Monchiho slová španielsky denník Marca.

222 miliónov eur za jedného jediného futbalistu môže byť len začiatkom. „Nechcem veriť tomu, že tu budujeme bublinu, ktorá v určitom bode vybuchne, tak ako sa to stalo v minulosti vo svetovej ekonomike, ktorá sa celá zdeformovala.“

„Vždy som kupoval hráčov, ktorí neboli drahí a obávam sa, že táto milionárska šou prišla v nesprávnom čase. Futbal by mal byť reflexiou celej spoločnosti, no nie vždy sa to deje,“ zakončil skúsený športový riaditeľ.