Main Content

PRÍBEH: Tomáš Tatar - chlapec z Dubnice dobýja NHL v drese Vegas

pondelok, 27. august 2018 09:30 | Autor: Jakub Vaverka

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Tomáš Tatar má za sebou zaujímavú sezónu. Prvý raz v kariére opustil Detroit a zamieril do Vegas, kde sa písala hokejová história. S rodákom z Ilavy sme sa porozprávali o viacerých témach. Trto sa už veľmi teší na nový ročník, v ktorom chce s Golden Knights opäť rúbať vysoko.  

Tomáš Tatar bol draftovaný do NHL v roku 2009, kedy si ho vybrala organizácia Red Wings v druhom kole z celkového šesťdesiateho miesta. Súčasťou Detroitu bol slovenský útočník až do minulej sezóny, kedy sa po 62 zápasoch sťahoval do slnečného Las Vegas. V drese Golden Knights si v 28 dueloch zapísal 8 bodov a zahral si aj vo finále NHL. V ňom nováčik súťaže nestačil na Washington Capitals. Finálová kapitulácia ale nič nemenila na tom, že v Nevade sa písala hokejová história. „Minulá sezóna sa dá hodnotiť kladne. K zisku Stanleyho pohára nám chýbal jeden krôčik. Po skončení ročníka panovalo sklamanie, ale s odstupom času sa jedná o obrovský úspech. Dostali sme sa ďaleko,“ rozrozprával sa odchovanec dubnického hokeja exkluzívne pre náš portál.

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Nováčikovská sezóna bola vo Vegas ako z najkrajšieho sna, v novom ročníku bude pre Golden Knights výzvou úspech zopakovať. „NHL je veľmi vyrovnaná súťaž. Naozaj môže vyhrať hocikto, kto sa dostane do play-off. Naším cieľom bude preto práve postup do vyraďovacích bojov.“ Tomáš verí, že jeho pozícia v mužstve kouča Gerarda Gallanta bude pevnejšia, ako tomu bolo po jeho príchode z Michiganu v rozbehnutom ročníku. „Veľmi sa teším na začiatok novej sezóny. Keď začne kemp, každý hráč bude štartovať z rovnakej pozície. Tréner si bude môcť pozrieť a vyskúšať hokejistov na rôznych pozíciách. Verím, že dostanem viac priestoru.“

NHL je veľmi vyrovnaná súťaž, vyhrať môže hocikto."

Tatar vie, že kluby v NHL si môžu vyberať z celej plejády kvalitných hráčov. To je hlavný dôvod toho, prečo v lete na sebe tvrdo pracuje. Pred štartom predsezónneho kempu chce byť fyzicky čo najlepšie pripravený. Chce patriť medzi najlepších. „Trénujem doma v Dubnici vo svojom fitness centre FitFabrik. Vedú ma Roman Švantner a Tomáš Hanták. Od júla sa taktiež pripravujem aj na ľade. Najprv to bolo iba jeden až dvakrát týždenne. Teraz je to každý deň, s výnimkou víkendov.“

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

S útočníkom, ktorý v mládežníckych časoch obliekal dresy Dubnice a Trenčína, pričom pridal aj niekoľko štartov v mužských výberoch Zvolena a Detvy, sme načreli aj tému hokejových začiatkov. V rodine Tatarovcov mal najrýchlejší šport na svete pevné miesto už pred Tomášovým narodením. „K hokeju ma priviedol môj otec. Motiváciou boli pre mňa bratia, ktorí hrávali profesionálne.“ V slovenskej najvyššej súťaži sa „Trto“ objavil len raz, bolo tomu v ročníku 2008/2009, kedy v drese HKM Zvolen v 51 dueloch nazbieral 23 bodov. Rok na už nastupoval v American Hockey League, na farme Detroitu v Grand Rapids.

„Motiváciou pre mňa boli bratia."

V živote každého hráča sa objavuje niekoľko míľnikov, na ktoré do konca života nezabudne. Opýtali sme sa  teda Tomáša, ktoré situácie utkveli v pamäti jemu. „Je ich viac. Napríklad striebro z majstrovstiev sveta 2012, draft do NHL, prvý zápas, prvý gól, zisk Calder Cupu. Každý z týchto momentov bol špeciálny.“  Tatar stále čaká na svoj prvý Stanley Cup, i keď treba dodať, že v minulom ročníku bol k jeho zisku blízko. V šiestom zápase finále, ktoré bolo posledným duelom sezóny, nastúpil, bol to preňho prvý štart v sérii s Capitals a hneď bodoval. Ktovie, ako by boje o najcennejšiu trofej v hokejovom svete dopadli, keby tréner Gallant veril nášmu zakončovateľovi počas celej série.

Tatar sa ale môže pochváliť ziskom Calder Cupu. Dokráčal k nemu v ročníku 2012/2013, kedy patril medzi opory farmárskeho tímu Red Wings – Grand Rapids Griffins.  „Trto“ si vtedy v základnej časti v 61 dueloch pripísal 23 gólov a 26 asistencií, vo vyraďovacích bojov v 24 stretnutiach prihral na päť presných zásahov a nastrieľal úctyhodných 16 gólov. Vo vtedajšom výbere GRG patril medzi najväčšie hviezdy a vyslúžil si stálu miestenku do prvého tímu Detroitu.

„Veľmi sa teším na začiatok novej sezóny."

Mnohí majú život profesionálneho hokejistu vykreslený ako prechádzku ružovou záhradou. Pravdou ale je, že hráči NHL ročne nalietajú kvôli zápasom desaťtisíce kilometrov a voľného času nemajú nazvyš ani v lete. Musia na sebe tvrdo pracovať, aby neprišli o miesto v tíme, k čomu treba prirátať množstvo kultúrnych či charitatívnych akcií, na ktorých sa zúčastňujú. V debate s Tatarom nás preto zaujímala aj téma oddychu. Voľného času príliš veľa nie je. Po sezóne vždy idem na dovolenku alebo na predĺžený víkend.“ Okrem tradičného oddychu v exotike pri mori je Tomáš taktiež veľkým fanúšikom golfu a keď mu to povinnosti dovolia, rád zájde aj za kvalitnou hudbou na festival.

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Odísť zo Slovenska a plniť si svoje sny, to je cieľom mnohých mladých ľudí v našej krajine. Preraziť v zahraničí na vrcholnom fóre však nie je jednoduché. Podarí sa to len jedincom, ktorí sa neboja obetovať veľa. „Talent určite nestačí. Treba drieť a pracovať na sebe. Na svete nič nie je zadarmo,“ odkazuje Tomáš mladým Slovákom, ktorí chcú patriť medzi najlepších vo svetovom meradle.

Okrajovo sme sa aktuálne najlepšieho slovenského útočníka opýtali aj na fenomén menom majstrovstvá sveta vo futbale. Mesačné zápolenie v Rusku, ktoré sledoval celý svet neušlo ani Tatarovej pozornosti. „MS som sledoval. Keďže naši chlapci nepostúpili, fandil som Nemecku. Nemcom ale turnaj žiaľ nevyšiel. Krásny futbal predvádzali Chorváti a Belgičania.“ Ako je známe, majstrami sveta sa stali Francúzi, Chorvátsko skončilo druhé a bronz brali Belgičania.

Talent určite nestačí, na svete nič nie je zadarmo."

Tomáš Tatar sa už čoskoro poberie opäť za more. V organizácii Vegas zabojuje o výraznejšie miesto v zostave trénera Gerarda Gallanta a s Golden Knights, ktorí v minulom ročníku vyrazili dych celému športovému svetu sa pokúsi získať vytúžený Stanley Cup. Jednoduchá úloha to rozhodne nebude, ale klub, ktorý vznikol v lete 2017 je opäť pripravený vypáliť pochybovačom rybník. Mužstvo z Nevady dokázalo roztrhať svojou jedinečnou papierové predpoklady na franforce. Svedčí o tom aj fakt, že VGK nemali kapitána, ale k dispozícii mali hneď päť asistentov. Ktovie, možno sa časom jedným z nich stane aj vždy ochotný a väčšinu času usmiaty kanonier „Trto“.

 Vizitka:

Meno a priezvisko: Tomáš Tatar

Dátum narodenia: Ilava

Pozícia:  ľavé krídlo

Číslo:  90

Výška a váha: 179 centimetrov, 84 kilogramov

Materský klub: MHK Dubnica

Draft: 2009, 2.kolo, celkovo 60.miesto, Detroit Red Wings

Aktuálny klub: Vegas Golden Knights

Cap hit: 5,3 milióna dolárov (zmluva platná do roku 2021)

Úspechy:  striebro z majstrovstiev sveta v hokeji (2012), Calder Cup (2013)