Main Content

Barcelona a Real Madrid minuli na hráčov viac, ako zvyšok ligy dokopy

nedeľa, 20. august 2017 08:56 | Autor: Jakub Vaverka

Barcelona a Real Madrid minuli na hráčov viac, ako zvyšok ligy dokopy
Barcelona a Real Madrid minuli na hráčov viac, ako zvyšok ligy dokopy | zdroj: © TASR

Španielska liga začala svoj ročník 2017/2018 v piatok, pričom giganti FC Barcelona a Real Madrid nastúpia na svoju ouvertúru dnes. Denník Marca prišiel so zaujímavou štatistikou, ktorá z ekonomického hľadiska vyráža dych.

Pred štartom ročníka sú všetky kluby na pomyselnej rovnakej štartovacej čiare, všetky totiž majú na konte rovnaký počet bodov. Denník Marca však prezentuje, že ide len o optický klam, ekonomické rozdiely medzi tímami Primera División sú markantnejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Real Madrid a FC Barcelona disponujú finančnými zdrojmi, o ktorých sa môže ich konkurentom len snívať. Dokonca aj Atlético Madrid je o úroveň nižšie, ako úradujúci majster a vicemajster La Ligy.

Výborne tieto slová potvrdzuje štatistika, ktorá je zameraná na to, koľko ktorý celok minul na budovanie svojej zostavy. Šampión z Madridu investoval do svojho hráčskeho materiálu 471,5 milióna eur, katalánsky gigant zaplatil za svojich aktuálnych hráčov  434,97 milióna, no dôležitým faktom je údaj, že Lionel Messi je klubový odchovanec, a teda FCB za jeho príchod nemusel zaplatiť nič.

Dokopy Barca s Bielym Baletom investovali 906 miliónov eur, čo je v súčte viac, ako zvyšných osemnásť tímov španielskej najvyššej súťaže kombinovane. Po dvojici gigantov nasleduje veľká priepasť, na treťom mieste sa nachádza Atlético Madrid s investovanou čiastkou 274,71 milióna. TOP päťku uzatvárajú Valencia (149,55 milióna eur) a FC Sevilla (135,05). Pre predstavu, nováčik z Girony investoval do celého svojho kádra 4,6 milióna, čo je v porovnaní s vyššie spomínanými tímami len ťažko pochopiteľná čiastka.

Finančné rozdiely medzi tímami španielskej najvyššej súťaže sú teda naozaj priepastné, pričom v dohľadnej dobe je nepravdepodobné, že by došlo k zmene. Problém je už pri rozdeľovaní financií za vysielacie práva. Najväčšiu časť koláča (logicky) ukrojujú Real a Barcelona. Na druhej strane, fanúšikovia po celom svete si vždy radšej pozrú v akcii jedného z hviezdnej dvojice, prípadne Atlético, ako napríklad duel medzi Celtou Vigo a Athleticom Bilbao.