Main Content

ROZHOVOR: Romelu Lukaku: Nikdy som neskrýval, že Chelsea je môj obľúbený klub

pondelok, 29. august 2011 11:42 | Autor: Roman Bobaľ

ROZHOVOR: Romelu Lukaku: Nikdy som neskrýval, že Chelsea je môj obľúbený klub
ROZHOVOR: Romelu Lukaku: Nikdy som neskrýval, že Chelsea je môj obľúbený klub | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

18 ročný supertalent z Belgicka Romelu Lukaku sa stal len pred pár dňami čerstvou posilou londýnskej Chelsea. Mladučký Belgičan, ktorý od mala sníval o pôsobení na Stamford Bridge poskytol exkluzívny rozhovor portálu goal.com. Prinášame vám jeho preklad.

Romelu kedy si začal brať futbal po prvýkrát vážne?

Futbal som začal hrávať v šiestich rokoch. Opýtal som sa môjho otca, či by som mohol hrávať v nejakom tíme a on ma prihlásil ma do mužstva, ktoré sa volalo Rupel Boom. Nastupovali sme vo štvrtej divízií v Belgicku, strávil som tam až štyri roky. Neskôr sme sa museli s rodinou presťahovať a tak som sa dostal do amatérskeho klubu Wintam. Keď som netrénoval s Wintamom trénoval som s klubom Lierse, pretože som chcel na sebe pracovať každý deň, ťo mi vo Wintame nebolo umožnené.


Kto bol tvojím futbalovým hrdinom, keď si vyrastal?

Môj otec hral za Kongo (za bývalý Zairský národný tím) a práve on bol mojim hrdinom keď som bol ešte malý. Neskôr som sledoval Cristiana Ronalda a potom ma očaril Didier Drogba. Keď som začal chápať futbal do jeho podstaty čoraz viac som sa stotožňoval práve s mojim terajším veľkým vzorom Didierom. 


Prečo si prestúpil do RSC Anderlecht?

Prestúpil som v trinástich. Anderlechtje najväčší tím v Belgicku a samotné mužstvo bolo v tú dobu veľmi kvalitné. Mládežníčky káder bol tiež celkom dobrý a ja som mohol trénovať viac ako predtým. Anderlecht mi umožnil to, že som mohol trénovať aj so staršími ročníkmi. Od tej doby čo som mal desať rokov som vždy hral s chlapcami, ktorý boli o jeden či dva roky starší. Pravidelne som nastupoval za rezervu a už v pätnástich som mohol dostať príležitosť nastúpiť za Á-čko. V Belgicku však nemôžete hrať prvú ligu pokiaľ nemáte uzavretú profesionálnu zmluvu, ktorú môžete podpísať až v 16 rokoch. 


Aký je tvoj strelecký rekord za sezónu?

76 gólov počas 34 zápasov, keď som mal dvanásť rokov. Počet gólov si pamätám z každej jednej sezóny. Keď som mal jedenásť rokov strelil som 54 gólov v 34 zápasoch. V trinástich rokoch som strelil 59 gólov v 34 zápasoch, v štrnástke som ich strelil 34 počas 25 zápasov, hoci som mal zranené bedrá a vynechal som tri mesiace. Neskôr keď som mal pätnásť rokov strelil som 25 gólov v 17 zápasoch v mužstve do 19 rokov a 13 v 17 zápasoch v rezerve. Za seniorský tím som strelil 15 gólov v 30 ligových zápasoch už keď som mal šestnásť. Momentálne mám 17 a strelil som 10 gólov v 20 zápasoch.

Aká bola tvoja futbalová výchova?

Veľmi prísna. Môj otec mi hovoril, že musím v každom zápase streliť gól. Odkedy som mal šesť alebo sedem rokov, túžil som sa stať profesionálnym futbalistom. Keď vidíte hrať svojho otca prvú divíziu a sledujete hráčov ako Ronaldo, ktorých mená ospevuje mohutný dav chcete to tiež. Teraz mám šancu splniť si svoj sen.

Ako dokážeš kombinovať štúdium s futbalom?

Chodím do školy tri alebo štyri dni do týždňa, oddychujem až doma. Študujem na dvojročnej strednej škole zameriavajúcej sa na turizmus a verejné vzťahy a verím, že zmaturujem už počas tohto leta. Chcem dokázať ľudom, že som inteligentný, a že nie som „len” futbalista. Vo futbale sa môže stať hocičo, môžem sa zraniť a nebudem môcť hrať futbal na najvyššej úrovni. Čo potom?
Práve kvôli takýmto rizikám študujem.

Je pravda, že ti Didier Drogba pomohol k tomu, aby si prestúpil práve do FC Chelsea?

Rozprával som sa s Didierom deň po mojich 17. narodeninách. Práve vtedy som bol s Vincentom Kompanym a belgickým národným tímom. Vincent telefonoval s Didierom a podal mi telefón. Bol to pre mňa veľmi emocionálny moment. Opýtal som sa ho snáď tisíc otázok typu: "Ako sa ti podarilo streliť ten gól? Čo robíš počas tréningu? Aké je to hrať na Stamford bridge?" ... Rozorávali sme sa asi 20 minút, možno polhodinu. Takéto príležitosti neprichádzajú v živote mladého futbalistu veľmi často.

Bol si vyfotografovaný v drese Chelsea a mal si tú možnosť prejsť sa po Stamford Bridge počas školského výletu. Túžil si po tom, aby si sa stal hráčom Chelsea?

Je to môj obľúbený klub. Vždy som to vravel a nikdy som to neskrýval. No nechcel som tam prestúpiť len kvôli tomu, že je to môj obľúbený klub. V Premier league sú totiž aj Manchester United, Arsenal, Liverpool, či Manchester City. Je to pätica klubov, za ktoré by chcel nastúpiť raz v živote snáď každý mladý hráč. Tottenham má tiež vynikajúci tím.

Aké sú tvoje futbalové ciele?

Určite chcem dosiahnuť najvyššiu možnú úroveň a vyhrávať čo najviac trofejí. Chcem vyhrať Ligu majstrov a európsku ligu. Chcem hrať v Premier Leauge či La Lige a byť súčasťou najlepšieho mužstva súťaže.