Main Content

5 najzaujímavejších faktov finále Superpohára UEFA 2017

streda, 9. august 2017 09:50 | Autor: Dávid Lech

5 najzaujímavejších faktov finále Superpohára UEFA 2017
5 najzaujímavejších faktov finále Superpohára UEFA 2017 | zdroj: © TASR

Superpohár UEFA 2017 priniesol víťazstvo Realu Madrid nad Manchestrom United v pomere 2:1. Prinášame 4 najzaujímavejšie fakty včerajšieho finále:

1. Real Madrid sa stal prvým tímom od roku 1990, ktorý dokázal obhájiť Superpohár. Naposledy sa to podarilo milánskemu AC.

Španielsky gigant je v súčasnom futbalovom svete ohromným fenoménom. Po víťazstve v Lige majstrov ovládol aj Superpohár UEFA, ktorý získal tretíkrát za posledné štyri roky a potvrdil tak aktuálnu nadvládu v Európe, čo svojím vyjadrením podčiarkol aj Jose Mourinho: „Real Madrid je na svete len jeden a na naše šťastie nehrá v Premier League. Má výnimočný stred poľa, neexistujú dvojníci hráčov ako Modrič, Kroos, neexistujú napodobeniny Isca a Casemira... Som rád, že po prestávke sme dokázali súperovi sťažiť cestu za víťazstvom a hrali futbal, ktorý nemá rád. Bojovali sme do posledných sekúnd a to je skvelé.

2. Španielsky klub získal Superpohár ôsmykrát za posledných 9 rokov.

Vo futbalovom svete sa najčastejšie porovnávajú dva ligy – španielska Primera Division a anglická Premier League. Súťaž z britských ostrovov je častejšie označovaná za tú najlepšiu, zvlášť kvôli väčšej vyrovnanosti, no faktom ostáva, že z víťazstva Superpohára UEFA sa ôsmykrát za posledných deväť rokov radovali španielske celky (3x Barcelona, 3x Real Madrid, 2x Atlético Madrid). Sériu Španielov prerušil v roku 2013 Bayern Mníchov, ktorý porazil Chelsea.

3. Zinedine Zidane sa stal prvou osobnosťou, ktorá získala dvakrát Superpohár ako hráč (1996, 2002) a dvakrát ako tréner (2016 a 2017).

V roku 1996 premiérovo oslavovať triumf v Superpohári ako hráč Juventusu Turín, o šesť rokov si radosť zopakoval v drese Realu Madrid a aktuálne po dvoch trénerských sezónach pri „áčku“ Realu Madrid má na konte 100% úspešnosť v podobe dvoch víťazstiev.

4. Real Madrid predĺžil sériu zápasov, v ktorom strelil aspoň jeden gól na 66.

Úchvatná séria a ohromná ofenzívna sila. 66-krát v rade „biely balet“ aspoň raz skóroval a od apríla 2016 zaťažil konto súperov celkom 183 gólmi.

5. Toni Kroos úspešne skompletizoval 73 zo svojich 76 prihrávok (96% úspešnosť) vo finále Superpohára UEFA 2017, čo je o 30 a viac prihrávok viac, ako ktorýkoľvek iný hráč Manchestru United.

Čo k tejto štatistike dodať. Fantastické.