Main Content

KOMENTÁR: Kam s Wengerom?

utorok, 30. august 2011 14:31 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Kam s Wengerom?
KOMENTÁR: Kam s Wengerom? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Arsenal Londýn sa nemôže ziskom trofejí a úspechov rovnať s jeho anglickými rivalmi, ale Arsenal Londýn je klub, s ktorým sa vždy a všade počítalo. Či už to bola domáca súťaž alebo Liga majstrov. Arséne Wenger dokázal so svojim mladým a perspektívnym kádrom držať krok s kýmkoľvek, Arséne Wenger jednoducho etabloval Arsenal do spoločnosti veľkoklubov. Po troch kolách Premier League z nej Arsenal nevypadol, ale niečo nie je v poriadku.

Bezgólová remíza v Newcastli, domáca prehra s Liverpoolom, debakel na pôde Manchasteru. Samozrejme, že rezultát zo strany fanúšikov a novinárov je jasný – jediné riešenie, ktoré pomôže klubu v danej situácii je výmena trénera. Toto tvrdenie sa opiera o jednu nevyvrátiteľnú skutočnosť, ktorou je trošku chátrajúci káder Gunners. Tento tím v sebe skrýva neskutočný potenciál a v ostatných rokoch dokázal Arséne Wenger všetkým, aký má nos na mladé talenty. Lenže zdá sa, že talent je v tomto prípade málo. Kým sa tento talent vybrúsi, môže to trvať niekoľko rokov a fanúšik nebude mať trpezlivosť.

Jednoznačne, čo hovorí v neprospech Arséna Wengera je nakupovanie posíl. Odchod Cesca Fábregasa sa neťahal niekoľko mesiacov, ale doslova niekoľko rokov. Arsenal a jeho celé vedenie malo byť pri túžbe samotného hráča pripravené, že nastane deň, kedy Cesc neodolá vábeniu domova. Pri odchode Nasriho do Manchasteru City bolo takisto dosť priestoru na privedenie adekvátnej náhrady. Keď si však zoberiem samotný odchod týchto hráčov, nadobúdam pocit, akoby hrať za Arsenal jednoducho nechceli. Arsenal nevyhral žiadnu trofej už šesť rokov a táto sezóna nevyzerá, že by mala priniesť nejakú zmenu. Arsenal Londýn je vo futbalovom svete známa značka kvality, ale peniaze a kádre iných veľkoklubov sú vidinou  výhry trofejí pre samotných hráčov. Ak Arséne Wenger bude naďalej uplatňovať takúto politiku, môže sa stať z Arsenalu prestupná stanica, kde sa talenty budú chodiť vybrusovať a keď nastane čas, zamieria do veľkoklubu zvučnejšieho mena.

Skutočnosťou ostáva, že Arsenal nedokáže konkurovať protivníkom ani na ekonomickom poli a v momentálnej situácií nedáva veľkú nádej hráčom ani vyhrávať trofeje. Príkladom je Juan Mata, o ktorého mal záujem londýnsky veľkoklub, avšak ulovila ho konkurenčná Chelsea. Treba však ostať nohami pri zemi. Keď kúpil Roman Abramovič Chelsea, jeho peniaze neznamenali automaticky úspechy. To isté sa môže stať Manchasteru City. Kluby ako Manchaster United, Barcelona, či Real Madrid nie sú odkázané na miliardy bohatých šejkov a aj napriek tomu sú to najväčšie kluby sveta. Arsenal Londýn potrebuje posilniť, pretože strata Nasriho a Cesca je citeľná. Wenger by sa mal zamerať na skúsených hráčov, ktorý viac stmelia perspektívny tím a možno mu dodajú určitú tvár. Času je však žalostne málo a keď sa to nepodarí, budú musieť byť priaznivci The Gunners jedine trpezliví.