Main Content

KOMENTÁR: Slovák Guédé vraj nie je Slovák

nedeľa, 31. júl 2011 15:22 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Slovák Guédé vraj nie je Slovák
KOMENTÁR: Slovák Guédé vraj nie je Slovák | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Karim Guédé má občianstvo našej republiky a je pripravený hrať za našu reprezentáciu. Zdá sa, že tento fakt vyvolal v spoločnosti rôzne reakcie, čo je však smutné, nejedná sa o Karimove futbalové kvality.

/ KOMENTÁR AUTORA /

V Žiline, kde sa včera predstavil bratislavský Slovan si minimálne časť fanúšikov myslí, že Karim do našej reprezentácie nepatrí a že za peniaze sa v nej nehrá (viď. transparent nad týmto textom).

Je to až na neuverenie, že v roku 2011 dokáže niekto vyvesiť obrovský transparent s takýmito slovami. Stalo sa to v Žiline, ktorú som dával niekoľkokrát za slovenský futbalový vzor, za prototyp futbalového klubu v ktorom vedia, ako sa robí futbal v našich končinách. Žiaľ, musím konštatovať, že niektorí ich fanúšikovia sú iba úbohým slovenským podpriemerom, pre ktorého hráč inej pleti alebo národnosti akoby ani nebol hráčom. Je jedno, či to vyvesil jedinec, skupinka alebo je to vyjadrenie celého tábora. Hovorí sa o fanúšikoch ako o dvanástom hráčovi a je to presne tak akoby boli členmi základnej jedenástky – ak brankár urobí chybu, nepyká za ňu iba brankár ale celý tím. Teraz plagát, ktorý bol včera vyvesený vrhá tieň na žilinských fanúšikov.

Vladimír Weiss pozná Guédeho veľmi dobre. Pracoval s ním na klubovej úrovni, takže hádam vie, čo v Karimovom prípade robí. Títo fanúšikovia tak dali najavo, že nedôverujú nášmu trénerovi, nie sú fanúšikmi našej reprezentácie a majú pravdepodobne aj rasistické predsudky. Kto má potrebu vyjadrovať svoje úbohé názory takýmto spôsobom? Guéde je takým istým človekom ako my všetci ostatní. Jediné čo môžeme ako fanúšikovia rozoberať sú jeho výkony na trávniku a prípadný prínos pre našu reprezentáciu. Argument že nie je Slovák a nepatrí do nej sú nemiestne a tiež verím, že rodák z Hamburgu nepotrebuje niekomu platiť aby hral za našu krajinu. Alebo chcú fanúšikovia v Žiline varovať Karima pred tým, že v reprezentácií nedostávajú hráči výplatu.....?

Netreba zabúdať, že v Žiline pôsobí ďalší hráč čiernej pleti, Momodou Ceesay, ktorý má potomka, ktorý sa narodil na Slovensku. Ako sa zachovajú títo fanúšikovia, ak by náhodou Ceesay alebo jeho potomok mali v budúcnosti záujem reprezentovať našu krajinu? Preto by mali najskôr rozmýšľať nad významom svojich slov, pretože nikto nevie, čo prinesie budúcnosť, ktorá zahŕňa aj Guédeho pôsobenie v našej reprezentácií.