Main Content

Chmelár by chcel mníchovskú olympiádu

utorok, 5. júl 2011 15:00 | Autor: TASR

V prvú júlovú stredu (6. júla) sa na 123. zasadaní Medzinárodného výboru (MOV) v juhoafrickom Durbane (4. - 6. júla) rozhodne o dejisku zimných olympijských hier v roku 2018.

Kandidátmi na hostiteľov tohto celosvetového zimného športového sviatku sú kórejské mesto Pjongčang, nemecký Mníchov a francúzske stredisko Annecy.

Aj keď podľa hodnotiacej správy MOV aktuálny súboj o právo zorganizovať ZOH 2018 údajne nemá žiadneho favorita, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár predpokladá, že vo finále voľby sa bude rozhodovať medzi Pjongčangom a Mníchovom.


Francúzi strácajú šancu

"Aj keď hodnotiaca komisia MOV nevyradila z hry žiadneho kandidáta a konštatovala, že všetci uchádzači môžu úspešne zorganizovať zimné olympijské hry, myslím si, že francúzsky kandidát už trochu stráca dych. Oficiálne to síce nikto z MOV nepotvrdí, ale určité signály o tom už existujú," povedal pre agentúru SITA F. Chmelár, prvý muž slovenského olympijského hnutia.

"Pre nás by bolo úplne ideálne, ak by ZOH 2018 boli v Mníchove. Vyhovovalo by nám to ako z ekonomického, tak aj zo športového hľadiska. Navyše, Nemci s organizáciou významných celosvetových športových akcií majú bohaté skúsenosti. Mníchov má k dispozícií mnoho špičkovo vybavených športovísk, na ktorých sa už odohralo množstvo významných súťaží. Naši športovci ich majú už vyskúšané, najmä biatlonisti a lyžiari, takže Mníchov by bol pre nás najprijateľnejšou voľbou. A nie iba pre športovcov a funkcionárov, ale aj pre divákov. Veď zimná olympiáda už bližšie k Slovensku nemôže byť. Lenže v kútiku srdca cítim, že dejiskom spomínanej zimnej olympiády 2018 bude Pjongčang," zdôraznil F. Chmelár.


Slovensko nezahlasuje

Podľa Františka Chmelára práve úspech Pjongčangu v tomto súboji troch kandidátov o ZOH 2018 by mohol byť výborným odrazovým mostíkom pre rozvoj zimných športov v juhovýchodnej Ázii. Najmä, keď juhokórejské mesto sa spolieha na veľkú podporu svojej kandidatúry, lebo za usporiadanie ZOH 2018 sa vyslovilo až 92 % obyvateľov mesta a 87 % obyvateľov Kórejskej republiky. Pre ľudí, ktorí poznajú situáciu okolo výberu dejísk olympiád, tieto fakty sú veľmi silnými tromfami na strane Pjongčangu. Slovensko bude na zasadnutí MOV v Durbane zastupovať čestný člen MOV a čestný prezident SOV Vladimír Černušák, ktorý však nemá právo hlasovať.

Voľba dejiska ZOH 2018 - vizitky kandidátov:


ANNECY (Fr.)
Predpokladaný termín ZOH: 9. - 28. februára 2018 (paralympiáda 9. - 18. marca 2018)
*Motto kandidatúry: Sneh, ľad a Ty
*Šéf kandidatúry: Charles Beigbeder
*Počet obyvateľov: 52 890
*Rozpočet kandidatúry: 42,7 milióna USD
*Lokality pre olympijské zóny: Annecy, Chamonix, Megéve, La Clusaz, Morzine, Le Grand Bornand.
*Skúsenosti s veľkými podujatiami: 18. etapa cyklistických pretekov Tour de France 2009
*Predchádzajúce kandidatúry: žiadne
*Športoviská: V súčasnosti má kandidát k dispozícii 65 % všetkých športovísk. Z trinástich športovísk je u šiestich potrebná modernizácia, výstavba dvoch športovísk je už naplánovaná a v prípade úspešnej kandidatúry organizátori ďalšie štyri postavia. K dispozícii by mali byť dve olympijské dediny, všetky športoviská by mali byť v dostupnosti do jednej hodiny od mestečka Annecy.
*Počasie: V čase ZOH je v mestečku Annecy priemerná denná teplota 3 °C, teploty sa v tom čase pohybujú medzi -1 až 7 °C.
*Zaujímavosť: Annecy je partnerské mesto slovenského Liptovského Mikuláša.
.
Šéf kandidatúry Annency Charles Beigbeder.Foto: SITA/AP
.
MNÍCHOV (Nem.)
Predpokladaný termín ZOH: 9. - 28. februára 2018 (paralympiáda 9. - 18. marca 2018)
*Motto kandidatúry: Priateľské Hry
*Šéf kandidatúry: Bernard Schwank
*Počet obyvateľov: 1 350 000
*Rozpočet kandidatúry: 43 miliónov USD
*Lokality pre olympijské zóny: Mníchov, Garmisch-Partenkirchen, Schönau am Königssee
*Skúsenosti s veľkými podujatiami: XX. OH 1972
*Športoviská: Olympijský štadión (pre otvárací a záverečný ceremoniál, kapacita 70 000 divákov), Ľadový park v Mníchove (pre 5 športov), Snehový park v Garmisch-Partenkirchene (9 športov), Schönau am Königssee (bobisti, sánkari a skeletonisti).
*Vzdialenosti: Mníchov - Garmisch-Partenkirchen cca. 90 km, Mníchov - Schönau am Königssee 160 km.
*Počasie: V čase ZOH je Mníchove priemerná denná teplota 1 °C, teploty sa v tom čase pohybujú medzi -3 až 4 °C.
*Zaujímavosť: Mníchov by bol v prípade úspechu prvým mestom, ktorý by hostil letné i zimné olympijské hry.
.

Mníchov.Foto: SITA/AP
.
PJONGČANG (Kór. rep.)
Predpokladaný termín ZOH: 9. - 28. februára 2018 (paralympiáda 9. - 18. marca 2018)
*Motto kandidatúry: Nové horizonty
*Šéf kandidatúry: Jang Ho Cho
*Počet obyvateľov: 46 531
*Rozpočet kandidatúry: 31,5 milióna amerických dolárov
*Predchádzajúce kandidatúry: 2010, 2014
*Lokality pre olympijské zóny: Alpensia mountains, Jungbong Alpine Skiing Area, Yongpyong Resort, Bokwang Phoenix, Sungwoo Resort, Wonju Sports Complex, Gangneung
*Športoviská: Sedem už vybudovaných dejísk doplní ďalších šesť športovísk, ktoré dokončia v priebehu nasledujúcich rokov. Všetky športoviská by mali byť v dostupnosti do polhodiny od olympijskej dediny.
*Skúsenosti s veľkými podujatiami: Organizovanie viacerých Svetových pohárov v rôznych zimných disciplínach. Organizátor majstrovstiev sveta v biatlone (2009). Organizátor majstrovstiev sveta v snoubordingu (2009). Organizátor ženských majstrovstiev sveta v curlingu (2009).
*Počasie: V čase ZOH je priemerná denná teplota -5,5 °C, teploty sa v tom čase pohybujú medzi -0,4 až -10,5 °C.
*Zaujímavosti: Viac ako 91 percent obyvateľov Kórejskej republiky podporuje kandidatúru, 93,4 percenta obyvateľov Pjongčangu podporuje miestnu kandidatúru. Pjongčang má skúsenosti s kandidatúrou, keď sa už dvakrát neúspešne pokúšal získať ZOH v rokoch 2010 a 2014. Vynikajúca infraštruktúra.
.
© WEBNOVINY