Main Content

Predstavujeme víkendové turnaje: Emirates Cup a Dublin Super Cup

piatok, 29. júl 2011 14:39 | Autor: Peter Sochor

Predstavujeme víkendové turnaje: Emirates Cup a Dublin Super Cup
Predstavujeme víkendové turnaje: Emirates Cup a Dublin Super Cup | zdroj: Peter Sochor pre Sport7.sk, foto SITA

Počas víkendu sa na Britských ostrovoch odohrajú dva kvalitne obsadené turnaje, ktoré by mohli ponúknuť krásny, oku lahodiaci futbal. Poďme sa na Emirates Cup a na Dublin Super Cup pozrieť trošku detailnejšie.

Emirates Cup

V poradí už piaty ročník Emirates Cup opäť ponúkne kvalitné zastúpenie. Okrem domáceho Arsenalu sa na turnaji predstaví argentínska Boca Juniors, červení býci z New Yorku a  francúzsky Paríž Saint Germain. Najúspešnejším klubom turnaja je domáci Arsenal, ktorý vyhral trikrát a v jednom prípade sa z trofeje tešili hráči nemeckého Hamburgu.

Zaujímavosťou celého turnaja je bodovací systém. Body sa udeľujú klasickým spôsobom (teda 3 body za výhru a za remízu 1 bod), ale priráta sa k ním aj počet gólov, ktoré mužstvo na turnaji strelilo. Preto sa môže stať víťazom teoreticky aj klub, ktorý jeden zápas vyhral a jeden prehral a naopak mužstvo, ktoré vyhralo obe stretnutia, no s horším skóre môže skončiť až druhé.

Promo video k turnaju

Predstavenie účastníkov

Arsenal

Domáci Arsenal si nič iné ako celkové víťazstvo nepripúšťa a preto môžeme z ich strany očakávať tu najlepšiu možnú zostavu vrátane Nasriho, van Persieho, Vermaelena, Wilshere ale aj o mnohých ďalších. Zaujímavé bude sledovať ako do kádra zapadne Gervinho, teda najnovšia akvizícia Arsena Wengera, ktorý prišiel z LOSC Lille. Otázny je štart Cesca Fabregasa, ktorého prestup do Barcelony naberá čoraz reálnejšie kontúry.

Úspechy klubu:
Majstri Anglicka 13x
FA Cup 10x
Ligový pohár 2x
Community Shield 12x
PVP 1x

Boca Juniors


Pauzu v Argentínskej lige sa klub z Buenos Aires rozhodol vyplniť účasťou na tomto londýnskom turnaji. Mužstvo je poskladané čisto z argentínskych hráčov, výnimku tvorí len útočník Lugo, ktorý pochádza z Paraguaja. Za najväčšie hviezdy môžeme označiť dvojicu záložníkov Battaglia - Riquelme alebo mladého talentovaného útočníka Sergia Arauja.

Úspechy klubu:
Majster argentínskej ligy 23x
Víťaz argentínskeho pohára 1x
Copa Libertadores 6x

New York Red Bulls


Pod týmto názvom hrajú Newyorčania od roku 2006, keď do klubu vstúpilo konzorcium Red Bull. Hoci je americká MLS v plnom prúde, stalo sa zvykom, že domáce kluby „pomáhajú“ európskym v príprave. Samozrejme nie z dobrosrdečnosti, ale za vidinou obrovských finančných príjmov. Po vyše polovici odohratých zápasov je New York na 3.mieste východnej konferencie MLS. Filozofia klubu je postavená na kúpe známych hráčov z Európy, ktorí dosiahli vek predurčujúci pomalý odchod do futbalového dôchodku. Príkladom sú Thierry Henry (najlepší strelec MLS v tejto sezóne), Teemu Tainio, Rafael Marquéz, či najnovšia akvizícia v podobe nemeckého brankára Franka Rosta.

Úspechy klubu:
Víťaz amerického poháru 1x

Paris Saint Germain

Budúca sezóna bude pre klub, ktorý sa tohto turnaja zúčastňuje už po tretíkrát, revolučná. 31. Mája 2011 totiž do klubu vstúpili šejkovia z Kataru, ktorí chcú vrátiť mužstvo z hlavného mesta Francúzska na víťazný piedestál. Pomôcť im v tom majú napumpované milióny, ktoré by mali priviesť adekvátne posily. Zatiaľ ich prišlo päť, z ktorých je najznámejší Jeremy Menez.

Úspechy klubu:
Víťaz francúzskej ligy 2x
Francúzsky pohár 8x
Ligový pohár  3x
Pohár UEFA 1x

Termíny zápasov
1.deň (30.7.2011)
14.00 New York Red Bulls – Paris Saint Germain
16.20 Arsenal – Boca Juniors
2.deň (31.7.2011)
14.00 Paris Saint Germain – Boca Juniors
16.20 Arsenal – New York Red Bulls

Kde sledovať?

Treba nájsť kvalitný internetový stream, pretože na kanáloch, ktoré poskytujú naši operátori tieto zápasy nenájdete.

Dublin Super Cup

Premiérový ročník tohto podujatia sa odohrá v rovnaký termín (aj čas zápasov je totožný) ako Emirates Cup. Bodovací systém je taký istý ako na londýnskom turnaji.  Hrať sa bude na dublinskom Aviva Stadium s kapacitou 51 700 divákov.

Promo video k turnaju

Predstavenie účastníkov

Manchester City

Citizens ohlasujú pred novou sezónou útok na ligový titul v Premier League. Klub, ktorému tiež pomohla finančná medicína z Blízkeho Východu, bol  na prestupovom trhu donedávna len v úlohe pozorovateľa. Jedinou zvučnou posilou bol dlhšiu dobu obranca Gael Clichy prichádzajúci z Arsenalu Londýn. Všetko sa zmenilo v stredu, keď Citizens uzavreli prestup argentínskej hviezdy Sergia Aguera z Altética Madrid. Klub “šejkov” údajne zaplatil za tohto obávaného 23 ročného kanoniera 38 miliónov eur. Dublin Super Cup by Aguera nemal obísť, rovnako tak ani nášho Vladimíra Weissa mladšieho.

Zaujímavé bude sledovať, či do turnaja zasiahne Mario Balotelli, ktorý si opäť narobil problémy pri americkom turné.

Úspechy klubu:
FA Cup 5x
Ligový pohár 2x

League of Ireland XI


Výber toho najlepšieho z írskej najvyššej futbalovej súťaže.

Inter Milán

Veľký favorit tohto turnaja zatiaľ nespôsobil väčší rozruch na prestupovom trhu. Neustále sa špekuluje o odchode Sneijdera do Manchestru United, z ktorého zdá sa napokon nič nebude.

Úspechy klubu:
Víťaz Serie A 18x
Talianskeho pohára 7x
Superpohára 5x
Ligy Majstrov 3x
Pohára UEFA 3x
Interkontinentálneho pohára 2x
MS klubov 1x

Celtic Glasgow

,,Katolíci”, ako znie prezývka tohto klubu, sa turnaju zúčastnia aj napriek tomu, že škótska liga mala minulý týždeň na programe otváracie kolo novej sezóny. Na prestupovom trhu nebol Celtic príliš aktívny, klub sa oproti minulej sezóne výrazne neposilnil ale ani neoslabil.

Úspechy klubu:
Majster Škotska 42x
Škótsky pohár 35x
Ligový pohár 14x
Liga Majstrov 1x

Termíny zápasov
1.deň (30.7.2011
)
14.00 Manchester City – League of Ireland XI
16.20 Inter Milán - Celtic
2.deň (31.7.2011)
14.00 League of Ireland XI – Celtic
16.20 Inter Milán – Manchester City

Kde sledovať?
Rovnako ako v prípade Emirates Cupu tento turnaj v ponuke televíznych staníc dostupných na väčšine nášho územia nenájdete. Treba vyhľadať kvalitný internetový stream. Tých by však malo byť dostatok.