Main Content

Porovnanie sily Realu Madrid a Manchestru United

utorok, 8. august 2017 18:41 | Autor: Jakub Mihálik

Porovnanie sily Realu Madrid a Manchestru United
Porovnanie sily Realu Madrid a Manchestru United | zdroj: © TASR

Krátko pred Európskym superpohárom sme si posvietili na najlepšie zostavy dvoch európskych gigantov. Ktorý hviezdny tím vychádza z porovnania lepšie?

Real Madrid a Manchester United v utorok nastúpia na vzájomný duel vo finále Európskeho superpohára. Dva dlhodobo najbohatšie kluby sveta disponujú supertímami, v ktorých figurujú hviezdne mená. Porovnali sme preto, ktorý tím disponuje lepšími hráčmi na jednotlivých postoch. 

Keylor Navas – David de Gea  7:9

V súčasnej forme musíme dať prednosť gólmanovi United. Nie nadarmo ho práve Real Madrid chce získať, aj za cenu, ktorú (už teraz bežne) platia kluby len za útočné esá. Keylor nie je zlý brankár, práve naopak, žiaril v Levante, potom na MS v Brazílii, aj vo svojej úvodnej sezóne v Madride. V tej predošlej však zrejme aj kvôli nedostatku dôvery, nepredvádzal ideálne výkony. Naopak, De Gea je najlepší brankár Premier League, navyše s potenciálom rastu. 

Dani Carvajal – Antonio Valencia 7:7

Ani jeden z týchto dvoch hráčov nie je superhviezdou, no svoje si dokážu v dresoch svojich klubov zastať. Carvajal si v minulej sezóne poradil s konkurenciou v podobe Danila excelentne, naopak, Valencia si dokázal uhájiť svoju pozíciu aj pod novým trénerom a v podstate v zmenenej pozícii, oproti tej, v ktorej v United a celkovo vo futbale začínal, preto sú obaja právom členmi základnej zostavy svojich tímov. Najväčšími hviezdami však rozhodne nie sú. 

Sergio Ramos – Victor Lindelof 9:7

Trofejami ovenčený Ramos síce má svoje muchy a červenú kartu vidí častejšie než ktokoľvej iný, no treba priznať, že je pre Real neuveriteľne dôležitý hráč, a to nielen v rámci defenzívy, ale aj svojimi patentovanými gólmi, ktorými prináša Realu enormné množstvo bodov v dôležitých zápasoch. Jeho náprotivkom je Lindelof, ktorý je kvalitný obranca, no zatiaľ sa etabloval „len“ v Benfike Lisabon. Pod Mourinhom by mohol rásť, no Ramos má v súčasnom stave navrch.  

Raphael Varane – Eric Bailly 8:7

Dvaja talentovaní obrancovia, podobní vekom, trhovou hodnotou i kvalitami. Samozrejme, Varane má za sebou o čosi viac, veď už pred rokmi ho práve Mourinho vytiahol do základnej zostavy Realu aj v súťažiach Ligy majstrov. Bailly má o rok menej a môže sa výkonnostne dotiahnuť na svojho náprotivka, no v súčasnosti má o čosi navyše Francúz Varane. V superpohári navyše Bailly nenastúpi kvôli suspendácii. 

Marcelo – Daley Blind 9:7

Real má na poste ľavého obrancu zrejme najlepšieho futbalistu tohto postu na svete. Naopak, United sa možno trochu na tejto pozícii trápia. Shaw či Daley Blind nie sú jasnými hráčmi pre základnú zostavu. V tomto porovnaní dáva Real United jednoznačne na frak. 

Casemiro – Nemanja Matić 8:8

Brazílsky stredopoliar je nenápadným hráčom, ktorý však v zostave Zinedina Zidana má nezastupiteľné miesto. Od jeho príchodu do základnej zostavy Real ovládol Ligu majstrov i španielsku ligu. Casemiro prináša balans a rozvahu stredu poľa Los Blancos. Srb Matić bol v minulej sezóne trochu vypojený z hry Chelsea, aj preto, že miesto v strede zaujal Kanté. Inak však patrí medzi najrešpektovanejších hráčov na tomto poste a ak cíti dôveru od Mourinha, môže to byť opäť ten Nemanja, ktorý sa nemalou zásluhou pričinil o titul Chelsea tri sezóny dozadu. Vyrovnané duo.

Toni Kroos – Paul Pogba 8:8

Na prvý pohľad by možno väčšina fanúšikov označila Paula Pogbu. Do Neymarovho prestupu to bol najdrahší hráč v histórii futbalu, budúci držiteľ Zlatej lopty a chlapec budúcnosti, no keď sa pozrieme na jeho predošlú sezónu, vieme, že má aj slabiny. Tie má samozrejme aj Toni Kroos, no ten ostáva aj naďalej jedným z najstabilnejšie hrajúcich futbalistov na svete. Ťažko môžeme dať niekomu navrch, obaja sú celkom odlišní futbalisti, no rovnako dôležití pre svoje tímy. 

Luka Modrić – Ander Herrera 8:7

V pozícii tvorcu hry sa v oboch tímoch vyskytujú vzrastom neveľkí, no výrazní hráči. Modrić samozrejme musí mať navrch, veď ide o hráča, ktorý na tomto poste patrí medzi elitu už niekoľko rokov, zatiaľ, čo Herrera strieda silnejšie sezóny so slabšími. V oboch je však nesmierny talent a perfektné videnie hry. Skúsenosti a stabilita výkonov stavia do popredia Modrića.

Gareth Bale – Henrikh Mchitarjan 8:6

Ani jeden z nich nemá isté miesto v základe, keď na Balea dotiera Isco či Asensio a na Mchitarjana Mata, Martial či Lingard. Bale je však kvalitatívne vyššie ako arménsky futbalista, hoci ten United v predošlej sezóne výrazne pomohol. United má o Balea eminentný záujem a niektorí odborníci tvrdia, že ak by Walesan prestúpil, United by získali titul, zatiaľ, čo v Madride nemá ani len isté miesto v základe, čo svedčí o tom, aký je rozdiel medzi tým, čo United má a čo by mohol mať, ak by Bale prišiel na Old Trafford. 

Karim Benzema – Romelu Lukaku 7:8

Karim v najlepšej forme a Lukaku v najlepšej forme sú vyrovnaní hráči, no Karim už vyše roka v najlepšej forme nie je. Stále je vysoko platný pre Real, hoci možno nie toľko gólový ako Lukaku. Avšak na tejto pozícii musíme dať v momentálnom rozpoložení prednosť Lukauovi, ktorý je hladný po pôsobení vo veľkoklube, je na vrchole síl a má potenciál napredovať, zatiaľ, čo Benzema v Reale stagnuje. 

Cristiano Ronaldo – Marcus Rashford  10:7

Tak na tomto poste je to zrejme najjasnejšie. Marcus Rashford je budúcnosť United, Cristiano Ronaldo je však prítomnosť celosvetového futbalu už viac ako celé desaťročie. Očakávali sme, že spomalí vo svojej výkonnosti, po tom, čo predvádzal na začiatku minulej sezóny, avšak prišla jej druhá polovica a Ronaldo žiaril ako za mlada. Nemá za sebou celú prípravu a v prvom ostrom zápase zrejme nebude na vrchole síl, avšak stále ide o najlepšieho futbalistu sveta (Zlatá lopta), zatiaľ, čo oproti stojí hráč, ktorý len dúfa, že jedného dňa sa priblíži aspoň nadiaľku k odkazu, ktorý v Manchestri a svetovom futbale zanechal Ronaldo.

Lavička: Real Madrid – Manchester United 8:7

Real v lete stratil hráčov ako Pepe, James či Morata, no ďalší ako Isco, Asensio, Kovačić, Ceballos stále prinášajú vysokú kvalitu do hry Realu. V minulej sezóne bola lavička Realu na 10 bodov, na začiatku tejto možno na 8, stále má však navrch oproti Manchestru, kde sa Martial, Mata, Fellaini či Young predsa len momentálne trochu hľadajú. 

Spolu: Real Madrid – Manchester United  97: 88

Verdikt: Real Madrid vyhral Ligu majstrov trikrát za ostatné štyri roky. Ako prvému celku sa mu podarilo obhájiť víťazstvo v Lige majstrov. V lete udržal najväčšie hviezdy v tíme a nakupoval len smerom do šírky kádra a s ohľadom na budúcnosť. Merengues sú kompletný tímom, zatiaľ, čo United sú len v štádiu výstavby, o čom svedčí aj ich pozícia v Premier League v minulej sezóne. Hráči ako Pogba, Bailly, Lukaku sú predurčení na to, aby sa na Old Trafforde zlepšovali. Momentálne však misky váh prevažujú na stranu Realu Madrid. Možno, ak by sa podarilo United zlanáriť Balea, boli by tieto kádre vyrovnanejšie. Papierové predpoklady sú však jedna vec, realita druhá. Real Madrid nemá za sebou vydarenú prípravu, navyše Cristiano Ronaldo ju takmer celú vynechal kvôli účasti na Pohári konfederácií. Ak k tomu pripočítame Mourinhovu motiváciu „ukázať“ to svojmu bývalému zamestnávateľovi, šance oboch aktérov sú oveľa vyrovnanejšie ako to, čo naznačuje naše hráčske hodnotenie. Isté je, že nás čaká zaujímavý duel, ktorý odštartuje ešte zaujímavejšiu futbalovú sezónu v európskom futbale.