Main Content

Ideálna zostava jesennej časti Fortuna ligy podľa Šport7.sk

štvrtok, 14. december 2017 11:00 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Skončila sa prvá časť tohto ročníka našej najvyššej súťaže. Ktorí hráči vynikali a dostali sa do ideálnej jedenástky jesennej časti?

Brankár

Lukáš Hroššo (Nitra) – Má najväčšiu zásluhu na tom, že nováčik súťaže má najlepšiu obranu, keďže Nitra inkasovala najmenší počet gólov. Predviedol veľké množstvo bravúrnych zákrokov, pričom na jeseň úspešne zasiahol 66-krát, čo je delené druhé miesto medzi brankármi. No mal najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu (469 minút), najviac čistých kont (11) a najmenší priemer inkasovaných gólov na zápas (0,6).

Obrancovia

Boris Godál (Trnava) – Bol jasný líder jesenného majstra, pričom pri neúčasti Greššáka ťahal mužstvo na prvé miesto aj ako kapitán. Zodpovednosti sa nezľakol, práve naopak, akoby mu pomáhala vo výkonoch. Mal úspešnosť súbojov na hranici 72,5 %, čo je štvrté najlepšie číslo v súťaži. Nestratil sa ani v úspešnosti prihrávok (86 %). 

Dominik Kružliak(Ružomberok) – Stále má len 21 rokov, ale je už kapitán Ružomberka, pričom kvality potvrdil aj na trávniku, na ktorom nechýbal ani minútu. Na jeseň podával sebavedomé výkony, keď sa nebál ani zodpovednosti pri pokutových kopoch. Bol tretí najlepší v osobných súbojoch, keď pred ním skončili už len druhý Hladík (Trnava) a prvý Božikov (Slovan). Dobre tiež rozohrával a hlavne sa nebál hrať. Liptovský klub začína prerastať.

Tomáš Huk (Dunajská Streda) – Pre verejnosť bol síce nenápadný, keďže sa o ňom veľa nehovorilo, ale počas celej jesene podával spoľahlivé výkony. Jeho stopérsky kolega Šatka sa síce dlhšie skloňuje s reprezentáciou, ale ak by sme sa riadili iba jesennými výkonmi, Huk bol prakticky vo všetkom o niečo málo pred ním. Preto ani neprekvapilo, keď Ján Kozák verejne priznal, že tohto košického odchovanca chcel vyskúšať v ligovom výbere.

Stredopoliari

Erik Daniel (Ružomberok) – Zatiaľ čo v minulej sezóne bol hlavným tromfom liptovskej ofenzívy Peter Gál-Andrezly, v tejto sezóne je to jeho kolega z opačného krídla. Daniel mal na jeseň parádnu fazónu a neraz prakticky len na ňom záležalo, aký výkon Ružomberok v ofenzíve podá. A hoci sa naňho súperi špeciálne pripravovali, tento český krídelník sa aj tak dokázal presadiť. Ak by jeho spoluhráči vedeli zúročiť viac prieniky a centre, ktoré ponúkol, mal by oveľa lepšie čísla ako 4+6.

Zsolt Kalmár (Dunajská Streda) – DAC ho v lete získal na ročné hosťovanie z bundesligového RB Lipsko a urobil výborný ťah. Tento maďarský reprezentant sa totiž stal jeho kľúčovým hráčom. Kalmár sa stal jasným herným lídrom Dunajskej Stredy a veľakrát práve od neho závisel výsledok. Niektoré jeho výkony patrili k ozdobám jesennej časti.

Achraf El Mahdioui (Trenčín) – Tento holandský stredopoliar s marockými koreňmi prišiel do Trenčína pred sezónou, pričom počas jesene sa stal jeho kľúčovým hráčom. Dostával sa do toho síce pomalšie, ale akonáhle si zvykol na prostredie, stal sa dominantnou postavou AS a popredným stredopoliarom súťaže. Na trávniku vo Fortuna lige nechýbal ani minútu. Rozdal najväčší počet prihrávok (1609), pričom mal druhú najlepšiu úspešnosť v ich presnosti (90,8 %).

Ivan Santiago Diaz (Žilina) – Argentínsky stredopoliar potvrdil aj v tejto sezóne svoju silu na lopte (úspešnosť prihrávok 90,2 %) a pre žilinskú hru sa stal pomaly nenahraditeľným. Potvrdzuje to aj fakt, že bol v lige jej najvyťaženejší hráč. Má takmer totožné štatistiky, aké mal aj v minulej sezóne, čiže jemu môžu pod Dubňom ťažko vyčítať ich výsledkový prepad. Za to môžu iné veci a iní hráči, ktorí stratili formu, Diaz si svoj vysoký štandard udržal.

Filip Hološko (Slovan) – Hoci sa v závere jesene o ňom hovorí predovšetkým negatívne pre známu kauzu, ideálna jedenástka je o výkonoch a faktoch, preto do nej právom patrí. Hoci ho na Slovensku máme zafixovaného ako útočníka, sám priznal, že už niekoľko rokov hráva na krídle, kde nastupoval aj v Slovane. Nevynikal síce kľučkami, ale prihrávky mal kvalitné, veď úspešnosť 80,3 % je na ofenzívneho hráča špičkové číslo. A čísla mal aj v produktivite (8+4), pričom v tomto smere je najlepší z ligových krídelníkov.

Útočníci

Rangelo Janga (Trenčín) – Zrejme mu pomohlo, že leto nestrávil v Trenčíne, ale s reprezentáciou Curacaa, ktorú tento holandský rodák reprezentuje. Akoby si vyvetral hlavu, keďže počas jesene už nebol najväčší zahadzovač šancí, ale najlepší ligový strelec so 14 gólmi. To chce vedenie AS zrejme hneď využiť, keďže už sa spomína jeho odchod.

Jakub Mareš (Slovan) – Po minulej sezóne ho vyhlásili za najlepšieho útočníka Fortuna ligy, pričom tento honor si môže zopakovať, ale už v belasých farbách. Slovan ho angažoval z Ružomberka a urobil dobre, veď Mareš bol jeho najlepším jesenným strelcom. Na súperove obrany platil jeho dôraz. Ale tiež mohol dať aj viac gólov, hoci ani 12 nie je málo.

Ideálna zostava č. 2: Martin Vantruba (Trnava) – Boris Sekulič (Slovan), Richard Križan (Nitra), Vasil Božikov (Slovan), Matúš Čonka (Trnava) – Nikolas Špalek (Žilina), Desley Ubbink (Trenčín), Dávid Holman (Slovan), Erik Pačinda (Dunajská Streda) – Samuel Mráz (Žilina), Marvin Egho (Trnava)

Ideálna zostava č. 3: Miloš Volešák (Žilina) – Andrej Kadlec (Trnava), Ľubomír Šatka (Dunajská Streda), Dávid Hancko (Žilina), Ján Chovanec (Nitra) – Erik Jirka (Trnava), Anton Sloboda (Trnava), Tomáš Kóňa (Nitra), Matej Kochan (Ružomberok), Roland Černák (Prešov) – Róbert Gešnábel (Zlaté Moravce - Vráble)