Main Content

Bundesliga ako najatraktívnejšia futbalová liga

nedeľa, 7. august 2011 18:37 | Autor: Anton Martinka

Bundesliga (Ilustračné foto)
Bundesliga (Ilustračné foto) | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

O tom, že Bundesliga patrí medzi štyri najkvalitnejšie európske futbalové ligy nemusíme diskutovať. Pri porovnaní troch dôležitých faktorov (návštevnosť, priemerný počet gólov na zápas a vyrovnanosť súperov) by mohla byť v Európe dokonca najpopulárnejšia.

Každý fanúšik má svoju obľúbenú ligu, či už ide o takticky preslávenú Seriu A, tvrdú no čestnú anglickú Premier League, technicky mimoriadne vyspelú Primera Division alebo spomínanú nemeckú Bundesligu.

V Serii A  padá zo spomínaných súťaží najmenší počet gólov na zápas (2,45) a v priemernej návštevnosti je tiež posledná s priemerom 23 000 platiacich divákov na jedno stretnutie. Pokiaľ ide o vyrovnanosť súťaže na čele tabuľky tak v posledných rokoch sa o titul bili len milánske veľkokluby. Ani z tohto hľadiska teda Seria A nevyčnieva, naopak upadá do nudného priemeru. Menším oživením súťaže boli aspoň minulosezónne výkony SSC Neapol, ktorý dlhú dobu atakoval majstrovské priečky a napokon skončil aj s našim Marekom Hamšíkom na bezpečnom treťom mieste zaručujúcom Champions League.

Znie to možno prekvapujúco ale ofenzívne pôsobiaca Primera Division má po Serii A najnižší priemer strelených gólov na zápas (2,71). Tento sivý priemer nedokázali vylepšiť ani veľkokluby Real a Barca, hoci snahu im uprieť nemožno. Určite si spomínate na nejeden debakel, ktorý uštedrili svojim súperom. Napríklad taký Real dokonca 10krát prekonal hranicu štyroch strelených gólov v jednom zápase, z toho ich bolo raz osem, raz sedem a štyrikrát šesť!

Stretnutia Primera Division, alebo ak chcete La ligy priemerne navštívilo 29 100 divákov. Aj tento priemer však museli výrazne vylepšovať vypredané štadióny na Nou Campe (kapacita 98,000) a Santiago Bernabeu (kapacita 80,000).

Čo sa týka vyrovnanosti ligy v tomto smere môžeme La Ligu dokonca považovať za vôbec najnudnejšiu zo štyroch elitných európskych súťaží. S malými výnimkami lige totiž desaťročia kraľujú Barcelona a Real. Hoci sa medzi nich občas votrie Valencia, či Sevilla len s výnimkou sezónnych výkyvov je dopredu jasné, ktoré tímy sa umiestnia na prvých dvoch priečkach.

Na Premier Leauge, ktorá je mnohými považovaná za najlepšiu ligu na svete, chodí priemerne 35 000 divákov. Priemerný počet gólov je o trošku lepší ako v La lige (2,75).

Čo sa týka vyrovnanosti klubov v boji o titul situácia je tradične zamotaná až do posledných kôl. Hoci sa o majstrovi napokon v posledných rokoch rozhodovalo vždy medzi Chelsea a Manchestrom United, prvá 7-mička je mimoriadne vyrovnaná, čo by sa malo ešte viac prejaviť v tejto sezóne po značnom posilnení Liverpoolu a Manchestru City.

Na záver sme si nechali nemeckú Bundesligu, na ktorú sa v našich končinách častokrát zabúda, no nemalo by. Nemecké štadióny navštevuje v priemere neuveriteľných 42 526 divákov, ktorí mali možnosť vidieť v minulej sezóne priemerne 3 góly na zápas (presne 2,92). Vyrovnanosť klubov ak sa to dá v tejto lige tak nazvať aj prívlastkom ohromná, keďže za posledných 5 rokov vyhral ligu Bayern (2x), Sttutgart, Wolfsburg a Borussia Dortmund.

Tabuľka súťaže sa každou sezónou značne mení, čo podčiarklo v minulej sezóne napríklad milionárske Schalke, ktoré  síce postúpilo do semifinále Ligy majstrov no až do záveru Bundesligy malo blízko k vypadnutiu.

Ďalšou zaujímavosťou je, že aktuálny majster Bundesligy Borussia Dortmund hrala v minulých rokoch o záchranu. Podobne na tom bol len v obrátenom poradí aj  Wolfsburg či Sttutgart, ktorý sa túto sezónu držali na chvoste tabuľky a len nedávno slávili titul.

Hoci Bundesliga na rozdiel od Premier League, La Ligy či Serie A posiela snáď s výnimkou Bayernu Mníchov do pohárovej Európy vždy iné mužstvá ani v konfrontácií na medzinárodnej úrovni sa nestráca. Ako sme spomínali Schalke 04 hralo v minulej sezóne o postup do finále Ligy majstrov a sezónu predtým bol Bayern až vo finále. V tomto smere sa preto môže Bundesliga porovnávať so Seriou A ale nedosahuje kvality Primera Division a hlavne Premier League.

Bundesliga nie je najkvalitnejšou súťažou, avšak k titulu najpopulárnejšia má veľmi blízko. Rozhodne sa môže pýšiť tým, že sa v nej hrá najútočnejší futbal, ktorý sleduje najviac divákov a na najmodernejších štadiónoch na svete. Minimálne v porovnaní so Seriou A jej preto možno venujeme menej pozornosti, ako si zaslúži. A nezabúdajte, hrá v nej až 5 Slovákov.