Main Content

Anži Machačkala: Klub, ktorý prekvapuje futbalovú Európu

pondelok, 15. august 2011 12:28 | Autor: Anton Martinka

Anži Machačkala: Klub, ktorý prekvapuje futbalovú Európu
Anži Machačkala: Klub, ktorý prekvapuje futbalovú Európu | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Počas tohto letného prestupového obdobia sme si mohli všimnúť, že viacero klubov po odkúpení novým bohatým majiteľom výrazne posilnilo svoj káder. Asi najväčšiu pozornosť vzbudili nové tváre v Malage a vo francúzskom Paris Saint Germain. Dnes vám prinášame článok o ďalšom mužstve, ktoré v posledných dňoch zaplnilo titulne stránky športovej tlače - o ruskom Anži Machačkala.

Hoci Machačkala zatiaľ nepatrí medzi futbalovú elitu môže sa to už čoskoro zmeniť. Po odkúpení klubu ruským podnikateľom Sulejmanom Kerimovom, ktorého prestížny magazín Forbes označil za 136 najbohatšieho človeka našej planéty, manažéri tímu z Dagestánu majú za úlohu pritiahnuť do kádra viaceré veľké hviezdy.

Tréner Gadži Gadžjev si ako prvú posilu vyžiadal 25 ročného maďarského záložníka pôsobiaceho v PSV Eindhoven Balázsa Dzsudzsáka, ktorého vzápätí kúpili za 14 miliónov eur. Druhá veľká letná posila, Jurij Žirkov, bola potvrdená len pred pár dňami. Do Machačkaly prichádza bývalý hráč londýnskej Chelsea za odstupné vo výške 15,2 milióna eur.

Machačkala  sa šokujúco zaujímala aj o najžiadanejšieho hráča tohto prestupového obdobia iba 19-ročného Brazílčana Neymara. Sulejman Kerimov ponúkol Santosu za ich mladú hviezdu neuveriteľných 45 miliónov eur, čím vyrovnal ponuku Realu Madrid a tiež jeho ruského “soka” Romana Abramoviča z FC Chelsea.  Neymar a Santos však nátlaku veľkoklubov zatiaľ odolali a vyzerá to tak, že aspoň do zimy ostane vo svojom materskom tíme.

Neymar však nebol jediným hráčom Santosu, o ktorého mali veľký záujem. Ďalším hráčom na ich zozname bol Elano, 30-ročný stredopoliar a bývalý hráča Šachtaru Donetsk, Manchestru City či Galatatasaryu Istanbul, ktorého chceli kúpiť za 6 miliónov eur. Elano však podobne ako Neymar odolal vábeniu ruských miliónov a vyhlásil, že túži zostať v v Brazílií.

,,Scouting” Machačkaly zašiel aj do Serie A, konkrétne do klubu AC Miláno, ktorému Anži ponúkala 10 miliónov za talianskeho záložníka Genara Gattusa. Zdá sa, že tiež neúspešne, hoci AC za istých okolností bolo nedávno ochotné vymeniť Gattusa za Juraja Kucku s Janovom.

V posledných dňoch sa píše aj o príchode Samuela Eto´a z Interu. Kamerúnčan by mal do ruského klubu prestúpiť za 35 miliónov eur, pričom jeho výplatná páska by sa mala v nasledujúcich troch sezónach zveľadiť o 15 miliónov ročne.  Hoci sa podobná ponuka odmieta určite len veľmi ťažko Eto’o vyhlásil, že by si najprv rád zahral v anglickej Premier League. Ak mu tento prestup napokon nepodarí zrealizovať je pripravený posilniť práve Machačkalu.

V Machačkale už dlhšiu dobu pôsobí podľa mnohých najlepší ľavý obranca všetkých čias Roberto Carlos, ktorý je zároveň kapitánom tohto miliardárskeho klubu. Carlos by ako kapitán mužstva rád už budúcu sezónu priviedol za pomoci očakávaných posíl svoje mužstvo do prestížnej Ligy majstrov. Dosiahnutie tohto cieľu nie je vôbec nereálne, hoci  v ruskej Premier Leauge beží už 19. kolo a klubu z Dagestánu patrí zatiaľ piata priečka s dvojbodovou stratou na tretie miesto zaručujúce účasť v predkole Ligy šampiónov.