Main Content

Keď je futbal silnejší ako vojna

štvrtok, 7. september 2017 10:44 | Autor: Jakub Vaverka

Keď je futbal silnejší ako vojna
Keď je futbal silnejší ako vojna | zdroj: © TASR

Septembrová reprezentačná prestávka znamenala existenčné zápasy pre niekoľko národných tímov. MS 2018 v Rusku sa nezadržateľne blížia, spoznávame prvých postupujúcich a taktiež národy, ktoré si na Mundiale určite nezahrajú. Zaujímavý príbeh píše Sýria, futbalový outsider s ťažkým osudom.

Vyrovnávajúci gól Al Somu z 93.minúty zápasu Irán – Sýria (2:2) znamenal oveľa viac, ako väčšina presných zásahov počas futbalových stretnutí. Vďaka získanému bodu sa Sýrčania dostali na úroveň trinástich bodov a zásluhou lepších vzájomných zápasov a skóre skončili v A skupine ázijskej kvalifikácie pred reprezentáciou Uzbekistanu. Sýria si tak zahrá baráž a živí reálnu šancu na účasť na majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia budúci rok v Rusku.

Pre národ, ktorý je skúšaný vojnou ide o väčšiu vec, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Futbal opäť ukázal, že je celospoločenský globálny fenomén. Národ s ťažkým osudom na krátky okamih zabudol na hrôzy, ktoré sa dejú na jeho území a z plných dúškov si užil slastnú remízu v Iráne a následný vytúžený postup do baráže. Samozrejme, Sýria na MS ešte nie je a možno ani nebude, no reprezentanti tejto krajiny ukázali, že bojujú ako jeden muž.

Práve súdržnosť je najväčšou zbraňou sýrskej futbalovej reprezentácie a Sýrie celkovo. Hviezdy by sme v tomto tíme hľadali márne, i keď tvrdiť, že títo hráči nemajú talent, by nebolo na mieste. Posledné roky ich však naučili, že keď nebudú ťahať za jeden povraz, nedokážu nič. Vojnový konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Vtedy vypukla vlna protestov proti prezidentovi Baššárovi al-Asadovi a vtedajšej vládnucej strane.Od tohto momentu vojna v Sýrii trvá a zapojil sa do nej prakticky celý svet. Kedy hrôzy, ktoré sa dejú na sýrskom území definitívne skončia je momentálne nejasné, ako dobre vieme, vojnový konflikt je totiž vždy veľmi dobrým biznisom.

Do celej veci sa zapojil aj islamský štát a pokračovanie chodu krajiny je len ťažko odhadnuteľné.  V Sýrii ľudia prichádzajú o život na dennej báze a situácia v krajine je nestabilná. O to viac je potešiteľný fakt, že futbal, aspoň na krátky časový okamih, dokázal zdolať násilnosti a zabíjanie a nechal zabudnúť na to, čo sa deje.  Nech už baráž o MS skončí akokoľvek, jedno je isté, Sýria dá do zápasu naozaj všetko. Futbal je totiž možno jedinou radosťou, ktorú tamojšiu ľud momentálne má.