Main Content

Derby, ktoré neukázalo takmer nič a zároveň všetko!

nedeľa, 20. august 2017 15:01 | Autor: Filip Chudý

Derby, ktoré neukázalo takmer nič a zároveň všetko!
Derby, ktoré neukázalo takmer nič a zároveň všetko! | zdroj: © TASR

Najočakávanejší zápas na slovenskej scéne sa ukázal ako prakticky dokonalé zrkadlo slovenského klubového futbalu.

Komentár Filipa Chudého

Najslávnejšie slovenské derby sa tentoraz podávalo v Trnave, ale nebol to chutný chod, na ktorom by si pochutili futbaloví fajnšmekri. Že toto derby bude iné, ako bývalo v slávnej minulosti, to sa vedelo dopredu. Popravde, zabudnime na to, že minimálne v najbližších rokoch sa vrátia časy, aby oba kluby mali len domácich hráčov. Svet, ktorého je Slovensko súčasťou, sa totiž vyvíja úplne iným smerom. Veď aj najslávnejšie svetové derby El Clasico už dávno nie je o Španieloch a Kataláncoch.

Keď najlepší klub na svete Real Madrid môže mať vo svojej ideálnej základnej zostave iba dvoch Španielov a deviatich legionárov, keď špičkové anglické kluby môžu hrať bez Angličanov, prečo by napr. Slovan nemohol nastúpiť na zápas len s dvoma Slovákmi v základe? Problém nie je počet legionárov, problém nastáva vtedy, ak tí legionári nespĺňajú podmienku, že musia byť lepší ako domáci. Toto je problém súčasného Slovana (a ligy všeobecne), aj keď treba uznať, že sa zmenšuje, pretože zahraničné posily v čoraz väčšej miere začínajú byť posilami.

Rabiu, Holman, Božikov a samozrejme Mareš už ukázali (naznačili), že prívlastok rozdielový im bude pasovať. Tým sa pridali k skupine De Kamps, Sekulič, Čavrič, ktorá to už potvrdila predtým. Hráči ako Rundič, Savičevič, Schet, Droppa, Chouchoumis a Damnjanovič síce v sebe niečo majú, ale neukazujú všetko to, čo by mohli a hlavne mali. Je síce pravda, že nie všetci sú už pripravení, ale tu si človek neodpustí poznámku, prečo hrá potom nepripravený Chouchoumis namiesto pripraveného odchovanca Kotulu? Len tak mimochodom, pozrite si, odkiaľ dostal Slovan gól proti Dunajskej Strede a Trnave, resp. odkiaľ mali tí istí súperi ďalšie šance... Nechceme mladého Gréka „zničiť“ už po dvoch zápasoch, ale je chybou, ak ho niekto hádže do vody a pritom vie, že ešte nie je pripravený.

Slovan mal v sobotu proti Trnave v prvom polčase jasne navrch. Ešte ani zďaleka nehral síce ideálne, ale už bolo jasne viditeľné, že tvoriví hráči ako Rabiu a Holman mu pomôžu v kombináciách. Belasí ukázali viacero vtipných a hlavne umných narážačiek, ktorými budú otvárať súperove obrany, čo je práve vec, ktorá im robila dlho problém. Keďže Trnavu takmer polovicu zápasu nepustili ani len do šestnástky, víťazstvo si zaslúžili. Len sa musia zamyslieť nad tým, prečo nedokážu hrať celý zápas a prečo zatiaľ nevedia udržať čisté konto.

Trnava hrala svoj klasický zápas v tejto sezóne, rozdiel bol len v tom, že na druhej strane stál Slovan. Ten ju v takmer celom prvom dejstve nepustil k ničomu. V minulých zápasoch to Trnavčania nezažili, čo dokonale využili, veď dali až 6 zo svojich 7 gólov práve do polčasu. Teraz sa im ťažko vracalo do prehratého duelu. A tiež by si mali rozmyslieť, či zvaľovať svoju prehru na rozhodcu, ak chcú byť teda veľkým mužstvom. Je síce pravdou, že De Kamps mal dostať druhú žltú, ale zároveň k prvej žltej kombinácii Rabiu, De Kamps prísť nemalo, tam rozhodca zapískal hlúposť, čo si zrejme uvedomil. A rozhodca predsa nemôže za to, že brankárovi prejde lopta „cez telo“, že obrana je nedôrazná, že stredopoliari stratia zlou prihrávkou každú druhú loptu a o ofenzívnych hráčov ani neviete, že boli na ihrisku. Vždy sa treba pozerať najprv na seba. Tak sa správajú veľké kluby.

Sobotné derby nenadchlo, ale výsledok sedí ako uliaty vzhľadom na priebeh. Návšteva bola na prestíž zápasu slabá, aj keď sa možno zrodila najvyššia návšteva sezóny... No číslo 8580 divákov chváliť nemožno, pretože potom by sa naša liga neposunula nikdy nikam, ak by sme ho vyzdvihovali. Ale k „fanúšikom“ treba niečo povedať.

Keď banda tupcov rozkope dvere na toaletách, hodí pár delobuchov, resp. hádže po súperovom hráčovi nebezpečné predmety, potom ich treba odsúdiť. Takýto ľudia nemajú na tribúnach čo robiť. Máme kamerové systémy, máme predaj lístkov na meno, preto nemôže byť žiadny problém určiť tých pár jedincov, ktorí sa skrývajú za čoraz menšie davy. Keď tie indivíduá konečne vykopneme zo štadiónov, nemôže to vadiť ani skutočným fanúšikom, ktorí na tribúny pre bojkoty nechodia, no veľmi na nich chýbajú. Mimochodom, ak si nikto myslí, že dosiahne zmenu majiteľa klubu tým, že nebude chodiť na domáce zápasy, potom rovno môže napísať aj do Modrého z neba, bude to mať asi taký istý účinok.

Ako už bolo spomenuté, naozaj išlo tentoraz o derby, ktoré svojou kvalitou patrilo k tým horším. No zároveň ukázalo všetky problémy, ktoré oba najslávnejšie slovenské kluby majú. Treba riešiť kádrové, výkonnostné, fanúšikovské a vlastne celoklubové otázky, aby sa vedelo ako ďalej. A keď sa vyriešia, pričom verme, že tak bude, potom sa môžu vrátiť časy, keď Slovan a Trnava budú mať takú kvalitu, že budú ťahať slovenský klubový futbal zo súčasného bahna, kam mu tiež pomohli, no na tom majú spoločnú zásluhu všetci. Funkcionári, tréneri, hráči, fanúšikovia, rozhodcovia a v neposlednom rade aj médiá.