Main Content

Šarapovová postúpila s Kvitovou do finále Wimbledonu

štvrtok, 30. jún 2011 18:30 | Autor: TASR

Ruská tenistka Maria Šarapovová sa stala po Češke Petre Kvitovej druhou finalistkou dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (20. júna - 3. júla, celková dotácia 14,6 milióna libier, tráva).

Miestna šampiónka zo sezóny 2004 Šarapovová nasadená ako piata zvíťazila vo štvrtkovom semifinále singlovej súťaže v britskej metropole nad ďalšou bývalou študentkou Akadémie Nicka Bollettieriho na Floride, Nemkou Sabine Lisickou, za 87 minút 6:4, 6:3. V prvom sete pritom čelila brejkbalovej hrozbe na 0:4, ale po chvíli už bolo 3:3. Od stavu 3:4 získala favorizovaná sibírska rodáčka 6 hier v rade. Setbal v rámci tejto sekcie premenila esom. Za stavu 3:0 v druhej časti síce stratila servis, ale okamžite odpovedala ďalším brejkom. Pri podávaní na triumf premenila súperke brejkbal dvojchybou, potom však znova zabrala na returne: pri prvom mečbale zaúradovala nekompromisným forhendovým returnom druhého podania.

Rusku nezastavilo ani 13 dvojchýb. Zaostala v bilancii oficiálne zohľadnených "winnerov" (14:18) a dokonca bola horšia aj v nevynútených chybách (18:14), čím sa znova ukázalo, aké dôležité sú tzv. vynútené chyby. Šarapovová si ich ofenzívnym poňatím pýtala od Lisickej počas celého zápasu dostatok na to, aby triumfovala.

"Je úžasné byť do znova vo finále, uplynulo už dosť času. Prichádzala som sem s realistickými očakávaniami po tom, ako som sa v ostatných rokoch nedostala za osemfinále. Ešte stále však mám pred sebou jednu úlohu," povedala v interview pre organizárotorov Šarapovová, ktorá vlani v semifinále na "harde" v americkom Mephise zdolala Kvitovú v ich jedinom doterajšom súboji 6:4, 6:3a napokon aj získala trofej. Aj vtedy prešla predmetným turnajom bez straty setu.

Šarapovová na tomto podujatí ešte nestratila ani set. V dvanástich dejstvách prehrala len 32 gemov, v priemere 2,67 na jedno. Lisickú prekonala v apríli na tvrdom povrchu v Miami hladko 6:2, 6:0.

Dvadsaťjedenročná ľaváčka Kvitová, osmička "pavúka" aj hodnotenia WTA, si v úvodnom semifinále poradila s Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou za 104 minút 6:1, 3:6, 6:2. Na víťazné údery dominovala 40:9.
Zaujímavosťou sobotňajšieho finále bude fakt, že aktérky spája legendárna Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová. Pre Kvitovú bola detským vzorom a aj teraz jej v zázemí želala šťastie i chválila výkony, Šarapovovú ako 6-ročnú počas exhibičnej akcie v Moskve označila za talent a podnietila jej presun za Atlantik s otcom Jurijom.

Zaujímavosťou sobotňajšieho finále bude fakt, že aktérky spája legendárna Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová. Pre Kvitovú bola detským vzorom a aj teraz jej v zázemí želala šťastie i chválila výkony, Šarapovovú ako 6-ročnú počas exhibičnej akcie v Moskve označila za talent a podnietila jej presun za Atlantik s otcom Jurijom.


Ruská tenistka Maria ŠarapovováFoto: SITA/APDvadsaťštyriročná Šarapovová sa od začiatku tejto sezóny pripravuje pod dohľadom Thomasa Högstedta, ktorý predtým koučoval Číňanku Na Li, šampiónku z parížskeho antukového Roland Garros 2011.

Víťazka 23 turnajov na hlavnom profesionálnom okruhu Šarapovová má na konte tri primáty z úrovne "veľkej štvorky". Po wimbledonskom spred siedmich rokov sa radovala aj na newyorských US Open 2006 a melbournských Australian Open 2008.

Snúbenica osobne zápas sledujúceho slovinského basketbalistu klubu NBA New Jersey Nets Sašu Vujačiča Šarapovová vlani vo Wimbledone podľahla v osemfinále vo veľkom šlágri Američanke Serene Williamsovej, neskoršej šampiónke. Ruska dosiaľ naposledy bola aspoň v semifinále v roku 2006. Medzičasom sa štverala nazad do absolútnej špičky po operácii pravého ramena. Ak teraz získa trofej nazvanú Venus Rosewater Dish, posunie sa na 3. post v renkingu. V prípade nezdaru proti Kvitovej bude 5. v počítačovom poradí.

Bývalá líderka svetového rebríčka Šarapovová, momentálne 6. v systéme, v apríli prezentovala propagačnú kampaň Hot Shots, teraz prekonala druhú "tvár" tejto show v rade. Po utorňajšom štvrťfinálovom úspechu proti Slovenke Dominike Cibulkovej vyradila aj držiteľku voľnej karty Lisickú. O tri roky mladšia Nemka s poľskými koreňmi sa napriek nezdaru vráti v pondelok 4. júla do Top 30, a to na 27. pozíciu.

Nemecká tenistka Sabine LisickáFoto: SITA/APŠtvrťfinalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2009 Lisická je víťazkou prípravného podujatia v Birminghame, vo finále vtedy mala navrch nad Danielou Hantuchovou. Rodáčka z Troisdorfu už figurovala aj na 22. pozícii v rebríčku, ale prakticky celú sezónu 2010 nútene vynechala pre zranenie ľavého členka.

Lisická vstupovala do trávnatej časti sezóny na 100. mieste v hodnotení, v marci pred podujatím v kalifornskom Indian Wells jej patrila 218. pozícia. Cestou do semifinále vyradila v 2. kole čerstvú grandslamovú šampiónku Na Li, a to aj cez 2 mečbaly. Poslednou hráčkou, ktorá sa v All England Lawn Tennis and Croquet Clube radovala z titulu po tom, ako cestou k nemu odvrátila bezprostrednú hrozbu prehry, bola predvlani Serena Williamsová. Poslednou Nemkou, ktorá si zahrala vo wimbledonskom finále, zostáva od roku 1999 Steffi Grafová. Lisická sa radovala v 15 z predchádzajúcich 16 zápasov na tráve. V prvých piatich kolách nastrieľala 44 es, teraz nepridala žiadne.

Lisická bola 25. mája v 2. kole parížskeho Roland Garros na pokraji triumfu nad Ruskou Verou Zvonarevovou. Ako kvalifikantka viedla 5:2 v treťom sete, v ôsmom geme mala mečbal na príjme. Nedala a napokon prehrala 5:7 aj s pauzou na ošetrenie po deviatej hre. Dvorec opustila na nosidlách, keď ju obchádzali mdloby pod vplyvom intolerancie na glutén a stravovacieho prehrešku.

Dvojhra žien - semifinále:
Maria Šarapovová (Rus.-5) - Sabine Lisická (Nem.) 6:4, 6:3 za 87 minút

Výsledok predchádzajúceho semifinále:
Petra Kvitová (ČR-8) - Viktoria Azarenková (Biel.-4) 6:1, 3:6, 6:2 za 104 minút

Cesta Šarapovovej do finále:
1. kolo: Anna Čakvetadzeová (Rus./52. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre) 6:2, 6:1 za 68 minút
2. kolo: Laura Robsonová (V. Brit.-W/254.) 7:6 (4), 6:3 za 108 minút
3. kolo: Klára Zakopalová (ČR/35.) 6:2, 6:3 za 78 minút
4. kolo (osemfinále): Šuaj Pcheng (Čína-20/20.) 6:4, 6:2 za 81 minút
štvrťfinále: Dominika Cibulková (SR-24/24.) 6:1, 6:1 za 60 minút
semifinále: Sabine Lisická (Nem/62.) 6:4, 6:3 za 87 minút

© WEBNOVINY