Main Content

Môže Barcelona Neymara vôbec nahradiť?

sobota, 26. august 2017 13:45 | Autor: Filip Chudý

Môže Barcelona Neymara vôbec nahradiť?
Môže Barcelona Neymara vôbec nahradiť? | zdroj: © TASR

FC Barcelona získala postovú náhradu za Brazílčana Neymara, ale je viac ako otázne, či Dembele aj skutočnou náhradou bude.

Komentár Filipa Chudého

Neymarov prestup, resp. skôr výkup, poriadne rozhýbal prestupové vody vo svetovom futbale. Spustilo sa v súvislosti s tým toľko správ, že normálni fanúšikovia tohto športu to už aj prestali radšej sledovať, keďže to nemalo zmysel, a čakali len na definitívne stanoviská. Neymar už teda patrí katarskej športovej pobočke v Paríži a jeho nástupcom by sa mal stať francúzsky mladík pochádzajúci kúsok od francúzskej metropoly. Ale dá sa to vôbec?

Pri všetkej úcte k Ousmanovi Dembelovi, Barcelona od momentu, ako Neymar povedal adiós, nemala ani najmenšiu šancu nájsť rovnocennú náhradu za brazílsky futbalový poklad súčasnosti. A to z jednoduchého dôvodu, taký dostupný hráč na trhu nie je a dlhšie ani nebude.

Neymar je totiž zrejme aktuálne tretí najlepší futbalista na svete, čiže ho teoreticky môžu nahradiť iba dve mená. No keď toho druhého najlepšieho už máte a ten úplne najlepší je hviezdou vášho najväčšieho rivala, nemáte vlastne šancu. Áno, sú tu síce ešte takí hráči ako Griezmann a spol., ale Neymarov kaliber nedosahujú.

Katalánci veľmi chceli jeho krajana Coutinha, ktorý by bol zrejme najlepšou alternatívou aj z mimo futbalového pohľadu, lenže nezískali ho, aspoň teda nateraz nie, prestupové okno totiž ešte neskončilo. Útok MSN bol taký výborný aj preto, že Juhoameričania si rozumeli výborne aj mimo ihriska, keď si sadli ich rodiny. Ak ste totiž na inom kontinente, logicky hľadáte niekoho, kto vám je povahovo najbližší.

Hoci sa hovorí, že Dembele by mohol typologicky sedieť k Suarezovi a Messimu, zabudnite, že ho rovnocenne nahradí. Kým totiž Neymar prichádzal do Barcelony už ako akceptovaná hviezda zvyknutá na tlak verejnosti, Dembele prichádza stále iba ako nevyzretý a viac-menej neznámy mladík. Navyše Katalánci musia veriť, že ho vybrali iní ľudia, ako tí, ktorí sa podpísali pod ich „veľké“ nákupy v nedávnej minulosti...

Jedinou možnosťou pre Barcelonu, ako by mohla teoreticky Neymara nahradiť, je to, že prínos, ktorý on predstavoval, teraz dodá viac hráčov katalánskeho klubu a medzi nich sa rozložia jeho góly, asistencie, pády...

Takže nie iba Dembele, ale aj jemu podobní hráči ako Deulofeu, Paco Alcacer, Denis Suarez a ďalší budú musieť rovnomerne zabrať. Iba tak má Barcelona šancu udržať sa v top trojke svetových klubov, odkiaľ sa ju snažia vytlačiť po úspechoch v Lige majstrov hladní súperi.