Main Content

5 dôvodov prečo Barcelona opäť vyhrá La Ligu

nedeľa, 4. september 2011 11:56 | Autor: Roman Bobaľ

5 dôvodov prečo Barcelona opäť vyhrá La Ligu
5 dôvodov prečo Barcelona opäť vyhrá La Ligu | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Barcelona je v súčasnosti pravdepodobne najlepší klub na svete. Oponovať mu nedokáže zatiaľ ani slávny José Mourinho a jeho Biely Balet, či Fergusonov Manchester United, ktorý mal na to príležitosť vo finále Ligy šampiónov. V tomto článku vám prinášam päť rozhodujúcich faktorov, pre ktoré sa katalánsky klub stane aj v novej sezóne opätovným víťazom La Ligy.

1. LIONEL MESSI JE STÁLE NEPREKONATEĽNÝ

Lionel Messi hneď po návrate z dovolenky začal opäť vyrážal dych celému svetu svojou futbalovou genialitou. V Superpohári proti Realom Madrid strelil 3 góly a na zvyšné dva prihral. FC Barcelona v odvetnom zápase zničila „biely balet“ a tak získala prvú trofej v tejto sezóne. Primera Division sa začala trocha neskôr, no hneď v prvom zápase Barcelona proti Villarealu netajila svoje strelecké chúťky a napla siete brány „žltej ponorky“ až 5 krát. Lionel Messi sa po zápase opäť nemusel hanbiť. K jasnému víťazstvu prispel asistenciou a dvoma “povinnými” gólmi v druhom polčase.

Aby sme nezabudli hral sa aj európsky Superpohár medzi majstrami európskej ligy a ligy majstrov, konkrétne medzi FC Porto a Barcelonou. Prestížny zápas, ktorý sa konal na neutrálnej pôde v Monaku ,,Barca” podľa očakávaní zvládla (2:0). Messi strelil otvárací gól a Fabregasovi na druhý nádherne asistoval.

Lionel Messi sa vyrovnal gólmi v uplynulej sezóne ďalšej hviezde La Ligy Cristianovi Ronaldovi. Počas celej sezóny ich nastrieľal dokopy 53 a k nim pridal aj 24 asistencií.

Tréner Arsenalu Arséne Wenger nazval počas uplynulej sezóny čerstvého argentínskeho kapitána „Playstation“ a my musíme priznať, že to výborne vystihol.

2. CESC FABREGAS SA VRÁTIL NA NOU CAMP

Culés sa snažili počas celého leta získať Cesca Fabregasa z Arsenalu a to napriek tomu, že sa na jeho poste sa vo výbornom svetle prezentoval Thiago Alacantra. Vedenie však nepretržite prizvukovalo, že získanie Fabregasa je pre klub viac než dôležité. 
Cesc po vytúženom návrate domov na Nou Camp bez problémov zapadol do kabíny, v ktorej mal už predtým množstvo priateľov a hneď v prvých zápasoch predviedol svoje umenie. Prihrávky, ktoré mali oči a tiež góly. To všetko priletelo spolu s Cescom z Londýna dokonale zabalené a nepoškodené.

Svoje prvé minúty si zahral v odvetnom zápase španielskeho superpohára proti najväčšiemu rivalovi „blaugranas“ Realu Madrid. Hoci strávil na trávniku len zvyšných 10 minút po striedaní Pedra jeho výkon zaujal. Bývalý kapitán „Gunners“ už stihol streliť aj svoj debutový gól za v pohári Joana Gampera proti S.S.C Neapol, ktorý zverenci Pepa Guardiolu vyhrali 5:0. Svoj ďalší gól, tentokrát omnoho dôležitejší, strelil o štyri dni neskôr proti FC Portu v zápase európskeho superpohára. Cesc bude určite jedným z podstatných faktorov, ktoré predurčujú aj v tejto sezóne Barcelonu k triumfu v La Lige.

3. LA MASIA NEUSTÁLE PRACUJE

Preslávená mládežnícka akadémia Barcelony, ktorá každý rok produkuje mladé talenty, je obrovským kľúčom k úspechom celého tímu. Hráči ako Lionel Messi, Xavi Hernandez, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Gerard Piqué, Pedro, Cesc Fabregas, Pepe Reina, Krkič Bojan a Thiago Alcantara, to sú všetci hráči La Masie. Každý rok z nej prichádzajú buď do seniorského tímu FC Barcelona alebo do svetových klubov noví a noví famózni hráči. Jedným z tých najaktuálnejších je Thiago Alcantara, ktorý predvádza výnimočné výkony v každom stretnutí, v ktorom dostane od Guardilou príležitosť. Naposledy sa predviedol pri výhre klubu z Nou Campu proti Villarealu.

Niet pochyb, že La Masia je ideálnym miestom pre mladé talenty z celého sveta. Veď koniec koncov, B-tím Barcelony sa v minulej sezóne umiestnil na treťom mieste v Segunda División a postúpiť do La Ligy nemohol len pre pravidlá, ktoré zakazujú aby mali jeden klub dve mužstva v tej istej súťaži.  

4. PEP GUARDIOLA JE STÁLE O KROK VPRED

Nepochybujeme o tom, že Pep Guardila má obrovský vplyv na skvelé výkony Barcelony. Len ťažko sa však dá porovnávať, ktorý z trénerov dvoch najsilnejších klubov v Španielsku je lepší.

José Mourinho vie ako na Barcelonu. Veď už pár krát nad ňou vyhral. Prešiel cez ňu v semifinále Ligy majstrov ako tréner Interu Miláno a v minulej sezóne ju zdolal s Realom vo finále ligového pohára Copa del Rey. Tento výnimočný tréner by teda už mohol mať po všetkých skúsenostiach s Barcelonou nejaký návod na rozlúsknutie taktiky „Blaugranas“. Barcelona však napriek dlhodobej strate Carlesa Puyola dokázala vyhrať v minulej sezóne „double“ a Josému tak vypáliť rybník. Guardiola sa nebál postaviť do stredu obrany dvoch neortodoxných obrancov, Javiera Mascherana a Sergia Busquetsa. Tím z Nou Campu aj napriek dlhodobej strate bývalého kapitána nekupoval žiadne posily na post stopéra, naopak kúpil extra-ofenzívnych hráčov akými sú Alexis Sanchez a spomínaný Cesc. Odkedy Pep zobral seniorský tím Barcelony pod svoj patronát vyhral s ňou takmer všetko. Taktika Tiky-taka je veľmi často používaná na uspávanie súpera po fyzickej stránke. Holandský totálny futbal sa prejavuje v každom zápase Blaugranas a obrana súperových tímov je bezradná, uťahaná a hlavne deprimovaná. Pep Guardiola je jednoznačne o krok vpred, a to vo všetkých smeroch.

5. HLAD ZOSTÁVA NEPORUŠENÝ


Ako dokážete motivovať veľkú skupinu hráčov, ktorí už vyhrali, (niektorí aj viackrát) na klubovej úrovni absolútne všetko? Veru, neznie to ako príliš jednoduchá úloha. „Opýtam sa mojich hráčov, či chcú vyhrávať a oni mi vždy odpovedia, že áno“ odpovedal na ťažkú otázku ľahko Guardiola a to len nedávno, po triumfe v európskom superpohári s FC Porto.

Cesc Fabregas sa priznal, že sám tomu pred príchodom na Nou Camp úplne nechápal a bol trochu skeptický. Veď jeho kamaráti na čele s Puyolom, Xavim, Iniestom, Piquem či Messim naozaj vyhrali už všetko. „Som prekvapený z toho, ako títo hráči chcú stále vyhrávať,“ povedal Cesc minulý týždeň.

Úspech plodí úspech a tak hráči „blaugranas“ stále nedokážu zahnať hlad po víťazstve. „To, že sme vyhrali neznamená, že nechceme vyhrať opäť,“ vysvetľuje Xavi, jeden z najväčších osobností v histórií klubu. „Ak nevyhráme opäť, budeme veľmi sklamaní.“