Main Content

Málo muziky za veľa peňazí: Everton aj AC Miláno šliapli vedľa

piatok, 10. november 2017 12:47 | Autor: Timotej Gašper

koláž Šport7.sk
koláž Šport7.sk | zdroj: TASR

V lete minuli na nové posily astronomické čiastky a písalo sa o ich blížiacom sa vzostupe na vrchol. Anglický Everton aj milánske AC však zatiaľ ťahajú za kratší koniec lana úspechu a aktuálne to s nimi nevyzerá ani z ďaleka tak dobre, ako si predstavovali.

Míňanie veľkých miliónov na zvučné posily sa vo futbalovom svete stalo veľkým trendom, ktorý okrem tradične solventných klubov dobehol v lete 2017 aj anglický Everton aj talianske AC Miláno.

Everton

Zatiaľ čo AC Miláno postavili na nohy peniaze od nových majiteľov, klub z Liverpoolu si mohol dovoliť húfne míňanie vďaka mužovi menom Romelu Lukaku, ktorého letný odchod z Evertonu bol takmer istou vecou.

OFICIÁLNE: Everton získal tretieho najdrahšieho brankára v histórii
OFICIÁLNE: Everton získal tretieho najdrahšieho brankára v histórii | zdroj: © TASR

Everton za letné predaje zarobil približne 110 miliónov eur a do nových tvári investoval ešte o 50 miliónov viac. Zdalo sa, že káder plný hviezd ako Pickford, Klaassen, Rooney, Sigurdsson či Baines bude pod vedením holandského taktika Ronalda Koemana ašpirovať na anglickú „TOP 4“ a úspechy sa čakali aj v Európskej lige.

Doterajšie pôsobenie „The Toffees“ má však od úspechu veľmi, veľmi ďaleko. V Premier League vyhrali tri z jedenástich kôl a aktuálne okupujú nelichotivú 15. priečku. V Európskej lige boli Evertonu do skupinovej fázy pridelení súperi z Atalanty, Lyonu a Apollonu Nikózia. Očakával sa tuhý boj o postupové miesta, no po štyroch kolách sú modrí z Liverpoolu na poslednom mieste s bilanciou tri prehry jedna remíza a už aj bez akejkoľvek šance na postup.

Wayne Rooney
Wayne Rooney | zdroj: TASR

Vzhľadom na výsledky klub ukončil spoluprácu s holandským trénerom Koemanom a obzerá sa po ideálnej náhrade. Medzitým klub prevzal dočasne David Unsworth, ktorý sa však netají tým, že by rád v tejto funkcii zostal natrvalo. Vedenie „The Toffees“ musí aktuálne myslieť na to, ako odvrátiť ešte väčšiu skazu a pokúsiť sa z tejto sezóny vyžmýkať najviac, ako sa dá.

AC Miláno

Milánsky klub sa aktuálne v lige drží v prvej polovici tabuľky a priemerne sa mu darí aj v Európskej lige - tento scenár bol za posledných pár rokov pre AC normálny, no aktuálne, po letných zmenách, ide skôr o sklamanie. 

Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci | zdroj: TASR

Noví majitelia z Číny prisľúbili fanúšikom opätovný návrat „Rossoneri“ medzi svetovú špičku, k čomu samozrejme potrebovali nové hviezdy do kádru. Počas celého leta pracovalo vedenie klubu na príchode posíl, do ktorých vložili astronomických 200 miliónov eur. Za zlomový bod sa taktiež rátalo zotrvanie Gigiho Donnarummu, mladého talianskeho brankára považovaného za nového Buffona. 

AC Miláno
AC Miláno | zdroj: TASR

Bonucci, Calhanoglu, Conti, Rodriguez, Musacchio, Silva, Biglia, Kessie a ďalšie posily mali z AC urobiť opäť nedobytnú pevnosť s ambíciou boja o ligový titul. Pravda je však taká, že nové posily sa na ihrisku ťažko hľadajú a v lige majú ešte horšiu štatistiku strelených gólov ako vlani v tomto období. V tabuľke Serii A okupujú nemastné-neslané 7.miesto, čo by v Serii A v konečnom dôsledku nestačilo ani na postup do Európskej ligy.

Hlasy z vonku kričia po výmene na trénerskej lavičke, keďže k dispozícií je teraz viacero kvalitných trénerov na čele s miláčikom milánskeho AC - Carlom Ancelottim. Fanúšikovia Rossonerri by ho určite videli na striedačke AC radšej než Vincenza Montellu.