Main Content

Top 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (8.): Bodovaniu kráľoval Spezza

sobota, 3. apríl 2010 09:27 | Autor: TASR

Top 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (8.): Bodovaniu kráľoval Spezza
Top 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (8.): Bodovaniu kráľoval Spezza | zdroj: freewebs.com

Ani sme sa nenazdali a máme tu už v poradí ôsme pokračovanie rubriky Top 10 hráčov NHL za minulý týždeň. Tento krát máme v zozname niekoľko nováčikov, ale nájdu sa aj harcovníci, čo majú za sebou už nejednu sezónu. Základná časť je tesne pred koncom a tak sa na nedostatok napätia rozhodne nemôžeme sťažovať. Ponorte sa v nasledujúcich riadkoch do najlepšej hokejovej ligy na svete. Prajem vám príjemné čítanie…

10. Cam Ward - Carolina Huricanes

Na koniec tu máme jedného navrátilca do zostavy. Ward príčinou zranenia chrbta vynechal 18 stretnutí, vrátil sa až tento týždeň. Treba povedať, že návrat mu ale vyšiel na výbornú. V dvoch odohratých zápasoch pustil za svoj doliečený chrbát iba dva puky, zo 62 striel a priviedol Carolinu k dvom víťazstvám nad Atlantou a Montrealom. Práve tieto dve mužstvá urputne bojujú o play off a tak s vydareného návratu Warda, príliš veľa radosti nemali. Kanadský brankár si stihol túto sezónu vytvoriť aj rekord v počte asistencií, keď už tri krát presne prihral svojim spoluhráčom. Na play off to ale tento rok nevyzerá a tak sa Ward môže dobre pripraviť akurát na nasledujúci ročník. Celú svoju kariéru strávil v Caroline a jeho odchod do iného klubu je veľmi nepravdepodobný. Gólman Hurricanes, už niekoľko krát presvedčil, že pokiaľ mu slúži zdravie, tak s pozíciou jednotky nemá absolútne žiadny problém.


9. Lee Stempniak - Phoenix Coyotes

Máme tu ďalší príklad toho, ako môže zmena prostredia ovplyvniť hráčove výkony na ľade. Americký hokejista odohral v tejto sezóne za Toronto Maple Leafs 62 zápasov, v ktorých pozbieral priemerných 30 bodov, za 14 gólov a 16 asistencií. Potom nasledovalo sťahovanie sa do rozbehnutého Phoenixu, kde je Stempniak doslova na neudržanie. V 14 dueloch nastrieľal 13 gólov a pridal k nim ešte aj tri presné prihrávky. Tieto výkony samozrejme neušli pozornosti a pravé krídlo si vyslúžilo honor prvej hviezdy mesiaca ! V posledných siedmich dňoch si Lee zahral tri krát a s bilanciou 3+1 sa dostal už na svoje gólové maximum zo sezóny 06 / 07, kedy skóroval 27 krát. V nastolenom trende, tento 27 ročný útočník takmer určite prekoná po prvý krát 30 gólovú hranicu a možno si trúfne aj na svoje bodové naj, z tej istej sezóny v podobe 52 bodov. Coyotes majú k dispozícií ešte štyri dueli a Stempniak potrebuje ešte sedem kanadských bodov. Nuž uvidíme.

8. Derek Roy - Buffalo Sabres

Tento pomerne nenapadný hokejista je už štvrtú sezónu stabilnou oporou svojho tímu. Tento týždeň dokonca strelil hatrick do siete Tampy Bay a jeden gól pridal aj v poslednom odohratom zápase proti Torontu.  K tomu stihol nazbierať aj tri asistencie a dokopy tak v piatich dueloch zaknihoval sedem kanadských bodov. Roy nikdy nenastupoval v inom tíme ako je Buffalo a dovedna za Sabres odohral už 429 stretnutí s bilanciou 131 gólov a 211 asistencií. V play off zatial tento 26 ročný center veľa neodohral, keď len v dvoch sezónach nastúpil na vyraďovacie boje. Buffalo tento rok s istotou mieri do nadstavbovej časti a tak si Roy môže svoje štatistiky iba zlepšovať. Uvidíme sa ako mužstvu bez výraznejších hviezd bude dariť.

7. Jimmy Howard - Detroit Red Wings

Dalo by sa povedať, že v Detroite rastie ďalšia brankárska hviezda. Keď sa pozrieme na pomerne pokročilý vek Chrisa Osgooda, tak Red Wings lepšiu správu nemohli  dostať. Howard sa snaží výraznejšie presadiť už štvrtú sezónu a konečne sa mu podarilo presvedčiť celý náročný Detroit. Koniec koncov čísla hovoria sami za seba : 59 zápasov, 34 výhier, 15 porážok a  9 prehier po predĺžení. K tomu všetkému ešte pridal svoje dve premiérové čisté kontá. V minulom týždni sa Jimmy predstavil v štyroch dueloch a neprehral veru ani raz. Postupne si vychutnal Minnesotu, Nashville, Edmonton a na koniec aj Columbus. Celkovo na neho smerovalo rovných sto striel a novopečená jednotka Detroitu inkasovala iba osem krát. Gólman, ktorý tento týždeň oslávil svoje 26. narodeniny, určite posunie svoj tím do play off. Tam sú však jeho výkony veľkou neznámou, keďže ešte nikdy neokúsil atmosféru vyraďovacích bojov.

6. Daniel Alfredsson - Ottawa Senators

To že sa Ottawe v poslednej dobe mimoriadne darí, dokazuje v poradí už tretí zástupca tohoto tímu v našom aktuálnom rebríčku. Švédsky veterán odohral celú svoju dlhú a úspešnú  kariéru v drese Senators a pravdepodobne ju v Ottawe aj zakončí. Dlhoročný kapitán senátorov má na svojom konte už 998 zápasov v najprestížnejšej hokejovej lige sveta, v ktorej pozbieral 989 bodov (375 + 614).
Za posledných sedem dní nastúpil Daniel na štyri stretnutia a hneď sedem krát sa dokázal bodovo presadiť. Dva góly dal, z toho jeden bol víťazný a na ďalších päť presne prihrával. V play off podával Alfredsson vždy kvalitné výkony a nie je dôvod si myslieť, že by to tento rok malo byť inak. Vo svojich 37 rokoch, ešte stále prevyšuje svojou hrou a prehľadom na ľade väčšinu mladších hokejistov a určite ešte nepatrí do starého železa.

5. Curtis McElhinney - Anaheim Ducks

Tento kanadský brankár sporadicky nastupuje už svoju tretiu sezónu, ale nie a nie sa výraznejšie presadiť. Pomerne nedávno sa tak Curtis musel sťahovať z Calgary do slnečnej Kalifornie a tento prestup mu očividne prospel. Dalo by sa dokonca povedať, že 26 ročný gólman zažíva asi svoje najlepšie obdobie vo svojej kariére. Za Ducks zatiaľ odohral päť stretnutí a posledné štyri vyhral.  V minulom týždni nastúpil McElhinney v troch zápasoch a úspešnosť zásahov si udržal na 94,8 %. Z 96 striel dostal dovedna päť gólov a doviedol Anaheim k trom víťazstvám. Nie je to ale už nič platné, kedže postup do play off je v prípade Ducks už iba v teoretickej rovine. Každopádne, tento pomerne neznámy brankár ukázal, že by ešte v NHL mohol čo to povedať. Určite ho budeme sledovať v nasledujúcej sezóne.

4. Johan Franzen - Detroit Red Wings

Až v závere ročníka je viac než jasné, ako chýbal tento Švéd svojmu slávnemu tímu. Kvôli zraneniu odohral Franzen iba 22 zápasov, z toho tri stihol ešte v októbri.

Od februára, ale pravidelne nastupuje a čo je ešte dôležitejšie, tak aj pravidelne boduje. Detroit dlho váhal s postupom do nadstavbovej časti, ale v závere sezóny jeho hráči poriadne zapli a z posledných desiatich meraní síl vyšli ako víťazi hneď deväť krát, pričom ani ten jeden zápas neprehrali v normálnej hracej dobe. Franzen nastúpil za uplynulých sedem dní na štyri zápasy, v ktorých získal sedem bodov. Najlepší zápas v jeho podaní sa odohral 26. marca, kedy pred vlastným publikom predviedol predstavenie v podobe dvoch gólov a dvoch asistencií, pri výhre svojho tímu 6 : 2 nad Minnesotou. Je nesmierne dôležité pre Red Wings, že 30 ročné pravé krídlo sa stihlo rozohrať ešte pred play off, v ktorom stabilne podáva ešte lepšie výkony ako v základnej časti.



3. Erik Karlsson - Ottawa Senators

Tento týždeň sa zmestil do nášho rebríčku aj úplný nováčik. Švédsko neustále produkuje nových hráčov a Karlsson je toho dobrým príkladom. Ottawe sa v poslednom období mimoriadne darí a ťahá šesťzápasovú víťaznú šnúru. Logicky z toho ťaží aj ešte iba 19 ročný švédsky obranca, ktorý si v poslednom týždni pripísal pekných osem bodov v štyroch zápasoch. Dnes v noci dokonca dva krát skóroval a to sa mu podarilo vôbec prvý krát v NHL. Tento týždeň zažil Erik aj najlepší zápas v sezóne, keď proti Floride 27. marca zaznamenal tri presné prihrávky. Zaujímave je, že Karlsson nazbieral pred týmto týždňom iba 12 bodov v 52 zápasoch, zatiaľ čo teraz má na konte už 20 bodov v 56 dueloch. Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa bude tomuto mladému, švédskemu talentu dariť v blížiacom sa play off.

2. Tuukka Rask - Boston Bruins

V minulej sezóne kraľoval v bránkovisku Bruins len jeden muž a tým bol Tim Thomas. Dokonca si odniesol aj Vezinovú trofej za najlepšieho brankára sezóny. V tomto ročníku, to už ale je pre Boston úplne iná pesnička a hlavnú príčinu môžme hľadať práve v bránke. Thomas sa evidentne skoro celý rok trápi a tak musí chytať niekto iný. Tuukka Rask odchytal v minulej sezóne iba jeden zápas a tak bol veľkou neznámou. Dnes má na konte tento fínsky mladík 40 duelov a s percentuálnou úspešnosťou 93,0 dokonca vládne celej lige. Medvede sa zubami nechtami držia ôsmej postupovej priečky, ale v zostávajúcich piatich zápasoch sa môže ešte všeličo zmeniť. Rask v minulom týždni nastúpil na tri zápasy z toho dva odchytal celé a dostal v nich len jeden gól. New Jersey Devils vychytal na nulu a dnes v noci so slabou Floridou pustil len jeden puk za svoj chrbát. Boston napriek tomu vyhral iba jeden zápas a stále si tak komplikuje svoju situáciu. Či už sa Bruins pozrú do play off v tejto sezóne alebo nie, Tuukka Rask určite ukázal, že z neho môže byť ďalšia fínska brankárska hviezda.

1. Jason Spezza - Ottawa Senators

Jednoznačne najproduktívnejším hokejistom uplynulého týždňa je Jason Spezza. V štyroch stretnutiach pozbieral až jedenásť bodov, pričom v každom zápase bodoval minimálne dva krát. Najlepší zápas odohral tento center 30. marca proti silnému Washingtonu, kedy sa najviac podieľal na výhre svojho tímu 5 : 4 po predĺžení a pripísal si štyri body, za dva góly a dve asistencie. Rodák z Toronta sa v závere základnej časti rozohral veľmi dobre a Ottawa z toho ťaží. Hlavne presné prihrávky zdobia tohoto už skúseného centra, veď za posledných sedem dní, až osem krát nabil svojim spoluhráčom na gól. Jason bol dlho kritizovaný za to, že nehrá dostatočne tvrdý hokej na to, že je Kanaďan a minulú sezónu ho Ottawa chcela dokonca vymeniť. Ale nakoniec ostal a Senators to nemusia ľutovať. Veď hráč, ktorý v rozhodujúcej časti sezóny vie potiahnuť svoj tím k víťazstvám určite nie je na predaj. Ottawa okupuje postupové piate miesto vo východnej konferencii a s 11 bodovým náskokom na deviatu Atlantu sa už hokejisti z hlavného mesta Kanady nemusia ničoho báť a môžu sa už plne sústrediť na vyraďovacie boje.