Main Content

KOMENTÁR: Vznikne nadnárodná súťaž kvôli Realu a Barcelone?

sobota, 3. september 2011 17:54 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Vznikne nadnárodná súťaž kvôli Realu a Barcelone?
KOMENTÁR: Vznikne nadnárodná súťaž kvôli Realu a Barcelone? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Bývalý generálny riaditeľ Realu Madrid Jorge Valdano si myslí, že rozdiely medzi Realom Madrid, Barcelonou a ostatkom ligy sú tak obrovské, že to povedie k vytvoreniu nadnárodnej futbalovej súťaže. Myslím si, že vyjadrenia Jorgeho Valdano sú prehnané a neuskutočniteľné.

V prvom rade, jedna ,,nadnárodná súťaž“ už existuje a volá sa Liga majstrov. Ak by mali záujem najlepšie kluby Európy vytvoriť nejakú nadnárodnú ligu, akú váhu by potom mala Liga majstrov? Existoval by argument, že je vytvorená nadnárodná liga, kde sa porovnávajú tie najlepšie kluby zo starého kontinentu a Liga majstrov by stratila svoje opodstatnenie. Stratila by sponzorov, divákov a svoje čaro, inými slovami by opäť boli znevýhodňované nejaké kluby. V tomto prípade by sa však nejednalo len o kluby v Španielsku, ale na celom kontinente.

Oveľa závažnejším argumentom však je, prečo by takúto ligu mali záujem vytvárať ostatné kluby. Neverím tomu, že by konzervatívne Anglicko, so svojou najlepšou ligou na svete dovolilo odísť určitým klubom, hlavne ak by sa jednalo o také mená ako Manchaster United, Chelsea Londýn, či Liverpool. V konečnom dôsledku, ostatné ligy nemusia riešiť takýto problém absolútnej dominancie určitých klubov. Zdá sa, že vo Francúzsku prelomili hegemóniu Lyonu, v Nemecku (mimochodom divácky najnavštevovanejšej lige, čo by možnými zásahmi určite nechceli zmeniť) Bayern nie je zďaleka ,,tým“ Bayernom a v Taliansku nie je nadvláda milánskych klubov taká dramatická.

Ďalším nezanedbateľným faktorom je  Rusko. Ak by aj vznikla takáto liga, superbohaté kluby z Ruska by si účasť v nej jednoducho zaplatili. Neviem si predstaviť, že by napríklad Real Madrid hral jeden víkend zápas povedzme v Miláne, ďalší víkend doma a potom v Moskve. Po príchode z Moskvy by všetci Juhoameričania leteli na reprezentačné zrazy a po príchode by hrali zápas v Petrohrade. Jednoducho, hráči by mali toho ešte viac, ako toho majú a z futbalových klubov by sa stali reklamné agentúry, ktoré len ponúkajú určité mená. Liga by sa mohla síce rozdeliť podľa regiónov, v ktorých sa kluby nachádzajú, ale zase by tu bola výrazná dominancia západnej Európy.

Možno má pán Valdano konkrétne plány, ktoré ešte neprezentoval na verejnosti. Ale myslím si, že zatiaľ je situácia jasná. Nemohla by sa hrať domáca liga, nadnárodná liga a Liga majstrov. Niečo by muselo zaniknúť, ale ťažko povedať čo. V neposlednom rade, aj keď je rozdielnosť v Španielsku veľmi veľká, dve miestenky do Ligy majstrov sú stále otvorené a pre kluby ako Valencia, Villareal, či Atletico Madrid sú takéto položky určite nezanedbateľné. Treba brať ohľad aj na to, že hráči sú živé bytosti a nie stroje. Súťaživosť môže byť niekedy veľmi nezdravá a myslím si, že forma Barcelony, Realu a ich dominancie nebude večná. Momentálna situácia je síce žalostná, ale riešenie, aj kvôli ekonomickej situácií v Európe je skôr v rovine teórie a bombastických vyjadrení v štýle pána Valdana.