Main Content

Kluby, spojte sa, zastavte PSG a zachráňte futbal!

sobota, 12. august 2017 13:45 | Autor: Filip Chudý

Kluby, spojte sa, zastavte PSG a zachráňte futbal!
Kluby, spojte sa, zastavte PSG a zachráňte futbal! | zdroj: © TASR

Katarskí Parížania si začínajú robiť vo futbale čo chcú. Keď s nimi nevedia zamiesť kompetentní, mali by ich súperi pohnúť rozumom a jednoduchým krokom PSG potrestať.

Komentár Filipa Chudého

Futbal sa rýchlo mení, pričom nemožno povedať, že k lepšiemu. Nie je to tak dávno, čo menej bohaté kluby dokázali vyhrať Ligu majstrov (EPM), Európsku ligu (Pohár UEFA) či Pohár víťazov pohárov. Stačilo to, že len dobre systematicky pracovali. V nedávnej minulosti navyše najväčšie futbalové hviezdy stáli na prestupovom trhu asi toľko, koľko dnes kusovky z Premier League, ba možno aj menej. Dnešný futbal? Hráči z top líg sú zbytočne preplácaní, navyše toto prestupové leto nám posiela odkaz, že peniaze stále viac víťazia nad radosťou z hry. Nech si Neymar hovorí čo chce...

Podobný vývoj sa pritom viac-menej predpokladal. S nástupom komercie a príchodom zbohatlíkov do majiteľských štruktúr sa zmenil futbal na nepoznanie. Víťazstvo už nemá iba čisto športový charakter, ale v nemalej miere ide aj o iné záujmy.

Aktuálne najjasnejším príkladom je Paríž Saint-Germain. Pred príchodom katarských majiteľov išlo o priemerný francúzsky klub. Nie je pritom nič zlé, keď niekto získa bohatého majiteľa a zrazu začne písať najkrajšie roky svojej existencie, hoci v minulosti až tak veľa neznamenal. Aj na Slovensku máme také prípady. No ak sa to začne vymykať z normálu, nastáva problém. Pričom PSG problém vytvára.

Nikto nemá nič proti tomu, že PSG túži po najvyšších priečkach, čiže ušatej trofeji, to je v poriadku, ciele mať treba. Lenže spôsob ich dosahovanie v podaní katarských Parížanov v poriadku nie je.

Princípy fair play a systematickej práce tomuto klubu nič nehovoria. UEFA síce pred pár rokmi zareagovala, keď vymyslela finančné fair play, ale zbohatlíci za ten čas vymysleli toľko kľučiek, že to obchádzajú ako chcú. Čerstvý príklad Neymara hovorí za všetko. A keďže to PSG vyšlo, dostali v klube chuť na ďalšie kšeftíky. Oblak, Mbappé a ďalšie stovky miliónov, že aký problém, keď pre niekoho sú to haliere?

Ak niekto chce kúpiť hráča, pričom futbalista má záujem prestúpiť, s bohatými vreckami sa to vyriešiť dá. Preto PSG môže zastaviť teoreticky to, ak budú mať hráči charakter, no keďže peniaze nesmrdia a opatrenia UEFA sú pre najmocnejších len na smiech, treba hľadať iné riešenia.

Začína sa hovoriť o tom, že aby splnilo PSG pravidlá finančného fair play, bude musieť v krátkom čase získať na prestupoch niekoľko desiatok miliónov eur. A keďže zopár jeho hviezd je na predaj, nemal by to byť teoreticky problém, ale mohol by, ak by jeho rivali pohli rozumom. Parížanov nepotrestáte tak, že získate ich hráčov pod cenu, čo sa môže stať, keďže sú donútení predávať. Myslíte si, že Katarčanom milióny budú chýbať...? PSG bude potrestané jedine tak, keď proste finančné fair play nesplní a bude mu hroziť napr. vylúčenie z európskych súťaží. To je trest, keď si chcete kúpiť ušatú trofej, ale do „obchodu“ vás ani nepustia...

Ako sa to dá dosiahnuť?  Jednoducho, keď sa všetky kluby zatnú a medzi sebou dohodnú, že žiadneho hráča z PSG nekúpia. To je asi jediný spôsob, ako aspoň bojovať proti takýmto praktikám vo futbale. Samozrejme, nešokovalo by, keby sa v takom prípade následne urobil rekordný prestup hráča kdesi do Kataru, ale iba sa pozerať na to, ako sa ničí zmysel futbalu, čiže športové súťaženie na zdravých základoch, je cesta do pekla. Veď ak to PSG všetko prejde toto leto, čo bude o rok, dva, tri...?