Main Content

ROZHOVOR: Prečo vyhodili Ancelottiho a čo očakávať od Torresa

utorok, 30. august 2011 21:21 | Autor: Roman Bobaľ

ROZHOVOR: Prečo vyhodili Ancelottiho a čo očakávať od Torresa
ROZHOVOR: Prečo vyhodili Ancelottiho a čo očakávať od Torresa | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Carlo Ancelotti bol vyhodený kvôli zlým výkonom Fernanda Torresa, tvrdí Marcel Desailly. Bývalá legenda FC Chelsea si myslí, Carlo Ancelotti spečatil svoj odchod z londýnskeho klubu tým, že kúpil Španiela za 50 miliónov libier.

Marcel Desailly bol v minulosti uznávaným obrancom, ktorý pôsobil FC Nantes, Olympique de Marseille či AC Miláno. S posledným menovaným klubom sa tešil z víťazstva v Lige majstrov v sezóne 1993/1994 pričom vo finálovom zápase prispel k triumfu nad FC Barcelona jedným gólom. V roku 2008 prestúpil za necelých 5 miliónov libier do FC Chelsea, za ktorú odohral šesť nasledujúcich sezón. Prinášame vám preklad rozhovoru s francúzskou legendou, ktorá sa vo svojej “spovedi” vyjadrila aj k  prepusteniu talianskeho trénera Carla Ancelottiho z lavičky londýnskych “Blues”, či k budúcnosti Fernanda Torresa na Stamford Bridge. Vychutnajte si preklad rozhovoru portálu goal.com.

"Bol som veľmi prekvapený rozhodnutím vedenia Chelsea prespustiť Ancelottiho. Carlo si počínal s mužstvom veľmi dobre, musel však čeliť Manchestru United, ktorý mal hlavne doma veľmi presvedčivé výsledky. Asi jediným dôvodom prečo ho Roman Abramovič vyhodil bolo ten, že podľa jeho názoru nedokázal Fernanda Torresa dobre ofenzívne naladiť," povedal Francúz hneď na úvod rozhovoru.

Masívna investícia v podobe 50 miliónov mala vtedajšiemu tímu Carla Ancelottiho pomôcť k tomu, aby sa mužstvo správne vyburcovalo k dôležitým zápasom v závere Premier League a  Ligy majstrov. Španielsky reprezentant po prestupe z Anfield Road žial skóroval v modrom drese len jediný krát. Marcel Desailly však verí, že veľa hráčov bolo napriek tomu stále verná  talianskemu trénerovi a rozhodnutie majiteľa klubu sa im vôbec nepáčilo.

"Všetci boli z Abramovičovho rozhodnutia sklamaní, pretože cítili, že dokážu vyhrávať. Carlo ako tréner vyhral Ligu majstrov aj taliansku Seriu A. Okrem toho bol aj skvelým hráčom, keď ešte pôsobil v Taliansku. Všetci boli šokovaní keď odišiel," odvetil nám bývalý hráč FC Chelsea, ktorý vyhral okrem iného s Blues FA Cup a Community Shield v roku 2000.

"Nestratil prácu pre kolektívnu hru tímu, ale preto, že neukázal dostatočnú schopnosť organizovať ofenzívnu hru na čele s Fernandom Torresom."

Desailly verí, že Roman Abramovič najal portugalského trénera Andrého Villasa Boasa pre jeho preslávené taktické schopnosti. Mladý Portugalec vyhral s FC Porto portugalskú ligu bez jedinej prehry. Skvelú sezónu podčiarkol triumfom v Európskej lige s veľmi mladým tímom.

"Ak na neho vsadil aj samotný Abramovič znamená to, že je to veľmi inteligentný tréner. Je veľmi dobrý pri kupovaní hráčov, vie naladiť taktiku podľa jednotlivých schopností hráčov. To je presne to, čo robil aj v FC Porto s prevažne mladými hráčmi. Dokázal ich motivovať tak, aby urobili pre tímový úspech maximum."

Ak dokáže nový tréner FC Chelsea dostať Fernanda Torresa opäť do top formy, tak Roman Abramovič bude len šťastný, ale nemyslí si, že práve to bude najťažšou náplňou jeho práce.

Zdravé jadro klubu zo Stamford Bridge tvorí totiž viacero hráčov, ktorí majú nad 30-rokov a pre mladého trénera tak bude veľmi ťažké získať si ich rešpekt. Desailly cíti, že portugalský lodivod bude vynikajúci v tréningových procesoch a v príprave na zápas a tiež dúfa, že dokáže skúsených hráčov presvedčiť, aby ho brali vážne.

Villas Boas je často porovnávaný s José Mourinhom, ktorého považujú média, fanúšikovia ale aj odborníci za jedného z najlepších trénerov súčasnosti. Obaja tréneri sa dostali z FC Porta do Chelsea, José Mourinho vyhral s týmto portugalským tímom portugalský pohár, dvakrát ligu a Ligu Majstrov. Na druhej strane André Villas Boas vyhral to isté až na Ligu majstrov, no vykompenzoval si ju v podobe o stupienok menej populárnej no stále prestížnej Európskej ligy. 

Hoci Desailly tvrdí, že Ancelottiho vyhodili  kvôli Torresovi, neverí, že bude na španielskeho kanoniera vyvinutý nejaký výnimočný tlak, aby skóroval. Ak sa nasadí v okolí neho dobrá kombinácia talentovaných hráčov, tak by mal španielsky reprezentant opäť získať čoskoro potrebnú sebadôveru.

"Torres sa zameriava len na vlastné výkony. Futbalisti sú v týchto veciach troška sebecký. On iba chce hrať a dúfa, že dostane podporu od ostatných, tak ako to bolo keď pôsobil v Liverpoole. Vtedy to bol hráč svetovej triedy na úrovni Marka Van Bastena. Bol skvelým preto lebo mal spoluhráčov, ktorí boli schopní hrať pre neho a správne ho dopĺňať. Ako Yossi Benayoun, Steven Gerrard, alebo Dirk Kuyt. Tí mu naozaj dôverovali a jediné čo on potreboval bolo hrať.”