Main Content

Pjongčang prevalcoval súperov a dostal ZOH 2018

streda, 6. júl 2011 18:30 | Autor: TASR

Zimné olympijské hry v roku 2018 zorganizuje kórejský Pjongčang. O dejisku ZOH rozhodli na stredajšom 123. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v juhoafrickom Durbane. Pjongčang ZOH zorganizuje v termíne od 9. do 28. februára 2018.

Kórejské stredisko, ktoré uspelo v konkurencii Mníchova a Annecy už v prvom kole volieb, bude tretím dejiskom ZOH z Ázie po japonských mestách Saporro (1972) a Nagano (1998). "Ďakujem všetkým trom kandidátom, pripravili ste skvelé kandidatúry," povedal pred ohlásením výsledkov volieb prezident MOV Jacques Rogge.

Ohlasy slovenských športovcov a športových funkcionárov

František Chmelár (prezident Slovenského olympijského výboru): Výsledky volieb dejiska ZOH 2018, ktoré sa uskutočnili v stredu na 123. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v kórejskom Durbane:

Pjongčang 63 hlasov
Mníchov 25
Annecy 7

Pjongčang uspel už v prvom kole, v ktorom na úspech stačilo 48 hlasov členov MOV.

"Voľba dejiska ZOH 2018 dopadla podľa očakávania. Pjongčang vyhral tento súboj o dejisko ZOH aj preto, že má za sebou veľkého sponzora. Keďže Kórejská republika kandidovala už viackrát za sebou, povedal by som, že zimnú olympiádu 2018 získali za obdivuhodnú trpezlivosť a vytrvalosť. Celé to obdobie presviedčali celý svet, že olympiádu dokážu urobiť na výške, až sa im ten svet podarilo dostať na svoju stranu. Preto som tipoval, že Pjongčang vyhrá, hoci ja by som si viac prial Mníchov.
Už som povedal, že by nám to vyhovovalo nie iba z ekonomického a športového hľadiska, ale aj z pohľadu športových priaznivcov, lebo zimná olympiáda už bližšie ako v Mníchove byť nemôže. MOV sa rozhodlo pre Pjongčang, preto to musíme rešpektovať. Zažil som olympiádu v Soule v roku 1988, bola to prelomová olympiáda. Kórejčania sú veľmi dobrí organizátori. Verím, že pripravia veľmi dobrú aj zimnú olympiádu."

Barbora Lukáčová (reprezentantka v zjazdovom lyžovaní):
"Veľmi som nesledovala voľbu dejiska zimnej olympiády pre rok 2018. V juhokórejskom Pjongčangu som ešte nebola, a preto si tento športový sviatok v tejto destinácii zatiaľ veľmi neviem predstaviť, ale určite to bude zaujímavé. Čo sa týka mojich športových ambícií, v prvom rade sa sústredím na olympiádu v Soči 2014, až potom bude môcť myslieť na rok 2018, je to ešte veľmi ďaleko."

Tomáš Bartalský (reprezentant SR v akrobatickom lyžovaní):
"To, že zimnú olympiádu v roku 2018 dostane Pjongčang, som očakával. Kórejská republika kandidovala už aj na organizáciu pre roky 2010 aj 2014 a väčšinu športovísk už má vybudovanú, takže z tohto pohľadu to bolo jasné. Ešte som tam síce nebol, ale od biatlonistov som počul, že je tam skvele. Videl som prezentácie jednotlivých miest, samotné vyhlasovanie som však nesledoval. Čo sa týka športového hľadiska, samozrejme, že by som na olympiáde v roku 2018 nechcel chýbať."

Roman Buček (športový riaditeľ Slovenského olympijského výboru):
"Myslím si, že voľba dejiska ZOH 2018 dopadla podľa predpokladov. Kórejčania sa o toto vrcholné podujatie usilovali už dlhšie obdobie, vytrvalo išli za svojím cieľom a konečne im to vyšlo. Voľbu dejiska ZOH som sledoval v priamom prenose a pozorne som si vypočul všetky záverečné prezentácie kandidátov. Páčili sa mi. Trochu som síce pre seba v duchu kalkuloval, ako by táto voľba bola prebiehala, ak by sa rozhodovalo v 2. kole, ale členovia MOV napokon rozhodli už v úvodnom hlasovaní.

Takže kalkulácie boli zbytočné. Podľa mňa v prospech Pjongčangu hovoril aj veľmi dôkladne prepracovaný projekt kompaktnej zimnej olympiády prakticky na jednom mieste. Kórejčania sľubujú zimné podujatie, ktoré sústredia na malom priestore a vzdialenosti medzi jednotlivými športoviskami budú veľmi malé. Majú to naozaj veľmi dobre a precízne prepracované. Sľubujú veľmi dobre zorganizované podujatie, takže sa môžeme tešiť na krásny športový zážitok."

Dávid Brünn (reprezentant SR v behu na lyžiach):
"Mne z tých troch kandidátov bolo najbližšie Annecy, Mníchov ma neoslovil, ale Pjongčang je určite najexotickejší. V Ázii som ešte nikdy nebol, pretekári z tých krajín sa však aj v našich športoch stále výraznejšie derú medzi špičku. Myslím si však, že nie je kľúčové, kde bude olympiáda, ale či sa na ňu dostanem a prípadne, aké výsledky tam dosiahnem. Od malička snívam o tom, že sa raz zúčastním na olympiáde, teraz je však pre mňa bližšie Soči."

PJONGČANG (Kór. rep.)
Predpokladaný termín ZOH: 9. - 28. februára 2018 (paralympiáda 9. - 18. marca 2018)
*Motto kandidatúry: Nové horizonty
*Šéf kandidatúry: Jang Ho Cho
*Počet obyvateľov: 46 531
*Rozpočet kandidatúry: 31,5 milióna amerických dolárov
*Predchádzajúce kandidatúry: 2010, 2014
*Lokality pre olympijské zóny: Alpensia mountains, Jungbong Alpine Skiing Area, Yongpyong Resort, Bokwang Phoenix, Sungwoo Resort, Wonju Sports Complex, Gangneung
*Športoviská: Sedem už vybudovaných dejísk doplní ďalších šesť športovísk, ktoré dokončia v priebehu nasledujúcich rokov. Všetky športoviská by mali byť v dostupnosti do polhodiny od olympijskej dediny.
*Skúsenosti s veľkými podujatiami: Organizovanie viacerých Svetových pohárov v rôznych zimných disciplínach. Organizátor majstrovstiev sveta v biatlone (2009). Organizátor majstrovstiev sveta v snoubordingu (2009). Organizátor ženských majstrovstiev sveta v curlingu (2009).
*Počasie: V čase ZOH je priemerná denná teplota -5,5 °C, teploty sa v tom čase pohybujú medzi -0,4 až -10,5 °C.
*Zaujímavosti: Viac ako 91 percent obyvateľov Kórejskej republiky podporuje kandidatúru, 93,4 percenta obyvateľov Pjongčangu podporuje miestnu kandidatúru. Pjongčang má skúsenosti s kandidatúrou, keď sa už dvakrát neúspešne pokúšal získať ZOH v rokoch 2010 a 2014. Vynikajúca infraštruktúra.
.

Ohlasy nemeckých médií

Bild (Nem.): "Mníchov zdolaný. Náš zimný sen je zrušený, Mníchovu ostala iba pozícia televízneho diváka."

Mitteldeutsche Zeitung (Nem.): "Mníchovská snaha o zorganizovanie olympijských hier zlyhala."

Frankfurter Allgemeine (Nem:) "Sklamanie v Mníchove. MOV povedal Nemecku nie."

merkur-online.de (Nem.): "Masové sklamanie v Mníchove. NOlympia: Hry 2018 dostal Pjongčang."

Berliner Zeitung (Nem.): "Pjongčang sa raduje, Mníchov smúti."

© WEBNOVINY