Main Content

Real Madrid je ponížený: Bude vďaka tomu jeho sezóna mimoriadne úspešná?

nedeľa, 14. január 2018 16:38 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Najslávnejší klub sveta je na kolenách. Madridský Real prehral boj o titul už v polovici sezóny. No to nemusí byť preň až tak zlá správa, práve naopak...

Komentár Filipa Chudého

Najlepšia liga na svete sa dostala do svojej polovice, pričom jej najvýznamnejší predstaviteľ si musí naliať čistého vína. Realu Madrid pomôže k obhajobe titulu už len zázrak. Reálne ho už získať nemôže, to iba Barcelona ho môže stratiť, pritom je ešte viac ako otázne, že by prepadol v prospech bieleho baletu.

Real síce odštartoval sezónu výborne, keď získal európsky aj španielsky Superpohár, ale úvod tohto ročníka La Ligy zaspal, pričom sa to s ním vezie až doteraz. Zrejme podľahol sebaklamu, že to pôjde ľahko, zvlášť potom, ako rozobral na súčiastky Barcelonu v spomínanom Superpohári. Hráči katalánskeho klubu priznávali, že Madridčania sú od nich lepší, lenže futbalisti kráľovského klubu sa sami vyhodili zo sedla.

Prvé dva domáce zápasy len remizovali (Valencia, Levante), tretí prehrali (Betis), čím nabrali sedembodovú stratu a už sa viezli... Pritom v spomínaných dueloch boli jasne lepší, lenže v každom pozahadzovali minimálne päť čistých šancí, pričom súperi vyťažovali z minima maximum. Vlastne každú bodovú stratu si zabezpečili „vlastnými silami“, lebo nepremieňanie šancí je ich tohtosezónny ligový evergreen. El Clasico nevynímajúc. Real bol v prvom polčase lepší, len nevedel dať gól. Potom prišlo k jednej strate lopty, súper to využil a celá tá ligová ťažoba zagniavila hráčov Realu pod čiernu zem, pričom sa z nej nie a nie doteraz vyhrabať.

Ako sa to dá? Veľmi jednoducho! Ligovú sezónu proste treba hodiť za hlavu a prestať jej venovať prehnanú pozornosť. Samozrejme, ľahšie sa to povie, ako urobí, ale inej cesty pre Real niet. Čím skôr sa zmieri s tým, že ligový boj prehral, tým viac môže byť preň sezóna nakoniec mimoriadne úspešná.

Biely balet musí teraz všetku svoju pozornosť premiestniť na pohárové súťaže. Španielsky pohár sa totiž dostáva do svojej záverečnej fázy a jarná časť Ligy majstrov je tu už čo nevidieť. To znamená, že zaťaženie kľúčových hráčov treba rozložiť tak, aby hrávali pohárové stretnutia, víkendové ligové v nahustenom programe už môže hrávať aj rezervná zostava. Veď v lige niet pomaly už o čo bojovať, iba „snílek“ si totiž môže myslieť, že Realu unikne miestenka do Ligy majstrov.

Už naozaj nemá zmysel, aby Ronaldo a spol. míňali fyzické a evidentne aj psychické sily v domácej lige, ktorá je prehratá. Ak si ich začnú rozumne šetriť, sezóna so ziskom piatich trofejí je reálna. Veď kým ich európski súperi sa budú musieť naháňať za každým ligovým bodom, oni si môžu už teraz  iba jeden zápas v „anglických“ týždňoch zvoliť ako prioritný, čo je výhoda. A keď s tým začnú už teraz, v máji budú mať obrovskú výhodu, nehovoriac o tom, že na MS nepôjdu „vyflusnutí“. Čo tiež niektorých hráčov môže mimoriadne zaujímať, pretože až v Rusku je vrchol tejto sezóny.

Pre najslávnejší klub na svete je síce ponižujúce, že už v polovici ročníka ligu prehral, ale ak prehrať, tak lepšie už teraz, ako sa naháňať za titulom neúspešne až do posledného kola. V Reale sa počíta iba prvé miesto, či teda bude druhé alebo štvrté, to je už jedno. Preto aj toto poníženie môže byť pre Real Madrid dobré, len si to musí správne vyhodnotiť a určiť priority.