Main Content

Mateo Kovačič: Alternatíva, ktorú Zidane tak dlho hľadal

nedeľa, 20. august 2017 09:15 | Autor: Jakub Vaverka

Mateo Kovačič
Mateo Kovačič | zdroj: © TASR

Súčasný Real Madrid nie je ako v minulosti o niekoľkých hviezdnych menách, ktoré boli doplnené predraženými legionármi. Biely Balet má k dispozícii svetové megahviezdy, ktoré dopĺňajú talentovaní mladíci hladní po hracom čase. Koučovi Zidaneovi tak vznikajú početné alternatívy, ktoré Francúz dokonale využíva.

Ronaldo, Kroos, Modrič, Bale, Benzema, Ramos, Marcelo. Jadro tímu Realu Madrid, ktoré výrazne pomohlo Bielemu Baletu k štyrom trofejám počas posledných 87 dní. Stále viac a viac ľudí začína tvrdiť, že Merengues začínajú svoju dominanciu. Ťažko povedať, či tento tím dosiahne toľko úspechov ako nedávny Guardiolov dream team v Barcelone, to je téma na samostatný článok.

Okrem spomenutých skúsených hviezd sa ale tréner Zinedine Zidane môže spoľahnúť na naozaj kvalitnú mladú generáciu hráčov. Posledné dni celý svet hovorí o 21-ročnom útočníkovi Marcovi Asensiovi, zlepšuje sa aj Lucas Vazquez, veľa sa očakáva taktiež od dvojice Theo Hernandéz – Dani Ceballos. Defenzívnu alternatívu ponúka Španiel Nacho, v zálohe je udomácnený Brazílčan Casemiro.

Veľmi trendovým hráčom sa stáva chorvátsky stredopoliar Mateo Kovačič. 23-ročný rodák z rakúskeho Linzu dostáva pod Zinedineom Zidaneom stále viac príležitostí a predovšetkým v nedávnych El Clásicach proti FC Barcelona dokonale ukázal, aký je jeho skutočný potenciál. V prvom zápase perfektne pokryl Lionela Messiho, ktorý sa trápil, v stretnutí číslo dva ukázal aj svoju kreatívnejšiu stránku a pomáhal pri zakladaní útokov. Barcelončania si s ním nevedeli poradiť. Má skvelú stabilitu, prehľad v hre a aj futbalové myslenie.

Veľkou Kovačičovou devízou je, že nemá problém ostať na lavičke náhradníkov aj niekoľko zápasov, pričom jeho prístup k tréningu sa nemení. Vie, že presadiť do zostavy Realu Madrid je extrémne náročné, navyše keď v zálohe Merengues sú hráči ako Kroos, Modrič či Casemiro. Kovačič však vie, že Zidane s ním počíta a vždy mu potrebnú minutáž počas sezóny dopraje. Ak bude Chorvát pokračovať v kvalitných výkonoch, časom bude tráviť na ihrisku stále viac a viac času. Nateraz ostáva alternatívou, ktorú Zidane veľmi dlho hľadal. Pri absencii vyššie spomenutých stredopoliarov mal totiž Real zväčša problémy. To už je minulosťou.