Main Content

Prví víťazi a porazení MS v Rusku sú známi, no všetkých zaujíma len jeden tím

sobota, 30. jún 2018 10:35 | Autor: Filip Chudý

Víťazná trofej MS vo futbale
Víťazná trofej MS vo futbale | zdroj: TASR

Nemci by síce z iných skupín tohtoročného svetového šampionátu postúpili a Argentínčania vypadli, ale podstatnejšie je už niečo iné. Aké MS vidíme?

Komentár Filipa Chudého

Bohatá porcia skupinových bojov na MS v Rusku je za nami. Dva týždne plné futbalu priniesli podľa očakávania niekoľko prekvapení, pretože hra hier je dnes už taká vyrovnaná, že ak si v nej chcete natipovať stopercentne správne výsledky, najprv musíte osloviť samotných hráčov... Lenže futbal má našťastie stále svoje zákonitosti, preto aj každé prekvapenie je vlastne len logický výsledok, ktorý sa dá vysvetliť.

A-skupina dopadla najhoršie pre Egypt, pre niektorých čierneho koňa turnaja. Lenže faraóni boli katastrofálne pripravení, keď namiesto dôkladnej prípravy riešili viac Salaha. To Rusi sa skvele pripravili fyzicky, čo im prinieslo odmenu, ba pri troche šťastia nemusí zostať len pri nej. Uruguaj využil svoje skúsenosti a Saudská Arábia na viac nemala.

„Béčko“ prinieslo kvalitu, možno aj najväčšiu zo všetkých skupín. A toto konštatovanie spôsobili v značnej miere aj nepostupujúci Irán a Maroko, keďže pre mnohých to boli najlepšie hrajúce tímy svojich konfederácií na týchto MS. Španieli a Portugalci sa preto trochu vytrápili, aby si zabezpečili postup. V niektorých iných skupinách by ho s tými istými výkonmi dosiahli úplne hladko a Irán s Marokom by možno z nich aj postúpili. No pre susedov z Pyrenejského polostrova je možno aj dobré, že neprešli do vyraďovačky s prstom v nose.

Ten tam ale mali po celý čas zastrčený Francúzi, ktorým aj polovičné výkony stačili na prvé miesto v C-skupine. Dánov  taktická európska vyspelosť vyniesla na druhé miesto, práve ňou prevýšili z veľkých zápasov menej skúsených Peruáncov a Austrálčanov.

„Déčko“ malo priniesť veľké veci, čo sa aj stalo, ale len v prípade Chorvátov, zvyšné tri mužstvá boli ďaleko za nimi. Ak by Argentína mala v skupine ďalších protivníkov, ktorí sú vo forme, už je dávno doma. Island herne vybuchol, veď prehral aj s chorvátskym béčkom, no a Nigéria mala príliš neskúsené mužstvo na to, aby vyradila slabo hrajúcich Argentínčanov. Tí by s takýmito výkonmi minimálne v skupinách B, E a F nemali šancu, no ak sa zázračne nespamätajú, dlho sa na turnaji aj tak nezdržia.

Bohužiaľ, v E-skupine zlyhanie systému VAR zrejme rozhodlo o tom, že postúpilo Švajčiarsko a nie Srbsko, pričom možno aj Brazília by mala ešte väčšie problémy. Lebo držanie Mitroviča proti Helvétom bol tisícnásobne viac penaltovejšie, ako napr. portugalská „ruka“ v nadstavenom čase proti Iránu, ktorá tiež rozhodla o poradí, ale nie postupe. Sklamali aj kanárici, lebo medializovaný favorit číslo jeden musí hrať oveľa lepšie. Kostarika opäť každého potrápila, ale šťastie si vybrala pred štyrmi rokmi.

Práve vtedy suverénne ovládli šampionát Nemci, lenže teraz vybuchli. Najviac pri nich šokovalo to, že pôsobili nepripravene z fyzickej stránky, čo sa im snáď doteraz nestalo, preto aj nestíhali. A hoci hrali minimálne dvakrát lepšie ako Argentína, s takýmito výkonmi by titul nemohli obhájiť. Švédi v „efku“ potvrdili, že vyradenie Talianska v baráži nebola náhoda. Mexiko už tradične postúpilo zo skupiny, no uvidíme, či aj tradične skončí v osemfinále. Kórejčania ukázali svoje maximum, ale z tejto skupiny nemali nárok postúpiť.

Ten vo svojom „géčku“ nemali ani Tunisko s Panamou. Afričania aspoň potrápili Anglicko, no proti Belgicku hrali katastrofálne, podobne, ako nováčik na MS v oboch dueloch proti európskym favoritom. Tí zatiaľ mali v Rusku dva týždne dovolenky, čo potvrdili aj vo vzájomnom stretnutí. Preto ťažko odhadovať, akú majú obaja reálnu silu, keďže ešte ani náznakom neboli preverení. Ale žreb majú teda luxusný.

Veď sa navyše spájajú s H-skupinou, kde z prvého koša žrebovaní Poliaci vypadli ako prvý európsky tím. Pozíciu favorita uhájila aspoň Kolumbia, ale tiež jej nebolo všetko jedno. Japonsko a Senegal totiž hrali na hranici svojich schopností, pričom prvýkrát v histórii museli rozhodnúť karty, čo je určite lepšie ako žreb.

V každom prípade Afrika ako celok vybuchla, preto až úsmevne vyznievajú slová niektorých odborníkov spred turnaja, že niekto z čierneho kontinentu bude čiernym koňom turnaja. My sme pred turnajom napísali, že očakávame európsku dominanciu, čo sa zatiaľ napĺňa, hoci 10 osemfinalistov zo starého kontinentu sa nám máli, malo ich byť minimálne 12 z celkových 14, to by lepšie odrážalo dominanciu Európy vo svetom futbale. No tá je aj tak jasná, pričom na to nepotrebujeme ani Nemecko.

Ale teraz sa už začína akoby nový turnaj, na konci ktorého spoznáme tím, ktorý sa zapíše do športových kroník. Zvyšných 31 pôjde čiastočne do zabudnutia, pretože história si pamätá len víťazov.