Main Content

KOMENTÁR: Slovan nesmie preceniť výsledok z prvého zápasu

štvrtok, 25. august 2011 15:02 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Slovan nesmie preceniť výsledok z prvého zápasu
KOMENTÁR: Slovan nesmie preceniť výsledok z prvého zápasu | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes večer o 20.45 hod sa pokúsi Slovan zabojovať o postup do skupinovej fázy Európskej ligy. Ten mu však nezaručuje ani pekný výsledok z prvého zápasu. Naopak pevne verím, že nezopakuje výsledky iných slovenských klubov v pohárovej Európe po vydarenom prvom zápase.

V prvom kole pohára UEFA zo sezóny 2003/2004 narazil náš Matador Púchov na FC Barcelona. Prvý zápas, ktorý sa hral v Trnave dopadol pre nášho zástupcu priam neskutočne. Plné tribúny štadióna Antona Malatinského videli v nadstavenom čase vyrovnávajúci gól Milana Jambora a Barcelona v zostave vtedy s hviezdnym Ronaldinhom zažila šok. Celé Slovensko hovorilo o vydarenom výkone Púchova. Samotní hráči, tréner, novinári, verejnosť... lenže výsledok z prvého zápasu nič pre veľkokluby neznamená a o týždeň prišla facka pre celé Slovensko v podobe prehry 0:8. Tréner Zaťko po tejto prehre povedal: "Prehra bohužiaľ predstihla všetky očakávania. Prejavila sa naplno kvalita nášho a súperovho kádra. My sme vpredu neboli vôbec nebezpeční, chýbala nám prechodová fáza a preto bola obrana preťažená. Realita je však taká, že proti tímu ako je Barcelona môžme uhrať dobrý výsledok iba výnimočne. V Trnave podalo celé mužstvo nadštandardné výkony, teraz hráči zlyhali ako tím a tým pádom sa nepresadili ani individuálne. Súper je však kvalitou niekde úplne inde ako my a dnes to dokázal naplno Ronaldinho." Žiaľ, krutá realita a postavenie našich klubov v porovnaní so silnou Európou.



Sezóna 2008/2009, MFK Košice mali za súpera takisto AS Rím. Prvý zápas sa tiež začal ako z rozprávky. Terajší hráč Slovana, vtedy ešte Košičan, Marko Milinkovič otvoril v 5. minúte skóre. AS síce otočili tromi gólmi vývoj stretnutia, ale dva presné zásahy Jána Nováka dokonali vydarený večer. Vtedajší kapitán Košíc Peter Bašista komentoval zápas slovami: „Do Košíc prišlo špičkové európske mužstvo a my sme nesklamali. Super! Možno si Taliani mysleli, že nevieme hrať futbal, ale my sme im ukázali, že ho hrať vieme". O týždeň neskôr na Stadio Olympico prehrali Košice 1:7... Je to nejaká slovenská choroba, že po prvom zápase si myslíme, že vieme držať krok s veľkoklubmi? Prečo pokorne neskloníme hlavy a nepokračujeme v tvrdej práci? Vyjadrenia talianskych periodík hovoria za všetko: "Pre Rimanov to bola prechádzka. Zverenci trénera Luciana Spallettiho si prakticky už po ôsmich minútach zabezpečili postup do skupinovej fázy Európskej ligy. Košičania po remíze 3:3 azda dúfali, že na Stadio Olimpico sa stane zázrak, no domov odchádzajú s prídelom. Hostia predviedli výkon, ktorý by nestačil ani na tímy Serie B."

"Po remíze 3:3 v Košiciach Rimania tentokrát neponechali nič na náhodu a na svojom súperovi sa poriadne vyvŕšili. Hosťom zasadili sedem gólových úderov, ten prvý už po 22 sekundách od úvodného hvizdu. Totti opäť potvrdil, že pre AS je nenahraditeľný." 



Čo je najdôležitejšie, Slovan takto dopadnúť vôbec nemusí. Ale chcem pripomenúť, že prvý výsledok nič neznamená. Novinári hovoria o hrateľnom výsledku, dokonca hovoria o postupe. Tých 90 minút sa možno bude zdať ako nekonečno. Všetko je ešte veľmi ďaleko. Všetci akoby zabudli na tieto výbuchy slovenských tímov. Veľkým plusom pre Slovan je, že má za trénera Vladimíra Weissa. Ten dokázal s Petržalkou, že dokáže svoj tím ,,poblázniť“ a uhrať dobrý výsledok aj proti tým najlepším. Jeho výroky sú zdržanlivé a pravdivé. Drží sa pri zemi. Avšak verejnosť tlačí nášho majstra do roviny, v ktorej sa nenachádza.

Pripomeniem zostavu AS Rím v poslednom prípravnom zápase pred súbojom zo Slovanom. Lobont – José Ángel – Heinze – Burdisso – Viviani – Rosi – Pizzaro – Perotta – Totti – Krkić – Boriello.

Je pravdou, že takmer celá jedenástka sa vystriedala, okrem útočného dua. Proti Slovanu nastúpili v tejto zostave: Stekelenburg – Cicinho – José Ángel – Burdisso – Cassetti – Simplicio – Brighi – Caprari – Viviani – Krkić – Chuka Okaka.

Skôr by som z týchto zostáv súdil, že AS je vo fáze prípravy, pretože prišiel nový tréner, domáca súťaž sa ešte nezačala a káder sa dosť obmenil. Ale v odvete bude dosť experimentovania. AS si bez Tottiho nikto nevie predstaviť. Je to mozog aj srdce tohto tímu, preto by som bol na mieste novinárov a verejnosti opatrný. Našťastie, tréner Weiss si je toho vedomí, pevne verím, že hráči zostali pri zemi, a pôjdu si za svojim cieľom. Avšak myslím si, že média a verejnosť výsledok z prvého zápasu zbytočne preceňuje, čo môže uškodiť jedine hráčom. Pevne však verím, že tréner Weiss prelomí smolu výpraskov po vydarených prvých zápasoch a urobí so Slovanom opäť pekný výsledok, ako sa mu to podarilo s Petržalkou.