Main Content

EL CLÁSICO: Maximum v živote futbalového fanúšika (Časť prvá)

pondelok, 14. august 2017 13:05 | Autor: Jakub Vaverka

EL CLÁSICO: Maximum v živote futbalového fanúšika (Časť prvá)
EL CLÁSICO: Maximum v živote futbalového fanúšika (Časť prvá) | zdroj: © TASR

Život je vo svojej podstate krátky a hovorí sa, že človek by ho nemal len presnívať. Vo svete športu je snom mnohých fanúšikov vidieť zápas El Clásica. My prinášame exkluzívny pohľad do Barcelony a Madridu, dejísk tohto jedinečného zápasu.

Keď Real Madrid vyhral španielsku ligu a FC Barcelona kráľovský pohár, srdce nejedného futbalového fanúšika zaplesalo. V tej chvíli bolo totiž jasné, že sa obaja súperi stretnú v augustovom dvojzápase o španielsky Superpohár. Vyše storočná rivalita, ktorá už veľmi-veľmi dávno presiahla hranice športu, s každým svojím pokračovaním ponúka veľkú šou, veľké dobrodružstvo a nezabudnuteľné spomienky pre desaťtisíce ľudí priamo na štadióne. Taktiež televízny program pre približne dve miliardy priaznivcov na celom svete. Naša výprava sa po dlhom plánovaní rozhodla, že dve Clásica hrané v priebehu štyroch dní využije. Veď kto by zahodil možnosť vidieť dvoch najlepších hráčov futbalovej histórie pred koncom ich aktívnej kariéry?



zobraziť celú galériu

 Prvý diel tohtoročného Supercopa de España bol na programe v metropole Katalánska - v Barcelone. Vzhľadom na to, že sa stretnutie hralo v polovici augusta, termínovo blízko katalánskych slávností, národná hrdosť najväčšej španielskej menšiny naberala nový význam. V uliciach Barcelony bolo z okien vidieť červeno-žlté katalánske vlajky menom Senyera a pri pohľade na značenie a oznamy, ktoré boli primárne v katalánčine, človek nachvíľu aj zabudol, že sa nachádza v Španielsku. Barcelona je Barcelona, je to najväčšia autonómna oblasť španielskeho kráľovstva a klub FC Barcelona je jej hlavným symbolom.

Pri vchode do múzea na štadióne Camp Nou je zavesené veľavravné heslo: "Víta vás FC Barcelona, najlepší športový klub na svete." Keď už sme pri múzeu FCB, treba napísať, že marketing majú Blaugranas prepracovaný naozaj prvotriedne. Človek pri oficiálnej tour strávi na štadióne hodiny, minie desiatky až stovky eur a odnáša si nezabudnuteľné spomienky. Potom vás neprekvapí, že minuloročný príjem FC Barcelona predstavoval presiahol 700 miliónov eur.



zobraziť celú galériu

Ľudia v Katalánsku veľmi dobre vedia, aký klenot a pýchu majú k dispozícii a patrične to využívajú. Stánky so suvenírmi a občerstvením taktiež nájdete na každom rohu. Či sa to niekomu páči alebo nie, vo svojej podstate je to všetko o peniazoch. Taká je však doba. Samotné El Clásico, ktoré je najsledovanejším športovým zápasom sveta je kapitola sama o sebe. Už približne tri a pol hodiny pred úvodným výkopom je okolie Camp Nou zaplnené priaznivcami oboch celkov, ktorí debatia, občerstvujú sa alebo nakupujú. Veľkým hitom je čakanie v dave na chodníku na príchod hráčov. Za približne hodinu, ktorú sme takto strávili sa nám podarilo vidieť príchod domácich hráčov Jordiho Albu a Marca-Andrého Ter Stegena. Keď sa obaja prehnali na klubových autách, niekoľkotisícová masa šalela.

Hodinu a pol sa otvárajú brány Camp Nou, kde je všetko do posledného detailu nachystané. Na zápas si našlo cestu zhruba 90 000 fanúšikov z rôznych kútov sveta, rôznej farby pleti či vierovyznania. Jedno však mali všetci spoločné - vášeň pre šport. Potýčky medzi priaznivcami odetými v dresoch Realu Madrid s domácou väčšinou prakticky neexistovali, každý sa bavil. Drvivé percento si totiž uvedomovalo, že takúto príležitosť má možno raz za život.



zobraziť celú galériu

Zápas priniesol všetko, čo si divák mohol priať. Skórovali Cristiano Ronaldo aj Lionel Messi, bol odpískaný pokutový kop pre domácich, Piqué si strelil vlastný gól a hviezdny CR7 bol po vyzlečení dresu a po filmovaní vylúčený. Taktiež netreba zabudnúť, že Ronaldov a predovšetkým Asensiov gól boli výstavné kusy, o ktorých sa bude ešte dlho hovoriť. Biely Balet pokoril večného rivala na jeho vlastnej pôde. Slastný pocit pre priaznivcov Merengues, trpkastá príchuť pre Culés. Všetci sa však zhodli, že prvé súťažné Clásico v novom ročníku prinieslo strhujúcu futbalovú šou.

Po stretnutí sa davy rozpŕchli na všetky strany a aj najväčším optimistom bolo jasné, že rýchlo sa na svoje hotely alebo byty nedostanú. Nám trvala cesta k ubytovaniu približne dve hodiny. Človek si nenavyberá, pravidelná nočná linka bola preťažená. Barcelona bola na pár hodín opäť centrom svetovej pozornosti, no aj najväčší humbuk ustal a katalánska metropola sa uložila pred treťou rannou hodinou na spánok. Barcelonská misia skončila a pred nami je ďalšia zastávka - MADRID!