Main Content

Aké je to žiť s človekom, ktorý utrpel poranenie mozgu?

štvrtok, 31. máj 2018 09:32 | Autor: Marek Ďaďo

Johan Franzen
Johan Franzen | zdroj: TASR

Johan Franzen, niekdajšia opora Detroitu Red Wings, nenastúpila na ligový zápas od októbra 2015. Dôvodom sú následky otrasu mozgu.

Manželka 38-ročného krídelníka, Cissi Franzenová, v nedeľu na svoj blog napísala príspevok nesúci názov „Emotívný týždeň“, v ktorom sa vyjadrila k ťažkostiam, aké manžel a celá ich rodina prežívajú.

„Neviem kde mám začať, ale tento týždeň bol extrémne náročný a emotívny. V pondelok ráno sme s deťmi prileteli do Denveru, aby sme navštívili Johana. Absolvoval liečebné procedúry v Marcusovom inštitúte mozgového zdravia a počas týždňa sme sa k nemu pripojili a strávili chvíle ako rodina. Stále sa vyrovnáva s problémami po poslednom otrase mozgu a posledné mesiace boli obzvlášť ťažké. Muselo sa niečo začať diať a som nesmierne šťastná, že sme našli toto nové úžasné miesto. Je otvorené od marca a liečia tu vojnových veteránov a atlétov, ktorí majú problémy s mozgom. Johan bol ich prvým športovcom,“ napísala Cissi na franzenresidence.com.

„Johan sa od začiatku liečenia cíti oveľa lepšie. Život s manželom, ktorý utrpel poranenie mozgu nie je ľahký, je to ako na horskej dráhe. Snažím sa robiť čo môžem, aby sme sa mali lepšie. Nielen my dvaja ale aj naši úžasní chlapci, ktorí si zaslúžia to najlepšie,“ cituje utrápenú manželku portál tsn.ca.

Franzen na ľad nenastúpil v posledných 3 sezónach. S  tímom z mesta motorov má platný kontrakt ešte nasledujúce dve sezóny, no je nepravdepodobné a zároveň šialené, pokiaľ by sa na zámorská klziská ešte niekedy vrátil. Počas svojej kariéry získal s Červenými krídlami jeden Stanley Cup v sezóne 2007/2008 a v 602 zápasoch nazbieral 370 bodov. Pýšiť sa môže taktiež titulom majstra sveta z roku 2006.